• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Iulie , 2019

O posibilă „Expoziție virtuală”

Profesor universitar
dr. Nicolae Suciu
 

„Eliberat  și  degrevat” de  toate  responsabilitățile ce mi-au revenit timp  de  18  ani, de  coordonator  al  Programului de Studii Arte Plastice – Pictură, în cel mai „neaoș” mod,  întărind zicerea „că  nici o faptă  bună  nu  rămâne  nepedepsită”, am  în  sfârșit  privilegiul să  mă  bucur  pe  deplin  de  invitația  în  Polonia la  un Simpozion Internațional de Pictură la  care  mai sunt  invitate și colega  mea Lect.univ.dr. Papiu Greti-Adriene, precum și absolventa Programului de Studii de Licență și Master Arte din Cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Alina Modyrka din Solotvino, Ucraina.

 

„Nimeni nu-i profet în țara lui” (Nemo propheta in patria sua), întă­rește  convingerea și certitudinea că onorarea invitațiilor la Simpozioane  Internaționale de Artă (din Polonia, Ungaria, Spania, Franța, Ucraina, Belgia) la care am participat, au avut ca rezultat un beneficiu adus schimburilor de  experiență pentru stu­den­ții Specializării Arte, dar și pentru breasla artiștilor  plastici din Baia Mare (pe timpul mandatului de Președinte și Membru în  Consiliul de administrație).
Nefiind prezent la Vernisajele Ex­pozițiilor cu Lucrările de Licență și Disertație, din respect pentru demnitatea de profesor,  pentru studenții care au făcut eforturi considerabile de coagulare a colectivelor  pe ani de studii, mă voi opri doar la studenții pe care i-am  coordonat personal pentru realizarea lucrărilor de Licență și de Disertație din aceas­tă promoție.
Pentru Lucrările de Licență, studenta Averiței Ruxandra a realizat polipticul „Ipostaze citadine ale picturii de plein-air – Baia Mare Centrul Vechi”, iar Lung Emilia Monica a dezvoltat în tripticul „Structuri tipologice ale picturii de peisaj – Peisaj fantastic”, ipostazele inedite ale expresionismului în pictură.
La  studiile de  Master  tematica  pro­pusă pentru  realizarea  Lucră­ri­lor de Disertație a constituit o diversitate și o  libertate  neîngrădită  a discursului plastic: Ierima Laura, descoperă expresivități sonore în „Investiri  sacre ale peisajului rural – sacralitatea naturii”, Irimuș Diana Mara reiterează registre imaginare din  „Structuri vegetale – Grădina din vis”. Sabadîș Adrian  în „Sacra­litate și arhetip  în  spațiul arhaic al Maramureșului” relevă  frumusețea hieratică a picturii din  bisericile de lemn, Barcan Dan este preocupat de supradimensionarea în  expresii  plas­­tice din „Forme  și structuri diafane efemere – Fluture în zbor”, iar Rozsnyai Valentin Iosif în lucrarea „Chronos – Semnificații simbolice ale  temporalității în creația pictu­rală”, încearcă să găsească răspun­surile la relația duală dintre spațiu  și  timp.

Așadar dând curs acestei invitații de a fi alături de confrați de breaslă din  Europa și din Asia în cadrul Simpozionului Internațional de Artă din Polonia, voi lăsa altora entuziasmul de a rosti la Vernisaj cuvinte de genul: „...iată  noi  generații de artiști ai Noii Școli de Pictură de la Baia Mare vor ajunge pe  simeze...”

P.S  Am   mai  spus-o  și o  susțin,  că  școala  nu  scoate  artiști,  ci  doar  absolvenți. Mulți  dintre  aceștia  onorează  statutul  de  cadru  educator și  didactic din învățământul  preșcolar, gimnazial  și  liceal cu  merite  de  excepție. Mulți  dintre  absolvenți  pictează, expun, participă  la  simpozioane  de artă, dar  numai  timpul  va  cerne și va  stabili o ierarhie a valorilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.