• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2024

O nouă reușită a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

Continuă seria reușitelor la cel mai mare spital din județul Maramureș. În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la unitatea spitalicească, au fost aduse în discuție ultimele noutăți legate de tratamentul de radioterapie, respectiv pentru cei care au nevoie de chirurgie generală.

Au fost prezenți managerul Spitalului Județean, Alexandru Oros, directorul medical al spitalului, dr. Lucian Bogdan, dr. Constantina Felicia, din cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, respectiv dr. Ioniță Bogdan Stoicescu, medic chirurgie generală din cadrul Secției de chirurgie generală a spitalului.

 

Managerul Spitalului băimărean a prezentat noua îmbunătățire a serviciilor de radioterapie.

„Vorbim de o upgradare a acceleratorului linear, o upgradare de soft mai exact, care, în esență, transformă în totalitate modalitatea în care se fac procedurile cu acest aparat. Este un proiect derulat pe parcursul mai multor ani. Demersurile de upgradare au fost făcute în anul 2022, în urma unor discuții pe care le-am avut cu ministrul Sănătății de la acea vreme. Am intrat pe programul național finanțat la acea vreme prin Banca Mondială. Este vorba de un proiect care a însumat 400.000 de euro pentru Spitalul Județean. Discutăm de un accelerator aproape nou și primul pacient a beneficiat de această intervenție luni, chiar în prima zi în care l-am pus în funcțiune în această formă. Important de știut este că maramureșenii nu vor mai fi nevoiți să meargă la alte spitale, cum sunt cele din Cluj sau Oradea, pentru a beneficia de tratamentul prescris de medicul specialist. Asta fiindcă noile dotări ale spitalului permit medicilor să trateze cazuri de tumori care până acum erau trimise în alte centre universitare”, a spus Alexandru Oros.

„Această tehnică nouă de care vorbim ne permite să țintim mult mai bine tumorile și să protejăm țesuturile sănătoase. Erau, până acum, câteva localizări tumorale pe care efectiv nu le puteam face fără un risc major pentru pacient. Aceste cazuri erau direcționate către centrele din România care aveau această tehnică. Acum le putem face și noi. E o tehnică modernă aliniată la cele care se fac în Europa, avem o tehnică asemănătoare țărilor occidentale, ceea ce este extrem de important și un lucru foarte bun pentru pacienții care au nevoie de aceste servicii”, a declarat dr. Constantina Felicia, din cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

 

Tot în cadrul conferinței de presă, s-a vorbit despre o altă premieră medicală la Spitalul Județean și anume îndepărtarea unei tumori hepatice, cu pierdere minimă de sânge.

„Premierea de care vorbim este reprezentată de o rezecție hepatică pentru o tumoră hepatică pe care am putut-o efectua datorită unui dispozitiv împrumutat dintr-un centru universitar, un disector ultrasonic. Am primit asigurări și sprijin din partea conducerii că vom primi și noi așa ceva, cu ajutorul căruia se poate face această rezecție fără pierdere sanguină. S-a făcut în premieră la Spitalul Județean această rezecție hepatică, cu pierdere minimă de sânge, 200 ml. Pacientul a plecat acasă bine, urmează acum tratamentul oncologic”, a arătat, la rândul său, dr. Ioniță Bogdan Stoicescu, medic chirurgie generală din cadrul Secției de chirurgie generală a spitalului.

„În privința chirurgiei generale, putem să discutăm astăzi de partea de intervenție oncologică chirurgicală. Este o latură cu care astăzi ne întâlnim tot mai des, din nefericire. Acest tip de intervenție oncologică nu a mai fost făcută în acest spital și ne bucurăm să constatăm că medicii noștri chirurgi încep să abordeze tehnici de operare care nu au fost specifice spitalului”, a spus Alexandru Oros. Managerul Spitalului Județean de Urgență a declarat că urmează înființarea unei noi secții de paliație în cadrul Spitalului Județean de Urgență. „Așteptăm avizul Ministerului Sănătății pentru a înființa o secție de paliație destinată în special pacienților oncologici și celor de pe secția Neurologie. Secția va avea 30 de paturi. Ne-am gândit la înființarea acesteia și pentru că Oncologia este supraaglomerată”.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.