Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Noaptea Muzeelor 2025 în Baia Mare
Peste 70 de muzee din întreaga ţară au participat, sâmbătă, 17 mai, la cea de-a XXI-a ediții a Nopții Muzeelor, Ministerul Culturii susținând oficial, în premieră, evenimentul. Potrivit Rețelei Naționale a Muzeelor (RNMR), pe durata evenimentului, muzeele din întreaga țară au devenit veritabile centre de atracție, de socializare şi de consum cultural atât în mediul urban, cât şi în cel rural, oferta culturală propusă fiind adaptată şi atent structurată, cu scopul de a transforma muzeele în spaţii comunitare active, integrate firesc în viața cotidiană. Ineditul şi interactivitatea devin elemente definitorii ale acestei nopți.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și-a deschis larg porțile pentru publicul de toate vârstele, în cadrul ediției din acest an a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, oferind vizitatorilor nu doar acces gratuit la expozițiile permanente, ci și o serie de activități speciale care au transformat muzeul într-un spațiu interactiv, viu și plin de descoperiri.
Pe lângă turul obișnuit al colecțiilor permanente, publicul a fost invitat să exploreze și o expoziție temporară de excepție intitulată „Cultura materială a dacilor. Forme ceramice și piese de armament”. Aceasta a oferit o incursiune fascinantă în universul cotidian și militar al dacilor, prin intermediul unor artefacte autentice, atent selecționate, care ilustrează atât rafinamentul meșteșugurilor ceramice, cât și complexitatea armamentului utilizat în epoca respectivă. Vizitatorii au putut admira vase lucrate cu măiestrie, dar și piese de echipament războinic, precum săbii, vârfuri de lance și scuturi, toate acompaniate de explicații detaliate și reconstituiri vizuale.
Printre punctele de atracție ale serii s-au mai numărat și activitățile interactive, precum „vânătoarea de comori printre artefacte” – o activitate inedită care a îmbinat misterul cu învățarea, provocând vizitatorii să caute indicii ascunse printre piesele de patrimoniu și să descopere poveștile fascinante ale acestora – și atelierul de olărit intitulat sugestiv „Să modelăm trecutul”. Aici, participanții, în special copiii, au avut ocazia să își încerce talentul în arta modelării lutului, inspirându-se din formele și motivele ceramice tradiționale expuse în muzeu, la final putând să ia acasă ca amintire obiectele de lut create.
Evenimentul s-a bucurat de un interes deosebit, înregistrând un număr de peste 2.100 de vizitatori pe parcursul serii. Atmosfera a fost una vibrantă, animată de curiozitatea și entuziasmul celor prezenți, care au apreciat inițiativa muzeului de a aduce istoria mai aproape de oameni, într-un mod interactiv și accesibil.
Noaptea Muzeelor 2025 s-a dovedit a fi un real succes la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, demonstrând încă o dată că istoria poate fi trăită, înțeleasă și iubită atunci când este prezentată cu creativitate și pasiune.
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și-a așteptat oaspeții cu un program interesant. Accesul a fost gratuit.
- Expoziția permanentă Centrul Artistic Baia Mare. Repere Europene între tradiţii şi inovaţii;
- Expoziția temporară Felix Aftene – Noi și ele, o privire asupra lumii animalelor;
- Lucrarea lunii: Portret – Thurman Oliver (autor necunoscut).
Programul serii a inclus două momente speciale:
- Ora 18.00 – Lansarea albumului de artă Judit Crăciun și Gheorghe Crăciun – Pas de deux;
- Ora 20.00 – Vernisajul microexpoziției Raul Moldovan – Fusion of Minds.
Această microexpoziție face parte din proiectul Patrimonial viitorului, un demers inițiat în 2023 de muzeul nostru, în colaborare cu Colegiul de Arte Baia Mare. Proiectul urmărește familiarizarea tinerilor artiști cu activitatea de panotare și prezentare a creației într-un spațiu public specializat, promovând colaborarea cu profesorii și susținând continuitatea Centrului Artistic Baia Mare prin valorizarea patrimoniului viitorului.
În plus, vizitatorii au participat la o tombolă cu premii-surpriză.
Muzeul județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare
A avut program de vizitare pentru Noaptea Muzeelor: 18.00 – 24.00 (ultima intrare 23.30). Acces gratuit.
Scurtă descriere a evenimentului:
- Vizitarea expoziției permanente;
- Vizitarea expozițiilor temporare: „Ultimii dinozauri din Transilvania”
„Minerale în filatelia românească”, „Galeria marilor geologi români”;
Proiecție de filme documentare din domeniul științelor naturii.
Muzeul de Etnografie și Artă Populară, din Baia Mare și-a deschis porțile pentru vizitatori. Cei care au trecut pragul instituție au putut vedea expoziții de ceramică, ateliere de lucru, Muzeul Satului cu ale sale case mândre de pe deal.
Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare s-a alăturat celorlalte muzee băimărene în sărbătoarea din 17 mai.
Au avut loc:
• Demonstrații astronomice realizate cu proiectorul stelar optomecanic Skymaster ZKP4: explorăm bolta cerească, Soarele, Luna, planetele vizibile cu ochiul liber, stele, constelațiile și nu numai (orele: 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00);
• Vizitarea parcului tematic în aer liber „Sistemul Solar” (orele: 18.00 – 23.00);
• Astronomie științifică și culturală etalată în expoziții: vizitarea expozițiilor pavilionare „Sistemul Solar”, „Constelații Românești Tradiționale”, „Lumi paralele” (orele: 18.00 – 23.00);
• Observații astronomice cu telescopul (orele 21.00 – 23.30 – condiționat de vremea favorabilă). Intrarea a fost liberă.