• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 07 Iulie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Iulie , 2025

Jenant, mişeilor / Unde găsim un Jean Mihail?

Aproape necunoscut astăzi, Ioan C. Mihail, sau Jean Mihail, a fost unul dintre cei mai bogați români ai tuturor timpurilor. Jean a absolvit Facultatea de Drept din Paris, unde și-a luat doctoratul. Revenit în țară, a făcut carieră în politică, ajungând deputat conservator (1911-1915) și senator liberal (1915-1919). Jean a moștenit mare parte din averile funciare și imobiliare ale tatălui său, dar și, ale mătușilor și unchilor, devenind în perioada interbelică cel mai bogat român. Deținea zeci de mii de hectare de pământ, proprietăți în toată țara și o avere de milioane de lei, cu toate acestea, în Parlament, a fost unul dintre susținătorii reformei agrare.
Mai mult, în timpul Marii crize economice, ce a durat între 1929 și 1933, Jean Mihail a fost cel care a girat pentru Statul român: a garantat cu propria avere un împrumut extern al României, absolut vital pentru depăşirea crizei, fără dobândă și fără nicio condiție.  
Atunci când a salvat România de la faliment, se spune că ar fi rostit cuvintele lui Kogălniceanu: „Puterea și fericirea unui stat se află în puterea și fericirea mulțimii, adică a nației.”
Mai mult, neavând familie, în 1936 când s-a stins din viață a lăsat uriaşa sa avere Statului român (30 de milioane de lei în numerar și alte 950 de milioane, în efective și acțiuni, la diferite bănci).
Testamentul lui Jean Mihail pre­vedea înființarea unei fun­dații culturale care să-i poarte numele prin care să i se lichideze averea, iar terenurile să fie vândute către țărani, iar banii obținuți să fie folosiți pentru înființarea de școli, cămine culturale, biblioteci la sate, o școală cu profil agronomic la Craiova, o maternitate model rtc. Fundația ,,Jean Mihail” a fost înființată la 1 septembrie 1936 și administrată de executorul testamentar dr. Constantin Angelescu (prim ministru al României între 30 decembrie 1933 și 3 ianuarie 1934), dar după izbucnirea celui de-al doilea război mondial a fost desfințată. Între timp, după instaurarea comunismului, mare parte din mobilierul de valoare din Palatul Jean Mihail a fost furat iar averea acestuia, risipită.
Să fie oare acesta blestemul Statului român: acela de a risipi orice avere, oricât de mare?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.