• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 1 Aprilie , 2012

Viziune asupra Maramureşului verde

Au trecut doi ani de la ampla manifestaţie de protest de la Bozânta, împotriva redeschiderii activităţii societăţii Romaltyn Mining (fosta Aurul), unde oamenii s-au declarat extrem de îngrijoraţi de efectele pe care le-ar putea produce extragerea aurului din sterilul minier prin tehnologia cianurării. De fapt, atunci a fost şi o comemorare a catastrofei ecologice ce a avut loc pe 30 ianuarie 2000, când peste 100.000 de metri cubi de steril şi cianuri s-au scurs din iazul de decantare, producând un scandal internaţional.

Astăzi, după 12 ani, controversele iscate în jurul staţiei de epurare şi al iazului de la Bozânta, revin în actualitate. Ruşii de la Romaltyn ne pregătesc o nouă „porţie” de cianuri, declamând preocuparea pentru schimbarea calităţii vieţii cetăţenilor din localităţile în care societatea îşi va derula activitatea, adică dau garanţii că totul va fi în ordine. Se ştiu efectele distrugătoare asupra mediului şi în general asupra omului, ale folosirii acestei tehnologii şi doresc să mai semnalez faptul că Parlamentul European a adoptat în 2010 o Rezoluţie privind interzicerea cianurilor în minerit în Europa; state ca Ungaria, Germania, Cehia şi Grecia au adoptat legi similare cu scopul de a  preîntâmpina dezastre ecologice, precum cel de la Baia Mare din anul 2000 şi genocidul ce poate fi provocat.

Mass media se implică puţin în informarea corectă a cetăţeanului; uneori aceasta preia şi transmite informaţii care partajează firma, instituţia, în detrimentul informării corecte. Omul dispune azi de mijloace tehnice perfecţionate şi exploatează intens factorii de mediu, modificând natura într-un mod ireversibil. În condiţiile în care civilizaţia modernă trebuie să manifeste grija pentru păstrarea mediului înconjurător, se impune elaborarea şi adoptarea unei politici în care să se îmbine armonios elemente din economia mediului cu cele de protecţie a mediului înconjurător.

Datoria  civică de  locuitor al acestor meleaguri maramureşene cu reverberaţii cultural-istorice, dar şi exponent al voinţei unei mari părţi din locuitorii judeţului de a fi reprezentantul lor în Parlamentul României, mă obligă la o continuă luptă în crezul meu, acela că omul se găseşte într-o simbioză cu natura, că aceasta reprezintă un sistem perfect care reciclează orice, de la gunoaiele menajere la cianuri, iar dacă noi nu vom avea grijă de ea, ne va veni şi nouă rândul, fiindu-ne pregătită o „pubelă”.   

Reluând aserţiunea, am dorit să sensibilizez comunitatea locală, administraţia, privind efectele negative ale poluării şi am făcut-o cu credinţa că se poate opri o agresiune asupra miilor de vieţi, potenţiale victime ale inconştienţei unor profitori. Am protestat împreună cu tinerii, folosind bannere cu inscripţii ca „Maramureşul verde” şi „Stop cianurilor!” şi am  plantat puieţi chiar pe platoul din perimetrul iazului de decantare de la Bozânta. De o substanţială atenţie s-a bucurat şi iniţiativa intitulată „Stop cianurii! În Maramureş, viaţa are prioritate”, un seminar al cărui subiect viza aceeaşi veche problemă, aducând în discuţie problema utilizării tehnologiilor miniere prin metoda cianurării, soluţii alternative în vederea valorificării metalelor preţioase din pirită. Cu această ocazie, a fost adoptată o declaraţie care avea ca obiectiv  atragerea atenţiei comunităţii locale şi centrale privind efectele aplicării tehnologiilor poluante, declaraţia având susţinerea prin semnatură a mii de maramureşeni. De fapt, mesajul din demersurile arătate mai sus este unul simplu, acela de a „zgândări” conştiinţa umană până se va înţelege că avem o responsabilitate faţă de natură. Mă întreb dacă mesajul meu a ajuns acolo unde trebuie! Atunci când l-am văzut pe „unul din marii judeţului” vărsându-şi năduful pe iniţiativa mea, pe mine, simţindu-se deranjat că doream ca demersul meu să ajungă la unele foruri din minister, am înţeles că încă există cauze şi interese ascunse înţelegerii omului de rând în acest domeniu. Situaţia este cunoscută din presa vremii şi sunt convins că electoratul va „discerne” la alegerile din anul acesta. Sunt însă încrezător că tot mai mulţi maramureşeni se implică activ în problemele de mediu, ajutând la punerea în practică a iniţiativelor din acest domeniu. În fiecare an, sute de oameni, în special tineri, participă la proiecte de protecţie a mediului, cum ar fi „Let’s do it Romania!”, unde Maramureşul a obţinut un loc fruntaş, precum şi campaniile de împăduri pe care şi în această primavară, ca în fiecare primavară şi toamnă din ultimii 4 ani, le vom face.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.