• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Decembrie , 2022

Prima operație pe cord deschis, la Spitalul Județean din Baia Mare

Spitalul Județean Baia Mare a intrat în rândul spitalelor importante, de importanță regională. La mijlocul săptămânii trecute, a avut loc prima intervenție pe cord deschis. Un moment cu profunde semnificații pentru sănătatea maramu­reșeană.

Această reușită s-a  datorat oamenilor spitalului, de la  medici, la asistente și toți cei care fac echipă pentru o ope­rație complexă. Dar a fost reușita mai multor instituții care au sprijinit spitalul băimărean în decursul anilor pentru a atinge această performanță extraordinară. Este vorba de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, CAS Maramureș, Consiliul Județean, Primăria Baia Mare și, nu în ultimul rând, Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Managerul Spitalului Județean Baia Mare, Alexandru Oros, a organizat o conferință de presă alături de șeful secției Cardiologie, dr. Călin Pop, de profesorul Adrian Molnar de la Institutul Inimii Cluj și medicii care au lucrat la această intervenție pe cord deschis. De asemenea, a fost prezent personal medical de la ATI Cluj. Trebuie menționat că astfel de intervenții nu se realizează în spitale jude­țene. Totul a început cu un proiect prezentat de dr. Călin Pop, cel care a dorit să realizeze o secție de Cardiologie în care să se poată face și chirurgie cardiacă. A fost un proiect contestat de mulți, dar mai ales de centrele universitare care nu doresc o concurență pe această zonă de activitate. Dar Călin Pop a continuat, a trecut peste multe obstacole, piedici, și s-a ajuns până la prima intervenție pe cord deschis. „O zi importantă în istoria Spitalului Județean. Este un proiect vechi, care a fost demarat de doctorul Pop Călin în anul 2010. Această primă intervenție care a avut loc astăzi a fost una reușită. Este, de asemenea, o premieră prin simplul fapt că în niciun spital județean din țara noastră nu au avut loc asemenea intervenții. Ar trebui să mulțumesc multor oameni, dar și colectivului de la ATI”, a spus Alexandru Oros, managerul Spitalului Județean Baia Mare. Acesta i-a mulțumit și profesorului doctor Adrian Molnar, de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unul dintre cei care au participat la operația de azi.

„Fără intervenția doctorului Molnar nu eram astăzi aici. Au fost 10 ani de parcurs în care domnul doctor a susținut echipa din Baia Mare, i-a îndrumat pe medicii tineri spre Baia Mare, ne-a ajutat, zic eu, cu succes în cadrul comisiei de specialitate de la nivelul Ministerului”, a declarat Alexandru Oros. Prezent în cadrul conferinței, profesorul Adrian Molnar a fost mulțumit de cum a decurs inter­venția.

„Mă bucur că sunt aici, mă bucur că am reușit în sfârșit să punctăm această realizare la nivel de Spital Județean Baia Mare. De câțiva ani buni, am preluat și îndrumat realizarea secției și trainingul pentru colegii care astăzi funcționează ca angajați ai spitalului. Îi vom sus­ține în continuare, vom ajuta în continuare acest spital, vom veni de câte ori vom fi solicitați. Este o secție care va funcționa de azi
înainte și care va avea realizări frumoase în timp”, a spus profesorul clujean.

Inițiatorul acestui proiect care se încheie cu reușita din sala de operație, dr. Călin Pop, a vorbit cu emoție despre această perfor­manță. „Sunt plin de emoții, e o mare realizare insti­tuțională, evident, pentru mine are și o oarecare conotație personală. Aș vrea să subliniez faptul că de azi avem în Spitalul Județean o nouă specialitate, de înaltă per­for­manță. Această specialitate chirurgicală se adaugă și com­pletează activitatea secției de Cardiologie, care s-a dezvoltat mult în ultimii ani și, împreună, reușim să facem un pol cardiovascular pentru județul Maramureș și județele învecinate, astfel încât putem să tratăm complet patologiile cardio­vascu­lare”, a spus Călin Pop.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.