• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Februarie , 2013

Omul-enciclopedie

Prof. univ. dr. Marius PORUMB, membru corespondent al Academiei Române din anul 1993, este unul dintre istoricii de artă de mare prestigiu ai României, având o operă impresionantă, clădită pe parcursul a patru decenii de cercetări şi muncă asiduă. O  personalitate distinsă cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, apoi Cavaler al Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, Crucea Transilvană BOR, Cetăţean de Onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Baia Mare.

 
 

Este directorului Institutului de Arheologie şi Istoria Artei, membru corespondent al Academiei Române. Un om de o cultură impresionantă, recunoscut ca unul dintre cei mai prestigioşi istorici. În scrierile sale, s-a axat pe descifrarea mesajului artei medievale româneşti din Transilvania, Maramureş, Crişana şi Banat, manifestând o predilecţie pentru pictura murală şi icoane, fără a neglija arhitectura ctitoriilor de zid, a bisericilor de lemn, precum şi alte genuri artistice (argintăria, xilogravura, ferecătura de carte). A urmărit şi a reuşit să evidenţieze componenta românească a artei transilvănene, aflată într-o strânsă legătura cu ambianţa culturală extracarpatică.

Activitatea de cercetare ştiinţifică, reflectată în publicarea ca unic autor, sau în colaborare, a peste 20 de cărţi, în participarea la redactarea tratatului de Istoria românilor (vol. V şi VI), în editarea şi coordonarea altor opt cărţi şi culegeri de studii, în publicarea a peste 100 de articole şi studii în reviste de specialitate sau periodice de cultură, în participarea la numeroase simpozioane naţionale şi internaţionale, a fost dublată de o amplă documentare pe teren.

După 1993, a publicat câteva lucrări esenţiale: Dicţionar de pictură veche românească din Transilvania (sec. XIII-XVIII), (1998); Un veac de pictură românească din Transilvania – Secolul XVIII (2003); Ştefan cel Mare şi Transilvania (2004); Biserici de lemn din Maramureş (2005).

Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, pe care îl coordonează, organizează numeroase simpozioane naţionale şi internaţionale, iar acordurile de colaborare şi schimburile de publicaţii cu instituţii similare din străinătate (Italia, Germania, Israel, Franţa, Slovacia, Ungaria, Republica Moldova) îi conferă o amplă deschidere europeană, fiind puternic ancorat în circuitul contemporan de idei.

În plan didactic, prof. Marius PORUMB coordonează doctorate în istoria artei din anul 1990, având un număr de peste 30 doctori atestaţi, fiind profesor asociat la Universitatea Babeş-Bolyai.

Puţini ştiu însă că Porumb este legat de oraşul de pe Săsar. A urmat cursurile Liceului Gheorghe Şincai, a locuit în Baia Mare şi a devenit cetăţean de onoare a municipiului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.