• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Decembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Martie , 2017

Piețele de alimente din Baia Mare. Procesele, afacerile, sentințele, apelurile

Unul dintre cele mai interesante procese în care este implicată Primăria Baia Mare, cel cu SC Piața Aliment SA, a ajuns la un capăt de drum. O sentință firească și utilă pentru oraș. Sentința nu este definitivă, dar sperăm că îngerii care veghează ca abuzurile administrative să fie corectate într-un final, să fie cu Baia Mare.


Procesul prin care orașul încearcă să-și recupereze piețele agroalimentare este de durată și în decursul anilor am asistat la fel și fel de abordări a acestei situații.
Foarte pe scurt amintim întâmplările. Imediat după Revoluție, inteligenții de prin administrație au căutat oportunități de afaceri prin care să se îmbogățească. Ilicit, am spune noi. Una din marile afaceri a fost cea cu piețele agroalimentare. Un grup de indivizi a reușit să pună mâna pe aceste piețe prin manipularea conștiințelor și a bugetelor unora sau altora. Au urmat acțiuni prin care
s-au împroprietărit legal sau nelegal. Cei care au avut cel mai mult de suferit au fost băimărenii. Au dispărut piețele curate și destinate producătorilor agricoli. Piețele au ajuns raiul comer­cianților, a traficanților, a țiganilor care vând la suprapreț. Anii au trecut iar lucrurile s-au degradat în continuare. Cei care au obținut o sursă de îmbo­gățire ca un izvor ce nu seacă niciodată au ajuns să se certe între ei, să se judece. Pe de altă parte, au început și procesele cu administrația băimăreană. Sunt multe procese și timpul trece. Iată că, într-unul din acestea s-a dat o decizie, cu drept de apel, dar ea există. Poate fi un început. Poate încet, încet reușim să ne luăm orașul înapoi!

Iată ce spune instanța: „Admite în parte acțiunea precizată formulată de către reclamantul municipiul Baia Mare prin primar – în contradictoriu cu pârâta SC Piața Aliment SA, și în consecință obligă pârâta SC Piața Aliment SA să lase reclamantului municipiul Baia Mare, în deplină proprietate și pașnică folosință terenurile – piețe în suprafață de 10.077 mp, situat în Baia Mare, P-ța Izvoarelor, nr.1 cuprins în CF vechi 24060 Baia Mare, nr. cadastral 10875 – CF nou 115276 Baia Mare – P-ța Izvoare; în suprafață de 1039 mp teren situat în Baia Mare, Al. Odobescu cuprins în CF vechi 24057 Baia Mare nr. cadastral 10822, CF nou115332 Baia Mare – P-ța Albina și respectiv teren în suprafață de 335 mp identificat în CF 24059 Baia Mare, nr. cadastral 10850 P-ța Bilașcu. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 1.366.254,21 lei reprezentând lipsa de folosința a terenurilor. Executorie. Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică din data de 14.03.2017”, se arată în soluția instanței.

L-am întrebat pe viceprimarul Cristian Niculescu Țâgârlaș ce se întâmplă în continuare.  
„Știu că s-a dat soluție la procesul în cauză. Se va declara apel. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare. Până nu este o soluție definitivă... Chiar dacă se puteau lua unele măsuri credem că trebuie să așteptăm pentru a nu se întâmpla lucruri incorecte. Am înțeles că s-a depus o cerere de suspendare a hotărârii judecătorești, nu știu amă­nunte. Rămâne să vedem cu cei com­pe­tenți ce se va întâmpla în continuare”, a spus Cristian Niculescu Țâgârlaș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.