Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 15 Iunie , 2009
Locuri de munca ºi promisiunea ca „bine-a fi”
* Una dintre cele mai importante investitii din Maramures pare sa intre intr-un trend ascendent. Fabrica de componente de avioane de la Dumbravita incepe sa fie luata in serios de autoritatile judetene.
La nivel declarativ, visul maramuresenilor este sa vina investitorii. Dar cand dorinta se indeplineste, ne comportam jalnic. Acest lucru s-a demonstrat in cazul comunei Dumbravita, unde au venit americanii sa faca o investitie de 30 de milioane Euro, o fabrica de componete pentru avioane. Investitia este un colac de salvare pentru toate localitatile din jur, pentru ca aici vor lucra circa 300 de oameni, fara sa mai vorbim de banii care vor intra la buget. Doar ca, in stilul nostru caracteristic, n-am fost in stare sa le asiguram un drum de 1,5 kilometri si un pod. Singurii care s-au chinuit pana acum sa spele rusinea in fata americanilor au fost autoritatile locale din Dumbravita. Pentru ca, pentru altii, au fost mai importante razbunarile politice: „Problema utilitatilor este rezolvata: gaz, apa, curent, telefonie, canalizare. O parte din cheltuieli le-am suportat din bugetul local, iar o parte le-a suportat investitorul. Noi am fost prinsi in amendamentele din Parlament cu aceasta investitie, dar n-a trecut niciun amendament. Atunci cand s-au respins pe banda rulanta toate proiectele venite din partea PNL. Am vorbit cu toti parlamentarii nostri, n-a fost problema de a se sustine ideea, dar nu s-a rezolvat nimic”, spune Felician Ciceu, primarul din Dumbravita. Deci, angajamentul de a asigura investitorului accesul printr-un drum si un pod n-a mai interesat pe nimeni.
Se pare ca, in al 12-lea ceas, presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man, a realizat seriozitatea problemei si s-a angajat in solutionarea ei. Vrem sa credem ca, de aceasta data, Man nu-si permite sa se joace cu declaratiile, nu de alta, dar acum chiar ar avea un motiv serios sa fie laudat daca se tine de cuvant: „Desi este o chestiune facuta de altii, am dat drumul sa inceapa lucrarile si pe urma vom vedea de unde o sa facem rost de bani. Acolo este o licitatie castigata si le-am spus sa dea drumul. Se vor apuca de lucru, sa faca drumul si podul si, intre timp, o sa facem rost de bani. Ca urmeaza sa vina americanul si vreau sa fie lucrurile facute. Lucrarile pot incepe de maine dimineata”.
Se pare ca povestea pare sa intre intr-un trend ascendent, cu atat mai mult, cu cat si primarul din Dumbravita este optimist: „Suntem in tratative cu Guvernul, sa se aloce bani. Impreuna cu cei din Consiliul Judetean, o sa facem toate eforturile sa rezolvam problema. Am discutat cu domnul presedinte Mircea Man si ne-a asigurat de tot sprijinul. Este constient de importanta investitiei. Trebuie facut un pod si drumul de acces (circa 1,5 km), investitie care s-ar ridica undeva in jurul sumei de 25 - 30 de miliarde lei vechi. Din discutiile purtate, a reiesit ca banii se vor da cat de repede, poate chiar luna asta. In final, vor fi asigurate pana la 300 de locuri de munca”.
Cu atat mai mult cu cat, de fiecare data dupa ce am scris de investitia de la Dumbravita, ne-au contactat cititori care voiau detalii despre eventualele angajari, i-am cerut primarului sa ne detalieze si aspectele ce tin de inceperea activitatii: „Investitorii au pus deja in functie o presa pentru primele probe si urmeaza inca trei. Preconizeaza ca, prin luna august, sa intre pe activitatea de productie. Exista deja angajati, dar investitorul angajeaza in etape, in functie de cum isi implementeaza proiectul. S-a pus o presa in functiune - au angajat primii oameni. Cand o vor pune pe a doua, vor mai angaja, si tot asa”.
Mircea CRIªAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.