Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 30 Martie , 2009
PIDU Sighetului, aproape de aprobare
De saptamani bune, o echipa de specialisti se chinuie sa „repare” o bijuterie veche, de colectie: Sighetu Marmatiei. Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a „capitalei” Maramuresului Istoric a ajuns in ultima etapa: dezbaterea publica.
Drumul Sighetului de la statutul de oras cenusiu, industrializat, cu cultura prafuita, la vechiul statut de „bijuterie a coroanei Maramuresului” incepe cu un plan: Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), proiect care ar putea atrage circa 10 milioane de Euro pentru dezvoltarea municipiului de peste Deal. De saptamani bune, autoritatile locale, consultanti, specialisti si reprezentanti ai opiniei publice incearca sa definitiveze acest proiect. Pornind de la sloganul „Ceea ce vezi e ceea ce ai”, PIDU incearca sa exploateze la maxim punctele tari, cum ar fi obiectivele culturale si turistice, si sa le transforme in motoare ale dezvoltarii durabile. Logo-ul proiectului este o mana care poarta patru inele de diferite culori, fiecare simbolizand o parte importanta a Sighetului. Inelul rosu reprezinta orasul vechi, obiectivele care atrag atentia asupra „capitalei” Maramuresului Istoric, inelul albastru simbolizeaza dinamismul mediului de afaceri, inelul verde, apropierea de natura, iar cel galben inseamna „centrul transfrontalier”, obiectivele care duc brand-ul Sighetului peste granite.
PIDU a intrat in ultima faza inainte de a fi aprobat si inaintat spre finantare pe Axa prioritara 1 a Programului Operational Regional: dezbaterea publica. La inceputul saptamanii trecute, specialistii, oamenii de afaceri, consilierii locali si societatea civila din Sighet au asistat la o noua prezentare a planului. Viceprimarul Ovidiu Nemes a explicat ca: „Dezbaterea publica este un pas important, obligatoriu, care trebuie facut. De altfel, nu este prima dezbatere de acest fel, iar propunerile facute pana acum au fost luate in calcul si unele se regasesc in PIDU modificat”. Consultantul Petre Mitru, „creierul” planului, a explicat ca, deocamdata, nu se poate spune daca vor fi solicitate 7-8-9 sau 10 milioane de Euro. Mitru a explicat ca proiectul vizeaza, de fapt, „reinventarea” unui oras care nu se dezvolta. Deocamdata, materialul depaseste 100 de pagini, dar in final, va deveni mult mai voluminos. Din perspectiva lui Mitru, diagnosticul Sighetului actual e clar: „blocaj economic” si este exclus ca mecanismul dezvoltarii sa porneasca numai cu proiecte sociale. Tocmai din acest motiv, primul proiect promovat este unul de business. Desi la aceasta categorie de proiecte, cuantumul cofinantarii este mult mai mare decat la proiecte sociale, de exemplu, sansele de finantare sunt mai mari. De altfel, autoritatile locale vizeaza proiecte pentru mai multe domenii, pe care le vor introduce, pe rand, in sesiunile de finantare ale POR. Centrul de tranzit care incearca sa primeasca finantare va „elibera” zona de burg de magazine si firme si va sprijini, in acelasi timp, agentii economici si ii va atrage spre tehnologia moderna. Centrul social, o alta componenta a PIDU, nu vizeaza strict latura sociala, ci incearca si „reinvierea” vechiului parfum al Sighetului. Practic, categoriile defavorizate vor fi atrase si instruite gratuit pe o serie de activitati care contribuie la punerea in valoare a patrimoniului si valorilor Sighetului. Un alt proiect important vizeaza reabilitarea Palatului Culturii. Nu au fost omise insa nici infrastructura locala, iluminatul public sau fluidizarea circulatiei.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.