• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Decembrie , 2020

Noul Consiliu Local Baia Mare intră în „pâine” cu o ședință cu peste 40 de proiecte de hotărâre

În data de 18 decembrie a fost convocată ședința ordinară a Consiliului Local Baia Mare, varianta nouă. Este prima șe­dință ordinară a consilierilor aleși la alegerile locale din acest an. Din păcate, pandemia își va pune pece­tea asupra desfășurării lucrărilor unei ședințe de CL importantă. Ca de obicei, la sfârșitul anului se fixează taxele, impozitele pentru anul care vine. Și vor fi și surprize.
Menționăm că, la momentul tipări­rii minunatului nostru săptămânal, ședința de CL este în plină desfă­șurare. Noi vă prezentăm pro­punerile administrației munici­piului de pe Săsar. Ele pot suferi modifi­cări în urma dezbaterilor din plen.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt 45 de proiecte de hotărâre. Probabil va fi și un borderou cu proiecte suplimentare. De pe ordinea de zi vom prezenta câteva propuneri ale administrației, proiecte inițiate de primarul Cătălin Cherecheș, pro­iecte care sunt de interes pentru băimăreni. S-au propus noile taxe și impozite pe clădiri, terenuri, mașini, persoane fizice și persoane juridice. În mare parte aceste pro­puneri nu sunt foarte diferite de cele de până acum. Nu are rost să le prezentăm deoarece sunt foarte multe categorii și nu avem spațiul necesar. În eventualitatea unor modificări punctuale vom reveni cu un material clarificator.

Mergem la taxele pentru parcările din Baia Mare. Aici, administrația, prin comisia de specialitate, a constatat că taxa pentru parcarea automobilelor prin abonament anual este prea mică. Și în acest an, acest abonament a fost de 100 de lei. Din cauza cheltuielilor generate de întreținerea parcărilor publice s-a cerut o majorare de 100%. Dacă va trece de votul consilierilor, costul unui abonament de parcare pe un an de zile va fi de 200 lei.
Un alt subiect de interes general este taxa pentru salubrizare. După cum se știe, în Baia Mare sunt pro­bleme cu operatorul care deser­vește municipiul, respectiv firma Drusal. Noi tot speram ca orașul să aibă firmă de salubrizare proprie. Au fost discuții peste discuții. Este complicată înființarea unei astfel de firme. Acum, ne putem da sea­ma de greșeala celor care au condus orașul după anul 1989.

Ser­vi­ciul de salubrizare a fost scos din schema Primăriei. Firme private, înființate ca ciupercile după ploaie, au preluat acest serviciu. „Murdar” ar spune unii, dar din gunoi se fac bani serioși. Noi mai sperăm! Până atunci să spunem băimărenilor că taxa de salubrizare de la 1 ianuarie 2021 se va mări. În acest an s-a plătit 7 lei pe lună pentru o persoană. Din ianuarie, anul viitor, dacă proiectul de hotărâre va trece de votul consilierilor, taxa de salubrizare va fi de 11 lei/persoană, pe lună.

 

Să mai prezentăm și taxele pe clădiri și terenuri:
 

clădiri

A.    Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic    1142    685
B.    Clădire cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic    343    228
C.    Clădire - anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic    228    200
D.    Clădire - anexă cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic     143    86
 

Iar pentru varianta fără instalații de canalizare, apă, taxele sunt mai mici.
 

terenuri

Mai jos aveți și nivelul impozitului pentru terenurile în intravilan.


IMPOZITUL/TAXA*) PE TERENURILE AMPLASATE ÎN INTRA­VILAN - TERENURI CU CONSTRUCŢII
Conf. art. 465 alin.(2) Cod Fiscal

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.