Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Jenant, mișeilor! / 113 ani de la nașterea lui Steinhardt
„Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi.”
„Un lucru-mi pare cert că lumea oamenilor simpli este o lume complicată, iar lumea oamenilor complicați este o lume simplă. Cu cât sunt oamenii mai sofisticați cu atât dau mai puțină însemnătate formelor; pe când oamenii simpli abia se adună laolaltă că și alcătuiesc regulamente strașnice.”
„Să considerăm fericirea drept prima noastră datorie.”
„Ești asaltat din toate părțile, cu forțe infinit mai tari ca ale tale: lupți.
Te înfrâng: le sfidezi.
Ești pierdut: ataci.
Râzi, îți ascuți dinții și cuțitul, întinerești.
Te furnică fericirea, nespusa fericire de a lovi și tu, fie chiar infinit mai puțin.
Nu numai că nu deznădăjduiești, că nu te declari învins și răpus, dar și guști din plin bucuria rezistenței, a împotrivirii și încerci o senzație de năvalnică, dementă voioșie.”
„Atâta timp cât nu ieșim din posibil, din contabilitate, nu putem nici concepe, nici pretinde paradisul.”
„Consider semn de noblețe capacitatea de a vorbi respectuos şi tolerant despre adversar.”
„E o credință în care eu cred că cerul final nu e al matematicilor sau al filosofiilor, ci al pletelor albe şi al cățeilor grași şi al pisicuțelor cu fundă.”
„Numai în religia în care Dumnezeu nu primește jertfe, ci se jertfește. El s-a putut ivi speranța ștergerii totale şi instantanee a păcatelor, prin cel mai cutremurător şi anti-contabilicesc - deci şi cel mai scandalos - act.”
„Asupra apropierii de Hristos, proba care nu înșală, criteriul definitiv este buna dispoziţie. Numai starea de fericire dovedește că ești al Domnului. Virtuosul îmbufnat nu e prietenul Mântuitorului, ci jinduitorul după diavol. Ascetul arțăgos nu e autentic.”
„Primul semn al unei stări înapoiate, sub punctul de vedere al culturii, este intoleranța. Când cineva crede că numai el are dreptate, când cineva crede că în afară de concepția creierilor săi nu mai este nimic lat în viața socială, acela este un om incult, care n-a avut încă putința de a-şi da seama cât de variate, cât de multiple sunt manifestările gândirii omenești. (P. P. Carp)”