Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 12 Aprilie , 2010
Jocul cu moartea tinut la sertar de autoritati
* Oricat de socant ar parea, din atitudinea autoritatilor nu putem deduce decat ca se asteapta de doi ani sa mai moara cineva in galerii sau aerisiri de mina, pana cand cei obligati sa ia masuri sa-si aminteasca de perimetrele miniere nesecurizate.
O deversare de apa de mina din galeria Purcaret situata pe Valea Ilbei, ne-a scos din atmosfera sarbatorilor pascale si ne-a amintit cat de putin se face pentru siguranta maramuresenilor. Apa de mina nu a curs decat aproximativ o ora, nefiind vorba de poluare, insa detaliile din comunicatul de presa emis de autoritati ne-au pus pe ganduri: „zidul de inchidere al galeriei minei este distrus, probabil de catre persoane in scopul sustragerii de fier vechi si boltari”. Gazeta a mai atras atentia despre obiectivele miniere nesecurizate, insa incidentul de la Ilba n-a facut decat sa ne aminteasca faptul ca destul de recent a murit un om ce a intrat in mina dupa fier vechi. Mai mult, saptamana trecuta, cineva din Cavnic ne-a anuntat ca in zona Roata, la Cavnic, exista “un crater imens de mina, nesemnalizat, unde pot cadea oricand oameni cu atat mai mult cu cat prin zona se aventureaza turisti sau tineri cu motociclete de teren”.
In acest context, am pus mana pe telefon si l-am intrebat pe Calin Crisan, comisarul coordonator al Garzii de Mediu Maramures, daca este nevoie sa se intample inca o tragedie ca autoritatile sa-si aminteasca de perimetrele nesecurizate. Mai mult, comisarul stia chiar detaliul ca „craterul de mina” din zona Roata este adanc de vreo 300 m: „noi am facut informarea catre Prefectura, catre ministere, s-au trimis informari, dar nimeni nu spune nimic”. Intrebarea fireasca a fost: lasam asa zonele periculoase fara sa fie macar semnalizate? „Conducerea Conversmin spune ca are programe nationale, cu esalonari de lucrari etc. Noi nu putem interveni mai in forta decat sa le punem in vedere ce deficiente constatam si eventual sa-i luam de urechi daca se intampla o poluare accidentala”, spune Calin Crisan. Comisarul este constient ca obiectivele nesecurizate reprezinta un risc si pentru cei care se aventureaza prin zonele unde candva era activitate miniera, dar, spune ca “sunt atributii care apartin de drept Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Exista un ordin al prefectului din 2008 in baza caruia o comisie formata din noi, cei de la Ape si ISU s-a inventariat toata problematica din minerit si s-a incheiat un raport. Raportul e inregistrat la Prefectura. Ce a mers la ministere nu stiu. Toate zonele periculoase, gauri, galerii nesecurizate, toate sunt prinse in acel inventar”. Oricine isi poate da seama ca raportul a fost facut dupa ce in Mina Ilba a murit acel om care cauta fier vechi, insa dupa ce povestea s-a stins din punct de vedere mediatic, raportul pare sa fie pus la „naftalina”. Ca masuri nu s-au luat. Mai mult, desi in comunicatul autoritatilor se spune ca zidul de la intrarea in galerie a fost distrus de cei care cautau fier vechi, avem informatii ca galeria Purcaret nu a fost niciodata zidita. Insa informatia nu ne-a putut fi confirmata de Conversmin, pentru ca n-am reusit sa-i contactam.
Cu atat mai mult cu cat exista un centralizator al zonelor cu prabusiri si cu lucrari miniere deschise, de doi ani inregistrat la Prefectura, dar nu s-a facut nimic, ne-am adresat Prefecturii. Asta si pentru ca prefectul este presedintele Comitetului pentru Situatii de Urgenta. Reprezentantii Prefecturii ne-au promis ca in cateva zile ne vor da detalii despre acest subiect. Vom reveni!
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.