• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 15 Iunie , 2014

ÎPS Justinian, Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş

În cadrul unei festivităţi emoţionante, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a acordat zilele trecute titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş” Înalt Prea Sfinţiei Sale Justinian Chira - Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. Hotărârea acordării acestei distincţii a fost aprobată de Consiliul Judeţean Maramureş, cu unanimitate de voturi, în şedinţa din 28 mai 2014.  

 
 

Există oameni care pot schimba lumea şi pot muta munţii, cu un simplu cuvânt sau cu o simplă privire. Şi, mai mult, oameni care îţi dau şi ţie încredere că toate îţi sunt cu putinţă. În jurul lor, îţi aminteşti de ce, iubirea e cea mai mare virtute dintre toate. Pentru că ea le cuprinde pe toate. Şi pentru că îţi arată cine eşti şi cum trebuie să fii de fapt.

 

Există oameni care, fără să-ţi vorbească ostentativ despre Dumnezeu, îţi confirmă, prin propria conduită, că El există. Există oameni care nu-ţi trec nimic cu vederea, dar îţi iartă totul. Oameni care par total desprinşi de această lume, care n-au nevoie de nimic din ceea ce ea le poate da, dar care sunt mai legaţi decât oricine de ea. Prin iubire. ÎPS Justinian este un astfel de Om. A adunat „munţi” de credinţă, nădejde, dragoste şi fapte bune. Iar acum, datorită lor, mută, cu fiecare cuvânt şi fiecare privire „munţii” neputinţei, suferinţelor şi lipsurilor din sufletele maramureşenilor.

 

Pentru Maramureş, ÎPS Justinian este ceea ce reprezentau porţile maramureşene pentru voievozi. „Scutul de apărare”, legătura cu pământul şi, în acelaşi timp, năzuinţa spre cer, semnul nobleţei, patriotismului şi iubirii de glia străbună. De aceea, titlul de cetăţean de onoare al judeţului n-a făcut decât să-i confirme o postură consimţită şi simţită de toţi maramureşenii. Aceea de părinte, îndrumător, apărător prin rugăciune şi sfat al acestui ţinut. Ceremonia de decernare a distincţiei de Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş a avut loc săptămâna trecută, în cadrul unei festivităţi emoţionante.

 

„Mă întrebam cum aş putea defini copleşitoarea personalitate a Înalt Prea Sfinţiei Sale Justinian. Şi-aş spune doar aşa: Dacă privirea unui om ar fi în stare să mute munţii, atunci cu siguranţă privirea Înalt Prea Sfinţiei Sale – adâncă, aprigă, blândă şi hotărâtă deopotrivă – ar putea face asta. Ce poţi să-i oferi unui om care a făcut un scop în viaţă din a oferi şi a ierta? Pentru un asemenea om, valorile nu ţin de material, nu ţin nici de onoruri, ci doar de suflet, de spirit, de iubire, de credinţă. De aceea, Înalt Prea Sfinţia Voastră, luaţi gestul nostru ca pe un semn de iubire! Consiliul Judeţean Maramureş vă oferă, acum la împlinirea vârstei de 93 de ani, titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş pentru o viaţă pusă în slujba sporirii credinţei şi spiritualităţii maramureşene.” – a spus preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş în cuvântul rostit cu acest prilej.

 

Preşedintele Zamfir Ciceu a dat citire Hotărârii Consiliului Judeţean Maramureş nr. 24 din 28 mai 2014, prin care se acordă acest titlu, dar a punctat şi o serie de repere biografice ale Înalt Prea Sfinţiei Sale Justinian Chira. Alături de diploma, placheta şi legitimaţia de Cetăţean de Onoare, preşedintele i-a oferit drept cadou un steag al judeţului Maramureş şi câteva cărţi pentru biblioteca Episcopiei. Vizibil emoţionat, Înalt Prea Sfinţia Sa Justinian Chira a declarat că această zi este una foarte importantă şi a mulţumit pentru onoarea acordată. „Nu m-am aşteptat, pentru că niciodată     n-am meritat acest titlu. M-am considerat nevrednic.

Mulţumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru ce mi-a rânduit. În aceste zile, recunoştinţa e o virtute foarte rară. Dacă fiecare om ar fi recunoscător faţă de Dumnezeu şi faţă de fraţii săi, viaţa noastră ar fi alta. Noi, cu toţii, n-am fi realizat nimic dacă Dumnezeu nu ne-ar fi binecuvântat cu colaboratori. De aceea, îi mulţumesc Prea Sfinţiei Sale Iustin pentru toate cele ştiute şi neştiute, dar care nu vor rămâne nerăsplătite de Dumnezeu. În tot ce am făcut în viaţă, m-am întrebat mai înainte: ce-ar face Iisus dacă ar fi în locul meu? Să ne punem această întrebare de fiecare dată!” – a spus Înalt Prea Sfinţia Sa Justinian Chira.

 

La finalul festivităţii, artiştii Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania i-au cântat Înalt Prea Sfinţiei Sale „La mulţi ani” şi au susţinut un scurt concert de romanţe.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.