• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 25 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 7 Mai , 2024

Peste jumătate dintre părinții care muncesc în alte țări nu vin acasă de sărbători

Mai mult de jumătate -  55% -  dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor petrece sărbătorile pascale în țară, alături de copiii lor, în vreme ce 39% spun că vor veni acasă pentru Paști, iar 6% nu erau încă deciși cu privire la venirea în țară, arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România, în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinții plecați din țară. În ceea ce privește motivele pentru care părinții nu pot veni, cel mai des menționate au fost lipsa banilor alocați drumului până în România și faptul că nu reușesc să își ia concediu/ zile libere în această perioadă.

Organizația Salvați Copiii România va extinde programul de suport pentru copiii rămași singuri acasă în urma migrației economice a părinților, program care a oferit sprijin pentru peste 25.600 de copii şi adulți, dintre care 4.600 doar cu sprijinul PEPCO România, prin activități de conectare părinți - copii, derulate atât în centrele locale Salvați Copiii, cât şi în peste 60 de școli partenere.

Astfel, copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate împreună cu părinții lor şi persoanele în grija cărora au rămas din șase județe - Suceava, Iași, Vaslui, Mureș, Hunedoara și Dâmbovița - vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional, cu sprijinul PEPCO România. Totodată, în cadrul acestui program, este continuată şi campania de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil, lansată în 2022 sub egida mesajului „Împreună totul este mai bine!”, prin dezvoltarea de materiale şi ghiduri cu activități specifice şi recomandări, organizarea de activități de conectare părinţi/ persoane în grija cărora au rămas copiii – copii, de caravane de informare şi consiliere în mediul rural, de workshopuri pentru cadre didactice pentru stimularea preluării modelelor de activități în cât mai multe şcoli.

TABLOU DE ȚARĂ: SITUAȚIA PE REGIUNI

Conform studiului național cu privire la situația copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate realizat de Salvați Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în perioada iunie 2021 – iunie 2022 unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

În perioada vizată de studiu înregistram următoarele proporții de copii cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate în ultimul an:

·        Regiunea Nord-Est - 138.065 de copii, respectiv 17.8% din copiii din regiune (în medie unu din șase copii);

·        Regiunea Sud-Muntenia - 107.150 de copii, respectiv 20.3% din copiii din regiune (în medie unu din cinci copii);

·        Regiunea Nord-Vest - 71.374 de copii, respectiv 13.9% din copiii din regiune (în medie unu din șapte copii);

·        Regiunea Sud-Est - 57.513 copii, respectiv 12.1% din copiii din regiune (unu din opt copii);

·        Regiunea Vest - 48.177 de copii, respectiv 14.7% dintre copiii din regiune (unu din șapte copii);

·        Regiunea București Ilfov – 45.725 de copii, respectiv 10.2% din copiii din regiune (în medie unu din zece copii);

·       Regiunea Sud-Vest Oltenia – 44.025 de copii, respectiv 13.0% din copiii din regiune (aproximativ unu din opt copii);

·        Regiunea Centru - 24.465 de copii, respectiv 5.1% din copiii din regiune (în medie unu din douăzeci de copii).

Estimările au avut la bază volumul calculat la nivel național, reprezentativitatea selecției în plan regional depășind marja de eroare a eșantionului total.

Campania destinată creșterii gradului de conștientizare a părinților cu privire la importanța comunicării cu copiii și a petrecerii de timp de calitate cu aceștia va fi continuată începând cu perioada  sărbătorilor de Paști. Părinții și aparținătorii copiilor din program vor fi implicați sau îndrumați către diferite activități de conectare specifice, de la distanță, având în vedere că majoritatea părinților nu se  întorc în țară, sau directe, inspirate din materialele campaniei promovate în rândul acestora. De asemenea, peste 60 de școli partenere stimulează realizarea unor astfel de activități.

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate a făcut necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010.

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.