Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 21 Martie , 2011
Penibilitatea chiriilor la gradinite
* Daca n-ar fi tragic, ar fi amuzant. Consiliul Local Baia Mare aloca bani pentru a-si plati chirie pentru cladiri din propriul patrimoniu. Parodia de circuit al banilor merge pana acolo ca se cer si penalizari ca ei nu-si dau banii la timp.
Inca de dinainte de 2002 Consiliul Local Baia Mare pastreaza o metoda de lucru care sfideaza orice logica. Mai exact, se aloca bani de la Primarie pentru plata chiriilor la gradinitele care functioneaza in cladirile Primariei. Banii intra intr-un circuit absurd ca si cum o gospodina si-ar muta portofelul dintr-un buzunar in altul. E drept ca nu sunt mari chiriile dar situatia e penibila, ca nu-i normal sa-ti percepi chirie tie insati.
Narcisa Pop, directorul Gradinitei 27 ne-a explicat absurditatea: „Primaria aloca bani pentru chirii la gradinite, iar banii ajung tot la Primarie, dar la un alt compartiment, ce apartine de spatiul locativ. Valoarea chiriilor nu-i mare, undeva la 50 de lei pe luna in functie de spatiu. Nu stiu cate sunt acum in chirie. Dar pot sa spun de cele care au fost in centrul nostru bugetar care s-a desfiintat la 1 iunie. Era gradinita 8, Gradinita 9, 17, 31 si 37. Pentru acestea se platea chirie. Ciudat este ca-si dau bani ca sa-si plateasca lor inapoi, doar ca-i mutau dintr-o parte in alta”. Normal ca strategia asta a afectat bugetul gradinitelor, ca in loc sa plimbe banii, acele sume puteau fi folosite pentru a suplimenta fondurile. „Lucrurile se puteau regla simplu putandu-se da acele cladiri in administrare gradinitelor”.
Dar absurditatea merge pana acolo ca s-a ajuns sa se perceapa penalitati pentru banii pe care Primaria nu si i-a dat la timp. Nu radeti! „Anual dumnealor percepeau penalitati la plata chiriilor.
Dar, practic, aceste penalitati le-au inceput din 2001 cand s-au incheiat contractele de inchiriere. Penalitati ca uneori nu se platea la timp”, spune Narcisa Pop, care ne-a marturisit ca de fiecare data a refuzat plata acestor penalitati „asta suna ca si cum te-ai penaliza tu pe tine pentru ca n-ai avut sa-ti dai bani”. Directorul Gradinitei 27 ne-a spus ca Mariana Pop, inspector scolar general a ridicat aceasta problema de nenumarate ori „dar asta e la latitudinea Consiliului Local si din moment ce s-a incetatenit o chestie, tot asa se merge cu ea din inertie desi nu-i ceva normal. De cand s-au desfiintat Centrele Bugetare fiecare institutie are buget alocat de la Primarie. Si am inteles ca si acum se platesc in continuare chirii”.
Gradinita 9 este exemplul clar ca problema poate fi rezolvata: „Si noi am platit chirie dar din luna mai de cand s-a pornit pe ideea de descentralizare am preluat cladirea. Am reusit sa facem un protocol si am preluat cladirea respectiva. Era intr-adevar o suma modica, 70 de lei pe luna dar am platit ani intregi. Deci asta-i solutia si in cazul celor care platesc inca: sa fie predate pentru ca noi le folosim. Apartinea cladirea de serviciul SPAPLU unde era domnul Coros. Deci din bugetul mare al primariei banii se duceau in bugetul celor de la patrimoniu, la SPAPLU. Dar eu cand i-am spus problema domnului viceprimar de atunci Ludescher a spus ca nu-i normal. Eu am facut cateva sesizari si intr-adevar s-a remediat. Eu nu inteleg de ce nu fac si alti directori la fel, daca mai sunt cazuri? O sa mai gasiti pe parcurs anomalii dintr-astea”, ne-a consolat Lidia Mesaros, directorul Gradinitei nr. 9.
„Primaria aloca bani pentru chirii la gradinite, iar banii ajung tot la Primarie, dar la un alt compartiment, ce apartine de spatiul locativ. Valoarea chiriilor nu-i mare, undeva la 50 de lei pe luna in functie de spatiu. Nu stiu cate sunt acum in chirie. Dar pot sa spun de cele care au fost in centrul nostru bugetar care s-a desfiintat la 1 iunie. Era gradinita 8, Gradinita 9, 17, 31 si 37. Pentru acestea se platea chirie. Ciudat este ca-si dau bani ca sa-si plateasca lor inapoi, doar ca-i mutau dintr-o parte in alta” - Narcisa Pop, director al Gradinitei 27
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.