• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Iunie , 2020

Jenant, mişeilor! Un fleac! Ne-au ciuruit valorile naționale prin formalisme

Dacă n-ar fi fost slujbele Bise­ricii și parastasele pentru eroii și făuritorii României Mari, nici n-am fi simțit în vreun fel că în 28 mai a fost Ziua Eroilor. Autoritățile nu au fost capabile nici anii trecuți și cu atât mai puțin acum, să transmită un mesaj vibrant și emoționant către popor. Am sperat până în al doisprezecelea ceas că Președintele, Guvernul sau Parlamentul, care până mai ieri își disputau rolul de patrioți și apărători ai Ardealului, să transmită în această zi un mesaj special, în apropierea Centenarului Recunoașterii Interna­ționale a Marii Uniri. Să le spună românilor că Marea Unire nu a început și nu s-a sfârșit în 1 Decembrie 1918 și că fără jertfele primului război mondial și fără tratativele din 1919 și 1920, unirea ar fi rămas un vis frumos. Că trebuie să învățăm din istorie că fără curaj, înțelepciune și perseverență nu putem îndeplini niciun obiectiv, fie personal, fie național. Evident, niciun politician nu a fost capabil să se ridice dincolo de formalisme sau de „valurile momentului” cauzate de pandemie.
Gestul ridicol al premierului Orban, care la inaugurarea Mu­zeului Brătianu a plantat un copac ce era deja... plantat, e relevant pentru România de azi. „Dăm cu spoială”, ne prefacem că am marcat un eveniment și gata. La fel cum, la 30 de ani de la „podul de flori de peste Prut”, România nu a fost capabilă decât de un spectacol ieftin, cu o paradă a ajutoarelor de care nimeni nu mai avea nevoie pentru că primiseră deja sprijin, la timp, de la „frații” ruși și chinezi, nici în preajma Zilei Eroilor și Centenarului Triano­nului nu putem furniza nimic decât formalisme, formă fără fond și vorbe goale.
Cu câteva zile înainte de 4 iunie, când se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, legea privind marcarea acestei zile așteaptă încă promulgarea. Și, chiar dacă ar intra în vigoare, cine să organizeze rapid, pe șest și în plină pandemie, manifestări? Politicienii de azi nu sunt capabili să înțeleagă istoria și cu atât mai puțin să o scrie. Singura istorie pe care o vor lăsa în urmă este cea a ridicolului.

P.S. Pentru maramureșeni, Sărbătoarea Înălțării Domnului din acest an a fost cu atât mai specială cu cât, în 28 mai, ÎPS Justinian ar fi împlinit 99 de ani. Și poate nu întâmplător. Arhiepiscopul Justinian merită așezat alături de sfinții, eroii și mărturisitorii acestui Neam. Doamne, primește jertfa lor și iartă-i pe cei care nu știu să o aprecieze.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.