• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Ianuarie , 2020

Invitație la Atelierul sculptorului Gheza Vida

În preajma sărbătorilor de iarnă, acum șase ani, în anul Centenarului celebrului sculptor băimărean, se inaugura Atelierul Memorial Gheza Vida, cu sprijinul Munici­piului Baia Mare. Atunci au pășit pragul Muzeului memorial primii vizitatori. Anii au trecut, iar interesul pentru opera marelui sculptor român este demonstrat de numărul mare de vizitatori (câteva mii) din toate colțurile lumii.

 

Date şi informaţii des­pre activitatea de la Atelierul memorial Gheza Vida au fost oferite de custodele Muzeului.
„Cei mai mulți sunt din orașul artistului, care îi păstrează o vie amintire, respectul și admirația fiind adesea îmbinate cu imaginații legendare. Nu puțini sunt vizitatorii din întreaga țară, care sunt la Baia Mare ca turiști, sau ocazional. Turiști sau oaspeți din străinătate vizitează cu mult interes și își exprimă admirația față de opera marelui artist român de talie internațională. Am remarcat prezența unor vizitatori din țări îndepărtate, ca de pildă Brazilia, Chi­na, Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Egipt, Africa de Sud, Australia.
Din Europa am avut numeroși vi­zitatori din Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania, Finlanda, Irlanda, Portugalia, Grecia și Rusia. Unii dintre ei ne-au lăsat în caietul cu impresii gândurile lor, trăirile și bucuria de a ne fi călcat pragul. Mulți au mărturisit că intrând aici au simțit că vin într-o lume aparte, cu liniște și așezare, și au cunoscut un mare artist. Vă așteptăm cu drag și în anii ce vin, veți avea ocazia să admirați numeroase sculpturi ale marelui artist băimărean, desene și gravuri, unelte și obiecte ce au aparținut artistului, portrete realizate de mari artiști prieteni ai maestrului Vida, un bogat material documentar, o reconstituire a atmosferei de lucru din atelierul său.
Dacă veți avea câteva clipe în plus, veți putea cunoaște și detalii mai puțin știute din viața și cariera artistului - un mare iubitor al Maramu­reșului, al oamenilor și al naturii. Atelierul cuprinde lucrări donate municipalității de către familia artistului, de fiica sculptorului, Zoe Vida Porumb și Acad. Marius Porumb. În ambianța atelierului se desfășoară frecvent manifestări artistice, seri cultural-evocatoare cu public, seri muzicale, lansări de carte, atelierul memorial fiind de asemenea vizitabil și cu ocazia Nopților Muzeelor, sau a Nopților Albe ale Galeriilor, când se proiectează ima­gini și filme video.

Opera sculptorului Gheza Vida, membru al Academiei Române, poate fi cunoscută din volumul editat cu ocazia Centenarului și care poate fi procurat de la standul Muzeului memorial. La acelaşi stand se află și monumentala lucrare apărută recent la Editura Academiei Române & Edi­tura Mega Cluj-Napoca, intitulată Arta din România, Din preistorie în contemporaneitate, Editori: Acad. Răzvan Theodorescu şi Acad. Ma­rius Porumb, două volume masive de peste 2.200 pagini, text cca 1.500 p. și peste 2.200 imagini color.
Excepțio­nalul tratat de istoria artei, având 40 de autori ce fac parte din elita istoricilor și criticilor de artă din România, este o remarcabilă lucrare ce acordă atenția cuvenită sculptorului Gheza Vida și Centrului Artistic Baia Mare, a spus Elena Veronica Vancea, custodele Muzeului Memorial Gheza Vida.

 

 

„Atelierul Memorial Gheza Vida (Piața Libertății nr. 17) poate fi vizitat în zilele de marți până sâmbătă. între orele 14-18, iar duminica între orele 12-17. Intrarea liberă! Cu ocazia Anului Nou vă urăm La mulți ani! și vă așteptăm cu drag”.
Elena Veronica Vancea, custode Muzeul Memorial Gheza Vida

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.