• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Noiembrie , 2020

Nicolae Suciu, două apariții editoriale și un vernisaj, de poveste

Cunoscutul pictor maramu­reșean, Nicolae Suciu a re­ușit, în această perioadă complicată din punct de vedere sanitar și nu numai, să scoată de la tipar două cărți care înnobilează activitatea artistului din nord.
De asemenea, în cursul lunii no­iem­­brie ar trebui să aibă loc verni­sajul unei expoziții personale. Toa­te aceste zbateri profesionale arată că pictorul băimărean este în plenitudinea forțelor. Nicolae Suciu mai are timp și să picteze, pe lângă susținuta activitate didactică de la facultatea din Baia Mare. Nicolae Suciu mai are timp și să scrie, să scoată cărți esențiale, mai are timp să se bată cu morile de vânt și, mai ales, să nu piardă...

Cele două cărți sunt: Linie, Formă, Culoare, Cuvânt, o culegere de texte publicate de cunoscutul artist în săptămânalul GAZETA de Mara­mureș, în ultimii ani, iar a doua este un album excepțional: Ferestre de culoare, un album în care pictorul băimărean își des­chide fereastra sufletului pentru ca noi toți, muritorii de rând, să pu­tem vedea, simți frumosul absolut.
Este destul de greu să scrii despre Nicolae Suciu și despre cărțile lui și de aceea îl lăsăm pe autor să ne spună: „Despre «cuvintele» liniei, formei, culorii m-am străduit să le găsesc înțelesurile cele mai sugestive și expresive. Conexiunile dintre imagine și cuvânt iată că sunt deosebit de complexe. A mărturisi în cuvinte, într-un limbaj diferit de limbajul plastic asumat cu pasiune ca proprie vocație, constrâns de spațiul acordat din pagina de ziar, este o încercare dificilă, cu atât mai mult pe o durată de peste trei ani. De aceea m-am gândit că nu ar fi lipsit de interes un volum care să cuprindă o selecție cu articolele publicate”, a spus artistul băimă­rean. O carte ce trebuie citită și înțe­leasă chiar dacă nu ești artist plastic sau din această zonă. Nicolae Suciu scrie așa cum pictează, ușor, frumos, aerisit, cu multă culoare, cu mult nerv, cu dorința de a expune pentru toți ceilalți ceea ce cunoaște, ce știe.

 

A doua carte, albumul excepțional cuprinde picturi ale lui Nicolae Suciu din capitolul activității sale plastice, denumit: Fereastra. Sunt peisaje, flori, toate văzute prin fe­reastra sufletului, fereastra casei, fereastra pictorului Nicolae Suciu. Cele două lucrări și activitatea, în general, a pictorului băimărean au fost și se află în atenția oamenilor de cultură, a celor care pot emite judecăți de valoare.
„Cu astfel de fapte marchează jubileul 60 cel care descăleca în ur­mă cu 35 de ani la Baia Mare, ve­nind de la Iași, pictorul și profesorul Nicolae Suciu. Și-a dobândit în acest răstimp locul său respectat în rândul oamenilor de poveste ai Maramureșului”, a spus Grigore Ilisei cu câțiva ani în urmă. O constatare valabilă și acum, mult mai valabilă, poate cu o scurtă mențiu­ne. Nicolae Suciu și-a dobândit locul său respectat în rândul oamenilor de poveste ai Maramureșului și nu numai.
De asemenea, criticul de artă, Ioan Iovan, parcurgând albumul extraordinar al pictorului băimărean notează în cuvântul său, printre altele: „Pregătit de-acum să promo­veze în rândul maeștrilor, Nicolae Suciu întregește o operă alcătuită din toate speciile picturii de șeva­let, natură statică, flori, peisaj și compoziție, căci lucrările realizate pe tema ferestrei sunt sinteze ima­gistice de asemenea statut al ex­pre­siei și de asemenea com­ple­xi- ­tate a comunicării artistice, a limbajului angajat stilistic și tematic încât a atins un nivel personal care contează”.
Și aici am face o scurtă mențiune. Nicolae Suciu nu numai că este pregătit să promoveze în rândul maeștrilor, el este de mult un ma­estru al picturii, un artist desăvârșit care are tot timpul fereastra plină cu flori, culoare și dragoste pentru frumos.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.