• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Septembrie , 2014

Popas de suflet al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu la Băseşti, satul copilăriei sale

În data de 31 august, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie în localitatea natală – Băseşti, judeţul Maramureş, urmată de un parastas pentru părinţi, oficiat în cimitirul parohiei. Fiecare întoarcere în satul natal înseamnă, deopotrivă, pentru Ierarhul nostru şi pentru locuitorii satului, care l-au aşteptat cu drag şi l-au primit cu bucurie, un moment de curată şi roditoare trăire, de comuniune sinceră şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu.

 

Fiind martor al unei zbuciumate istorii şi a exemplarei convieţuiri dintre om, natură şi Dumnezeu, Băseştiul reprezintă o inepuizabilă sursă de inspiraţie pentru artişti şi poeţi, un inepuizabil izvor de informaţii pentru istorici şi o atracţie continuă pentru turiştii români şi străini. Cine poposeşte pe acele locuri binecuvântate înţelege faptul că un neam nu este o realitate închisă, ci una vie, dinamică, care subsumează frumuseţile naturale, trăirea spirituală, principii clare, patrimoniul cultural şi viaţa morală.

Astfel, profilul localităţii şi al oamenilor se actualizează problematic mereu pentru fiecare generaţie, un rol important jucându-l şi reîntoarcerea personalităţilor din Băseşti la origini.

 

În prezentul localităţii de la poalele Codrului, considerată a doua localitate din Transilvania ca valoare spirituală, cuvântul naţiune are o valoare aparte, fiind încărcat cu multiple semnificaţii.

Aici identitatea românească e înţeleasă în relaţie corectă şi profundă cu istoria, cu oamenii şi cu valorile lor, ca răspuns la acţiunile societăţii pluraliste şi la noile contexte personale moderne. Activitatea spirituală şi deosebitele forme pe care le ia aici, sunt o expresie firească şi necesară a acestei identităţi, prin care îşi afirmă specificul şi se recreează constant, pe coordonatele Legii Strămoşeşti.

 
 

La liturghia arhierească au slujit şi preacuviosul părinte arhimandrit Rafael – eclesiarhul Catedralei Patriarhale în vremea Preafericitului Părinte Teoctist, arhimandritul Casian Filip – eclesiarh al Catedralei Episcopale din Baia Mare, delegat al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din partea PS Justin, Părintele Protopop al Chioarului, Nicolae Petruş şi alţi preoţi slujitori.

 
 

„Ţin să-mi exprim bucuria profundă de a mă afla astăzi în Băseşti. De a fi împreună cu toţii în Casa Domnului, în prezenţa grandioasă a lui Hristos, cel răstignit şi înviat, în prezenţa Maicii Domnului, a sfinţilor şi a sufletelor celor care au trăit în acest sat de-a lungul vremii şi au adormit înainte de noi, în nădejdea învierii şi a vieţii veşnice. Ţin să-i mulţumesc părintelui paroh Radu pentru frumoasa primire pe care mi-a făcut-o, şi nu pot decât să îl rog pe Arhiereul Veşnic să-i dea tot binele în viaţă şi să aibă parte de un apostolat rodnic. Privindu-vă pe toţi, îl rog pe Hristos, Capul şi Mirele Nemuritor al Bisericii să vă binecuvânteze sufletele şi casele, dăruindu-vă multă sănătate, spor în cele bune şi să vă ajute în lupta pentru cucerirea Patriei Cereşti. Dimpreună cu Sfântul Apostol Pavel vă grăiesc: luaţi bine seama cum umblaţi, nu ca cei neînţelepţi, ci ca cei înţelepţi, răscumpărând vremea, căci zilele sunt repezi! Amin!”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.