• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Ianuarie , 2023

”Nu mai abuzați românii din Ucraina” – Liviu Bechiș, vicepreședinte APP

Războiul din Ucraina scoate la iveală multe nedreptăți care li se întâmplă minorităților naționale din Ucraina. Comunitățile românești sunt supuse unor presiuni nefirești. Ucrainenii vor asimilarea populației românești, nu vor ca pruncii românilor de acolo să învețe în limba maternă, adică româna. Ceea ce este o mare măgărie la adresa României. Noi, cei care am întins o mână refugiaților ucraineni suntem oripilați de ce se întâmplă acum, în Ucraina.

Și parcă nu ar fi fost de ajuns. Oficialii ucraineni au început să se lege de preoții ortodocși, preoții români de acolo.

Preoții români din Ucraina spun că sunt supuși unor abuzuri, fiind acuzați că sunt agenți ai Rusiei. Ei spun că li se fabrică dosare, iar acum riscă să fie deportați. Ortodocșii români din Bucovina de Nord țin de Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Ruse, singura care a permis slujbele în biserică și în limba română. În urmă cu câțiva ani, Zelenski   l-a convins pe Bartolomeu I, patriarhul Constantinopolului, să acorde autocefalie (independență) Bisericii Ucrainene, tocmai pentru a rupe ortodoxia din Ucraina de ascultarea Patriarhiei Moscovei.

Dar după ce Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a separat de Biserica Ortodoxă Rusă, preoții români din Ucraina sunt acuzați că sunt agenți ai Rusiei sau că ar fi rusofili, în contextul războiului care macină tot în Ucraina. Chiar și credința.

”Este dur, crunt ce se întâmplă acolo. Nici nu ști ce să spui. Cum să te legi de preoți, să le faci dosare doar pentru că sunt români și nu vor să fie asimilați de ucraineni. După ce că i-am ajutat și îi ajutăm în continuare, oficialii din Ucraina își bat joc de noi, de România. Nu se poate așa ceva. Și noi, aici în capăt de țară, dar lângă granița cu Ucraina am fost pe baricade, fiecare cum am putut. Nu suntem de acord cu războiul ăsta nenorocit. Milităm pentru pace, pentru pedepsirea celor care au ucis fără milă civili, și cei care au pornit războiul. Dar nu putem fi de acord cu abuzurile la care sunt supuși românii de dincolo de graniță. Filiala APP Maramureș trimite un mesaj către cei care decid. Lăsați-i pe români în pace. Lăsați limba română în școli și în societate. Uitați-vă la ucrainenii din Maramureș. Au școli, profesori, pedagogi ucraineni. Uitați-vă la preoții de aici. Nu le cere nimeni să devină români peste noapte. Terminați cu prigoana asupra românilor din Ucraina.

Din păcate nici autoritățile române nu iau măsuri. Nu avem președinte, prim ministru, miniștrii care să pună piciorul în prag. Așa  ceva nu s-a mai văzut.  Halal clasă politică, ce doarme în timp ce românii sunt abuzați într-o țară vecină și așa-zisă prietenă. Vai de capul nostru! Vai de capul românilor conduși de niște nevolnici, niște antiromâni. Nu vom ceda și ne vom lupta pentru românii cei mulți, de aici, din Ucraina, din orice colț al lumii. Doamne ajută!”, a transmis președintele APP Maramureș, Liviu Bechiș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.