Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 2 Mai , 2011
Liderul dacilor liberi din dreapta Tisei
* Este doctor, scriitor, ziarist, om de cultura, colectionar, ales local, dar, mai presus de toate, roman. Ion Botos conduce de 10 ani una dintre cele mai importante asociatii romanesti din Ucraina: Uniunea Interregionala a romanilor din Transcarpatia „Dacia”.
Reporter: Care au fost inceputurile Asociatei „Dacia”?
Ion M. Botos: Asociatia Dacia a fost fondata in aprilie 2001 datorita necesitatilor din acea vreme. Practic s-a dorit sa se faca ceva, sa se munceasca. Asa ca ne-am adunat cativa barbati si am hotarat sa fondam o asociatie care sa lucreze in sprijinul romanilor. Au trecut 10 ani si putem spune ca in aceasta perioada s-a facut foarte mult.
Rep: Concret, cele mai importante proiecte ale Asociatiei „Dacia”?
I.M.B.: Au fost 10 simpozioane internationale pe teme de istorie. In dreapta Tisei n-a fost sarbatorit Mihai Eminescu, iar Asociatia „Dacia” a demarat un concurs literar pentru copii, care a ajuns anul acesta la a V-a editie. De asemenea, am inceput sa sarbatorim Ziua limbii Romane, pe Grigore Vieru si, in parteneriat cu Asociatia „Morarita”, anul acesta va fi a VIII-a editie de cand ducem elevi si profesori la odihna in judetul Bihor. Au fost organizate cateva excursii cu copiii la mare, prin Departamentul Romanilor de Pretutindeni, sprijiniti de Guvernul Romaniei. Au fost duse in dreapta Tisei peste 15 mii de carti. De asemenea, am editat 8 carti care au fost distribuite gratuit pentru romanii din zona si pentru oaspetii din tara. Am publicat 65 de numere din publicatia APSA, ceea ce inseamna ca in jur de 100 de mii de reviste au fost repartizate gratis romanilor.
Rep: Care au fost cele mai mari probleme ale romanilor din dreapta Tisei in acesti 10 ani?
I.M.B.: Cred ca cea mai mare problema a romanilor in aceasta perioada a fost ca romanii nu au fost uniti. Ceea ce face Dacia, poate ii face sa se adune, sa se uneasca si sa se gandeasca impreuna la problemele care apar. Unul dintre principalele aspecte a fost ca, o data cu fondarea comunitatii romanesti din Ucraina, Dacia a devenit un sprijin real al comunitatii si cu atat mai mult reprezentantii Dacia au participat la monitorizarea zonelor Cernauti si Odesa. Practic, Dacia a creat niste legaturi de prietenie atat cu organizatiile si personalitatile din Ucraina, cat si cu cele din Romania. Am gasit foarte multi prieteni, foarte multi parteneri, foarte mult sprijin, atat sufletesc, cat si financiar. De exemplu, chiar si veteranii de razboi din Bihor, in fiecare an, daruiesc o excursie copiilor din dreapta Tisei. Mai exact, veteranii de razboi aduna biletele de transport care li se cuvin si le doneaza romanilor din dreapta Tisei. Este un gest deosebit, iar de 8 ani de cand mergem la Oradea, conducerea de la Baile Felix acorda intrare gratuita pentru copiii din Transcarpatia. Asta demonstreaza ca avem prieteni peste tot. Iar Asociatia „Morarita” si Biblioteca Judeteana din Bihor au fost primele institutii cu care Asociatia Dacia a avut contact. Ei au fost primii din Romania care ni s-au alaturat la primul simpozion organizat de Dacia.
Rep: Cum au evoluat relatiile cu Romania in cei 10 ani?
I.M.B.: Relatiile dintre Transcarpatia si Romania s-au schimbat brusc. Asta pentru ca s-a inceput sa se dezvolte relatiile de jos in sus, nu de sus in jos. Deci nu de la autoritati, ci prin contacte directe intre romanii din stanga si dreapta Tisei. Iar in urma acestor relatii, astazi se poate vorbi de rezultate foarte bune. Iar de acum aceste relatii sunt recunoscute si la nivelul institutiilor superioare.
Rep: Cativa maramureseni pe care i-ati simtit aproape in acesti ani?
I.M.B.: Sunt foarte multi de care ne simtim aproape. Daca vorbim de institutii, as aminti Muzeul Maramuresului, in frunte cu domnul Mihai Dancus. Aceasta institutie, cu tot colectivul, este pentru mine ca si o casa si o familie. Ca de exemplu, daca am ajuns la Sighet eu am putut sa intru la Muzeu si am primit orice sprijin de care am avut nevoie. Ca stiti cum e: mai o hartie pe calculator, mai un fax, mai un e-mail etc. De asemenea, cu Radio Sighet avem o colaborare permanenta si de circa 6 ani suntem mereu aproape de domnul Ioan Dorel Todea. Avem relatii bune si cu Universitatea de La Sighetu Marmatiei. Ii simtim aproape si pe unii din Primaria Sighetu Marmatiei. Daca trecem Gutinul, avem relatii deosebite cu Gazeta de Maramures, avem relatii foarte bune cu Biblioteca Judeteana, cu domnul Teodor Ardelean, care ne sustine permanent si este un prieten adevarat, si mai mult suntem implicati in revista „Familia Romana”. L-am simtit ca pe un prieten deosebit pe fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean, domnul Pamfil Bercean, dar si pe presedintele CJ, domnul Alexandru Cosma, oameni care au fost aproape de noi si ne-au sustinut.
Rep: Cateva cuvinte despre manifestarea ce marcheaza implinirea a 10 ani de activitate a
Asociatiei Dacia?
I.M.B.: Sambata, 30 aprilie, are loc manifestarea dedicata implinirii a 10 ani de la fondarea Asociatiei Dacia. Credem ca va fi o manifestare istorica. Vor fi prezente foarte multe personalitati. Va fi Ambasadorul Romaniei in Ucraina, domnul Cornel Ionescu, va fi doamna Tatiana Popa, consul general de la Cernauti si tot Consulatul, va fi secretarul de stat de la Bucuresti, domnul Iulian Tomac de la Departamentul Romanilor de Pretutindeni, va fi Titus Corlatean – presedintele Comisiei de externe a Parlamentului, senatorul Valeriu Marian, deputatul Gheorghe Ciocan, deputatul Mircea Iliescu de la Suceava, Onoriu Pop, Vasile Iuga de la Cluj si alti profesori universitari. Vor fi reprezentate toate comunitatile de romani din Ucraina.
Cred ca cea mai mare problema a romanilor in aceasta perioada a fost ca romanii nu au fost uniti. Ceea ce face Dacia, poate ii face sa se adune, sa se uneasca si sa se gandeasca impreuna la problemele care apar. Unul dintre principalele aspecte a fost ca, o data cu fondarea comunitatii romanesti din Ucraina, Dacia a devenit un sprijin real al comunitatii si cu atat mai mult reprezentantii Dacia au participat la monitorizarea zonelor Cernauti si Odesa - Ion Botos
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.