• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 15 Iulie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Iulie , 2025

Povestea unui vis american devenit realitate în România: pepinieră și plantația de afini Natural Invest

Mircea CRIȘAN 

 

În anul aderării României la UE, un maramureșean plecat mulți ani în SUA, Daniel Bujor, culegea deja roadele unei afaceri care s-a dovedit între timp nu doar una de succes, ci și una longevivă: pepiniera și plantația de afini Natural Invest din Finteușu Mare. Desigur, la baza acesteia s-au aflat multe investiții, multă muncă, cercetare și cunoștințe acumulate, însă, astăzi Daniel Bujor și soția sa Cristina dețin nu doar una dintre cele mai mari pepiniere de afini din județ, ci și un laborator modern unde înmulțesc plantele ,,in-vitro" și sprijină astfel fermierii care vor o afacere în domeniu.

 

În Finteușu Mare județul Maramures se află o afacere la standarde occidentale, care demonstrează din plin că atunci când pui pasiune, determinare și multă muncă, orice obiectiv devine posibil. Seamănă cu o poveste?  Așa și este, numai că e povestea reală a unui vis început în SUA care a devenit realitate în România.

 

Daniel Bujor are 61 de ani, are studii superioare în horticultură iar în 1990 a plecat în America, de unde s-a întors în 2004 cu ideea să facă o plantație de afini: ,,Ideea mi-a venit în America, în timp ce mâncam împreună cu familia niște afine dintr-o caserolă cumpărată de la supermarket. Am văzut pe capacul caserolei prețul de 2.99 dolari pentru 125 de grame de afine în plină vară. De acolo mi-a venit curiozitatea să văd de ce-s așa scumpe și am început să mă documentez. Așa am aflat că afinul era clasificat ca și ,,regele fructelor” pentru că se spune că într-un bob de afin găsești proprietăți din fiecare fruct. Plus că în America și terenurile erau foarte scumpe, iar din cauza investițiilor creștea și prețul afinelor.

 

Am început cu fratele meu și am venit prima dată să căutăm teren care se pretează la această cultură. Era nevoie de teren cu PH acid. Am aflat că în România erau plantații de afini din anii 70, de când Ceaușescu s-a întors dintr-o vizită în Olanda. De atunci se stia că în Maramureș ca și în Argeș există terenuri acide, bune pentru afini. Prima plantație s-a făcut la Coltău care și astăzi produce, are 16 hectare. Sunt plantații de peste 50 de ani la noi în județ: la Apa Sărată, Seini, în Berința, Fersig care încă mai produc afine.

 

Am umblat în multe părți prin țară și în final am găsit teren la Finteușu Mare, teren cu PH acid dar cu multă argilă, așa că am fost nevoiți să încorporăm foarte multă turbă acidă să afânăm solul”.

 

A găsit, între Finteușu Mare și Șomcuta, teren care nu era folosit de localnici pentru că nu era productiv și nu-l puteau lucra. ,,În 2002 eram asociat cu fratele meu  mai mic și aveam o firmă de construcții în America. El a decis să se întoarcă cu soția și a început să cumpere terenuri. Timp de 3 ani am tot cumpărat parcele și în final, de la 120 de proprietari am ajuns să avem 100 de hectare. Nu am făcut investiții până când am cumpărat tot terenul.

 

Cu timpul, eu și fratele meu ne-am separat afacerile, iar plantația de afini a devenit o afacere de familie, pe care am dezvoltat-o alături de soția mea Cristina”.

 

După achiziția terenului, următorul pas a fost achiziția de plante. Însă această misiune nu s-a dovedit nici ușoară și nici ieftină: ,,după ce am avut 100 de hectare de teren am început să căutăm plante. Dar când am văzut în Polonia că ne costă 300 de mii de euro doar plantele, fără turbă, fără sistem de irigații, fără foraje ca să avem sursă de apă, împrejmuire, curent etc, am zis ,,e prea mult”, era prin anul 2005.

Atunci am decis să ne producem noi plantele. Am mers la Institutele de cercetare pomicole din România, iar în final la Cluj am găsit sprijin. Ne trebuia înmulțire in vitro, pentru că afinii înrădăcinează foarte greu, și din 100 de butași, dacă se prind 20. Institutul de la Cluj a acceptat să ne producă plante, dar a fost nevoie de un an de cercetări până au găsit ,,rețeta” de înmulțire. Am cheltuit zeci de mii de dolari până s-au obținut primele plante, dar a meritat, pentru că o dată identificată formula și protocolul, lucrurile au devenit mai simple. Iar după 6 luni, ne-am făcut propriul laborator de înmulțire in vitro, cu doi tineri care au învățat la Cluj cum trebuie făcut pentru a produce plante”. Au urmat alte investiții: drum de acces, curent electric etc.

 

,,În 2005 am început să producem la Cluj primele plante, iar în 2007 am avut primele plante care erau gata de plantat. Dar s-a aflat la Ministerul Agriculturii că noi eram singura pepinieră din România care producem afini. Eram singurii producători de arbuști de afini din România. Și am avut o cerință atât de mare încât am zis că mai amânăm o perioadă plantarea, să ne facem și noi plantație, pentru că aveam deja solicitări să vindem afini. Așa a devenit inițial obiect de activitate pepiniera și nu plantația, visul cu care am venit noi din America. Plantele de la noi au ajuns în toată Europa, cu tirurile duceau plantele. Dar o dată cu pandemia s-a blocat totul și a trebuit să treacă o perioadă până lucrurile au reintrat pe făgașul normal. Acum avem 26 de soiuri. Am pornit cu 10 soiuri și în timp ne-am dezvoltat achiziționând soiuri noi”, povestește Daniel Bujor.

 

În 2009 a început și plantația de afini: ,,am pornit cu două hectare iar la ora actuală avem afini pe 9 hectare și 3 hectare de pepinieră, unde stau plantele în ghivece, individual, pregătite pentru vânzare. Vara avem fructe iar primăvara și toamna vindem plante la cei care înființează plantații sau celor care doresc să cultive afini pe suprafețe mai mici. În ultimii ani 3 ani sunt foarte mulți care și-au pus în suprafețe pe lângă casă zeci sau chiar sute de afini. Tuturor le dăm și informațiile necesare pentru plantarea și îngrijirea afinilor. Afinii au nevoie de sol special, acid cu textură ușoară luto-nisipoasă și nivel de humus minim 5%, specific zonelor mai înalte. Au nevoie de sol acid și precipitații mai multe, cum este de exemplu la Cavnic la noi in județ. Dacă nu există condiții de favorabilitate naturală a locației, afinii se pot cultiva și în recipiente cu substrat special pregătit cu turbă acidă”, explică soția lui Daniel Bujor, Cristina.

 

Deși nu sunt o cultură foarte pretențioasă dacă faci de la început ce trebuie și-ți alegi colaboratorii potriviți, afinii au nevoie de anumite condiții speciale: ,,Plantațiile comerciale nu merg doar cu apă de ploaie de aceea trebuie o sursă de apă considerabilă și un sistem de irigații cât de cât automatizat.Varianta tradițională de cultivare este direct în sol în amestec cu turbă, dar este folosită și cultivarea în recipiente pentru a controla parametrii substratului (containere, ghivece, lăzi, saci cu turbă, nisip și perlit dacă permite bugetul). Alegerea tehnologiei de înființare, stabilirea necesarului de turbă, o facem după efectuarea unor analize de sol. Nu există un studiu care să spună că fructele plantelor cultivate direct în sol sunt mai gustoase decât cele cultivate în recipiente. De asemenea, în culturile intensive nu se poate fără îngrășăminte. Se vorbește despre culturi bio, dar nici acestea nu merg fără îngrășăminte, desigur de natură bio. Cultivarea afinilor la altitudini de 800-1000 m este favorizată de solurile acide și de clima specifică.

 

Noi avem aici climă temperat-continentală-moderată cu influențe mediteraneene. Arșița este foarte mare la noi. Chiar acum in iulie 2025 am avut temperaturi de 39 de grade timp de o săptămână, când am irigat de două ori pe zi, și chiar de 3 ori pe zi pentru plantele din recipiente. Iarna, afinul rezită la minus 20, chiar și minus 25. Problema este dacă vine înghețul după ce intră în vegetație, dar și atunci suferă doar o parte din plantă, care poate sa fie prinsă de îngheț. Din cauza căldurilor, în ultimii ani perioadele de coacere sunt mult schimbate, concentrate față de acum 20 de ani. Înainte, ultimele afine erau coapte la sfârșit de septembrie, iar acum ultimele sunt prin 15 august, la noi în zonă. La altitudine mai mare afinele se produc chiar până la sfârșit de octombrie. După ce se termină fructele, plantele trebuie în continuare udate și îngrijite. Le dăm în continuare îngrășăminte pentru că planta e secătuită de puteri după ce a făcut între 4 si 5 kilograme de fructe pe fiecare tufă. Ca să ducă fructele la maturitate consumă multe resurse”.

 

Un alt risc pe lângă posibilul stres hidric pentru culturile de afine îl reprezintă dăunătorii. Daniel Bujor spune: ,,Cultura trebuie supravegheată pentru că există atacuri de grauri, dar avem probleme și din cauza iepurilor care taie sistemul de irigare pentru că simt apa, de aceea le punem adăpători din loc în loc, să nu fie nevoiți să ne atace furtunele din sistemul de picurare al afinilor. Există și dăunători specifici, dar importantă este prevenția și să fii atent la nevoile plantei, pentru că ea îți spune dacă-i merge bine prin felul în care înfrunzește. O plantă sănătoasă are capacitate mai mare să se lupte cu dăunătorii, cu afidele de exemplu. Majoritatea se întreabă din prima cu ce stropim? Dar prima dată trebuie să vezi dacă poți îmbunătăți condițiile plantei, umiditatea, aciditatea, posibile carențe de macro sau micronutrienți și atunci nu vei  fi nevoit să ai intervenții agresive asupra plantei. La afini nu sunt probleme ca și la pomii fructiferi să distrugă vreun dăunător toate frunzele. Dacă ești atent, planta îți spune ce nevoi are”.

 

Desigur, după atâta muncă și documentare, probabil vă întrebați dacă o astfel de afacere este profitabilă. Daniel Bujor și soția sa Cristina explică: ,,Profitabilitatea la noi e diferită față de alte investiții pentru că noi producem și plante și fructe. Ambele sunt profitabile de la un anumit nivel în sus. Noi ne-am tot extins, am adus soiuri noi, este o investiție vie în continuă evoluție. Laboratorul funcționează în continuare. Am avut clienți care și-au făcut plantații de 30 de hectare cu plante de la noi. Acum nu mai merg plantele de la noi cu tirurile, pentru că nu se mai finanțează plantații cu bani europeni dar afinii sunt în continuare la mare căutare pentru că avem soiuri foarte bune și diversificate. Sunt boabe de afini de la un centimetru până la cele de peste doi centimetri, de dimensiunea unei monede de 50 de bani. Afinele rezistă în frigider o săptămână sau chiar 10 zile. Noi congelăm circa 100 kg pentru familie și avem toată iarna. Le consumăm cu cereale, cu sâmburi, lapte de migdale, cu iaurt etc. Se pot combina cu orice, în funcție de gusturi. Sunt foarte sățioase, dacă mănânci afine dimineața, până după masa nu mai îți este foame. Afinele au asupra organismului acțiune inteligentă, produc o reglare fiziologică, știu când să încetinească tranzitul și când să-l accelereze”.

 

Pepiniera și plantația de afini Natural Invest au în prezent 6 angajați permanenți. Cei doi soți spun că 2025 este un an bun pentru acest domeniu și au mai multe planuri de viitor: ,,avem multe planuri, de la drenaje, completări cu turbă, să dezvoltăm soiuri noi etc. Acum suntem 6 angajați, dar în vremuri mai bune am fost 16. Totuși, anul acesta a fost un an foarte bun. De obicei era un stres vânzarea afinelor proaspete. Acesta a fost primul an în care ne-au sunat clienții să întrebe dacă avem cantitățile de care au nevoie. Pe de o parte deja ne cunoaște lumea, dar și pentru că este cerere mare atât în țară cât mai ales în străinătate. Anul 2025 a fost cel mai bun și ca preț, niciodată nu a fost cererea atât de mare. Probabil a crescut cererea și din cauză că alte fructe au înghețat. Au ajuns să cumpere polonezii afine de la noi, ceea ce niciodată nu s-a mai întâmplat, pentru că au fost loviți de un îngheț în primăvară, care le-a afectat recolta. Polonezii sunt lideri pe piața europeană de afine”.

 

Cât despre productivitate, Cristina Bujor explică: ,,În medie, în condiții bune, o plantă matură poate produce 4-5 kg de afine. Pe un hectar se pun circa 4 mii de plante dar productivitatea nu iese matematic. Sunt unii fermieri care obțin între 15 și 25 de tone de afine la hectar. Acum, tendința nu mai este pentru suprafețe mari de zeci de hectare, ci tot mai multă lume este interesată să cultive afini pe câteva hectare sau pe lângă casă, pentru consumul familiei. Ne diferențiem de concurență prin faptul ca suntem singura pepiniera din țară care deține loturi experimentale cu toate soiurile pe care le avem în producție, oferim utilajul de bilonat gratuit pentru formarea rândurilor în viitoarele plantații celor care achiziționează afini produși de noi. Trimitem afini ambalați la colete sau pe palet oriunde în țară și nu numai. Prețurile diferă în funcție de cantitate, de volumul ghiveciului /al rădăcinii, de vârsta afinilor care poate să fie de 2, 3 sau 4 ani sau chiar afini maturi livrați în recipiente mari. Livrăm comenzi de zeci, sute sau chiar mii de afini. Suntem nevoiți să modificăm prețurile începând cu luna august 2025 cu 10-20%. Totuși cei care se decid acum să comande afini pot să se bucure pentru plantările de toamnă sau chiar din primavara 2026 de prețul actual contactându-ne luna aceasta, din timp. Pot economisi astfel cel puțin 1500 euro/hectar. Avem și un mesaj important de reținut, sezonul 2025 la afine este cel mai bun din ultimii 15 ani, atât ca producție cât și ca preț cu ridicare din câmp 5 eur/kg. Bucurați-vă de investiția într-o cultură de afini și de recolte bogate atât voi cât și cel puțin 3 generații ce urmează”.

 

Povestea fermei Natural Invest nu este una doar despre afini, ci, mai ales, despre împlinirea unui vis prin muncă și determinare. O dovadă în plus că totul este posibil atunci când vrei cu adevărat și muncești pentru visul tău.

 

Pentru mai multe detalii despre Pepiniera și plantația de afini Natural Invest, pentru comenzi de afini mai mici sau mai mari, accesați site-ul www.afini.ro sau apelați 0040 743103783.

 

   

 

  

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.