• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Ianuarie , 2024

Interzicerea centralelor de apartament, o afacere europeană

Uniunea Europeană a propus o directivă ce vizează eliminarea, până în 2040, a centralelor de apartament pe bază de gaze în toate țările membre. Potrivit acestei directive de eficiență energetică emisă de Comisia Europeană, toate centralele de apartament pe bază de gaze ar trebui eliminate.

 

Schimbările vor fi implementate treptat, iar Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Acordul a fost obținut la sfârșitul anului 2023. „Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune. Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințe și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie. De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE“, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

 

Problema la nivel de UE pare a fi rezolvată, dar situația din România este mai complicată. Să nu uităm că, potrivit datelor existente, peste două treimi din locuințele din țară folosesc combustibili fosili și va fi imposibil ca în doar câțiva ani să se treacă la energia electrică. În mediul rural este imposibil de aplicat o astfel de măsură. Iar în orașe, de asemenea.

 

Pe de altă parte, Baia Mare are o situație și mai complicată. Municipiul de pe Săsar a fost primul oraș reședință de județ care a eliminat total încălzirea prin centralele de cartier. Au fost modificate traseele de apă și canalizare, iar băimărenii au montat centrale de apartament. Să ne amintim, că Baia Mare a dat ora exactă în ceea ce privește vânzarea de centrale pe gaz. De aici a început totul, iar după Baia Mare au început și alte orașe mari să folosească această modalitate de încălzire și pentru apă caldă. Pentru a introduce centrale pe curent, ar trebui modificate toate rețelele de electricitate, ar trebui investiții în centrale. Iar prețul la  curent este așa cum este. Cine ar putea rezista?

 

Cercetările de specialitate arată că preferințele consumatorilor se îndreaptă spre centralele de apartament datorită costurilor mai scăzute. Facturile la plata energiei termice, acolo unde există sistemele centralizate, are o pondere prea mare în bugetul unei familii. Potrivit unui studiu efectuat de Banca Mondială, aproximativ trei sferturi din consumatorii casnici care folosesc sistemul centralizat de bugetul distribuție al energiei termice cheltuiesc peste 10% din venitul lor anual net pe facturile la încălzire.  Dar, dacă ar trebui folosită energia electrică doar, ar fi facturi uriașe, având în vedere criza energiei electrice și toate crizele ce macină economia Europei și nu numai.

 

Până acum, politicienii români nu s-au exprimat public, cu fermitate, împotriva unei asemenea măsuri. Să nu uităm că mai multe țări europene au început procesul de interzicere a centralelor pe gaz de mai mulți ani. Apoi, nu putem compara veniturile cetățenilor din țările mai dezvoltate cu cele din România. Acolo, oamenii ar putea trece mai ușor la alte modalități mai scumpe pentru încălzire și apă caldă. În România, la pensii minime, la salariu minim sau și mai mic, cum să faci față unor facturi lunare de multe sute de lei?

 

Probabil se va merge pe o susținere a unor măsuri prin care să fie mărit termenul până la care românii s-ar debarasa de centralele pe gaz. Cel puțin așa se văd lucrurile în ianuarie 2024. În această lună de început de an, au început proteste masive în multe țări europene. Proteste ale fermierilor și transportatorilor. Pe lângă cereri specifice, fermierii protestează și pentru problema vitelor. Se dorește interzicerea creșterii vitelor în ferme mai mici și pe motiv că aceste animale aduc probleme mari de mediu. Chiar se promovează carnea artificială.

 

Este posibil ca, pe modelul fermierilor, să înceapă proteste cu privire la folosirea unor surse de încălzire pe energie electrică, doar. Cu costuri uriașe și cu o fiabilitate discutabilă. Astfel de proteste ar trebui să înceapă din Baia Mare. Primul oraș din România care a renunțat în totalitate la centralele de  cartier, la încălzirea centralizată.

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.