• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Noiembrie , 2021

Noi servicii în farmacii. Un proiect destul de greu de aplicat

Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că Ministerul Sănătății a adoptat un ordin pentru aprobarea Metodologiei de realizare și implementare a serviciilor farmaceutice și a Nomenclatorului de servicii farmaceutice, un pas important pentru extinderea serviciilor farmaceutice disponibile în farmaciile din România cu altele noi, de calitate, pentru populație. Astfel, farmaciile se extind cu servicii noi, avansate, iar rolul farmacistului va fi consolidat, ca parte integrantă a sistemului de sănătate. România se aliniază unei practici largi a statelor Uniunii Europene de furnizare de servicii farmaceutice complexe.

În urma acestui ordin, farmaciștii au dreptul și temeiul legal pentru a oferi mai multe servicii de sănătate. În acest ordin se detaliază metodologia de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice şi se clarifică faptul că farmaciile pot avea servicii esențiale sau avansate. Serviciile farmaceutice esențiale sunt: de eliberare a medicamentelor pe bază de prescripţie medicală; de preparare a medicamentelor; de susţinere şi desfăşurare a campaniilor de sănătate publică (utilizarea raţională a antibioticelor, riscurile obezităţii, riscurile consumului de alcool, tutun şi droguri, importanţa vaccinării, edu­caţie sexuală etc.).

Serviciile farmaceutice avansate sunt: de evaluare şi monitorizare a polimedicaţiei; de gestionare a pacientului cronic (hipertensiv, diabetic, cu afecţiuni pulmonare şi cu dislipidemie); de monitorizare a pacientului sub tratament cu antineoplazice orale; de monitorizare a pacientului sub tratament cu anticoagulante orale; de monitorizare specifică a pacientului cu boli pulmonare obstructive cronice; de consiliere privind renunţarea la fumat; de măsurare a parametrilor biologici şi a funcţiilor vitale; de consiliere privind contracepţia de urgenţă cu administrare orală; de screening în scop diagnostic în farmacie (testare rapidă); de vaccinare în farmacie; de educaţie privind să­nă­tatea alimentației. Trebuie spus că aceste servicii avansate vor fi plătite de beneficiari, iar tarifele aferente serviciilor farmaceutice, practicate de către fiecare unitate farmaceutică în parte, se afișează în mod transparent şi la loc vizibil. Această decizie a Ministerului Sănătății are la bază un studiu: „Servicii Farmaceutice în România. Realităţi şi provocări post-pandemice”, lansat în iunie 2021. Din datele studiului, rezultă că populația are un grad ridicat de încredere în serviciile farmaceutice, satisfacția față de serviciile primite în farmacii fiind de asemenea la un nivel înalt.
Cercetarea demonstrează necesitatea reconsiderării locului farmacistului în sistemul sanitar, iar aprobarea nomenclatorului de servicii este un pas important în acest sens. Colegiul Farmaciştilor din România va colabora în continuare cu Ministerul Sănătății pentru elaborarea ghidurilor de bună practică necesare pentru implementarea cu succes a acestei legislații deosebit de importante pentru populație şi pentru far­maciști, Se dorește să se realizeze cât mai repede și mai eficient.

Ce spun farmaciștii maramureșeni

Această decizie a ministerului nu a luat prin surprindere colegiul farmaciștilor din Maramureș.  A mai existat o tentativă anul trecut, când s-a încercat introducerea testării contra COVID în farmacii. Atunci, colegiul maramureșean s-a declarat de acord și a vorbit despre posibilitățile de realizare.
Dar farmaciștii au fost mult mai reticenți. Până la urmă, nu s-a întâmplat nimic. Acum se revine cu aceeași problemă, mult extinsă în gama  de servicii pe care farmaciile le-ar putea oferi. Am încercat să vorbim cu mai mulți farmaciști, dar aceștia se feresc de declarații oficiale. În spatele cortinei afirmă că vor fi mai multe probleme pentru aplicarea respectivului ordin. Prima problemă o reprezintă spațiul. Multe din farmacii funcționează în spații mici, chiar înghesuite, ceea ce duce la imposibilitatea de organizare și oferire de alte servicii decât cele clasice. O altă problemă este legată de numărul personalului din farmacii. În unele nu există posibilități de a avea persoane  care să  se ocupe de noile servicii.
Una peste alta, farmaciile, multe dintre ele, sunt în situația de a se chinui să ofere serviciile clasice ale farmaciilor. Situația este generată și de felul în care s-a dezvoltat sistemul de farmacii. Observăm că există multe astfel de unități, mai ales în orașele mari. Sunt locuri în care găsești și trei farmacii, una lângă alta. Mulți se întreabă cum reușesc să reziste, fiind așa de multe. Alții afirmă că se descurcă prin politica de prețuri, dar și prin cererea mare de medicamente, deoarece românii s-au obișnuit să se trateze după ureche, de pe net și din auzite. Dar cea mai mare problemă în sistem, ne-au spus unii farmaciști, este cauzată de expansiunea farmaciilor ce aparțin de marile lanțuri de farmacii. Acestea au fonduri mari și au închiriat spațiile generoase, au eliminat concurența din zonele centrale și ar putea organiza oferirea de servicii având unde și cum să se desfășoare.   
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.