• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Decembrie , 2014

La Cavnic s-a inaugurat Centrul „Sfântul Apostol Andrei”

Zilele trecute s-a inaugurat la Cavnic Centru pastoral – cultural – social şi activităţi cu tineretul ,,Sfântul Apostol Andrei”. Acest Centru ridicat de Biserica Ortodoxă îşi propune să ofere gratuit meditaţii elevilor, iar pe viitor chiar şi masă tinerilor din familii sărace. De asemenea, aici vor fi şi ateliere de pictură, sculptură şi clase de muzică.

 

Duminică, 23 noiembrie, Preasfinţitul Justin Sigheteanul – Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a fost prezent în Parohia Cavnic 1, unde a slujit Sfânta Liturghie Arhierească. A fost înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi printre care au fost pr.dr. Cristian Ştefan, consilier cultural; părintele consilier economic Teodosie Bud, părintele secretar Andrei Pop, stareţul Rohiei Macarie Motogna şi alţi preoţi din parohiile apropiate Cavnicului. După Sfânta Liturghie Arhierească, diaconul Tira Augustin a fost hirotonit întru preot pe seama credincioşilor din Parohia Inău, Protopopiatul Lăpuş. Pentru activitatea pastoral - misionară şi social-culturală, precum şi pentru activităţile deosebite desfăşurate cu copiii şi tineretul, Preasfinţia Sa a conferit preotului paroh din Cavnic, Andrei Chira rangul de iconom stavrofor.

După Sfânta Liturghie, şi după un frumos cuvânt de învăţătură, Preasfinţia Sa a binecuvântat noul Centru pastoral – cultural – social şi activităţi cu tineretul ,,Sfântul Apostol Andrei” din incinta bisericii.

 

„În acest Centru se vor desfăşura activităţi cu tinerii. Mai exact, se vor da meditaţii la materiile importante gen matematică, limba română, limbi străine şi tot aici vom încerca să facem şi activităţile ce ţin de partea de religie pentru tineri, derularea programelor pe care le are Biserica Ortodoxă. Ideea deschiderii acestui Centru ne-a venit foarte recent, în timp ce construiam anexa pentru central termică, am decis să o extindem şi să facem şi acest Centru. Două din cele trei săli ale Centrului sunt deja dotate cu mobilier, şi are şi o bucătărie. Proiectul acesta se adresează în primul rând tinerilor cu probleme sociale, şi sunt foarte mulţi, şi sigur că ne gândim ca pe viitor să le oferim şi masă. În colaborare cu şcoala vom identifica elevii care vor beneficia de serviciile acestui Centru.

Deocamdată am luat legătura cu profesorii activi pentru a ne sprijini voluntar la meditaţiile pentru copii, dar mă gândesc să iau legătura şi cu profesori pensionari. Ne dorim să începem programul de meditaţii cât de repede, chiar după Sf. Nicolae, şi nădăjduim să fie rodnică această activitate. Vom face un orar şi în funcţie de programul profesorilor vom gândi programul acestui Centru.

Investiţia pentru acest Centru se ridică undeva la un miliard lei vechi. Căvnicarii au reacţionat foarte bine la ideea acestui Centru, pentru că este o idee inedită. Biserica Ortodoxă a implementat aceste centre de ani buni, dar în zona noastră sunt mai puţine.

Practic, vrem să le creăm condiţii optime copiilor din familii sărace, care nu îşi permit să ia meditaţii de la profesori, iar mai încolo vrem să dezvoltăm Centrul şi pe linie de artă. Ne dorim inclusiv ateliere de pictură, sculptură şi muzică, pentru că este nevoie de asemenea alternative în Cavnic. Important este că s-a creat infrastructura şi că sunt oameni cu suflet care şi-au exprimat deja intenţia să ne susţină voluntar în demersurile noastre, pentru că altfel nu am reuşi”, ne-a declarat preotul paroh Andrei Chira.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.