• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 6 Aprilie , 2019

Interviu cu Mitru Leșe, primarul orașului Târgu Lăpuș (PNL)

Experienţă, disciplină, implicare, perseverenţă şi, mai ales, spirit de echipă. Sunt doar câteva dintre atributele unuia dintre cei mai activi primari din Nord-Vestul ţării. Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş, este un etalon al administraţiei publice eficiente şi se poate lăuda cu o lungă listă de realizări importante.

 


Primarul PNL Mitru Leşe este unul dintre aleşii cu cea mai mare experienţă în administraţia publică locală din judeţ. Caracter puternic şi fire disciplinată, Leşe a ştiut să stabilească obiectivele importante pentru comunitate şi, cu perseve­renţă, să-şi atingă de fiecare dată „ţinta”.
Numai că primarul Mitru Leşe este pe cât de ambiţios, pe atât de al­truist şi dăruit echipei pe care o conduce. Echipei formate din angajaţii primăriei şi consilierii locali şi cea­laltă echipă, mai extinsă, formată din toţi locuitorii oraşului, pe care administraţia publică locală din Târgu Lăpuş a încercat să-i implice în permanenţă în actul administrativ.
Rezultatul acestei îmbinări de perseverenţă, curaj, muncă, serio­zitate şi spirit de echipă este o lungă listă de proiecte importante şi cu impact deosebit asupra oraşului şi locuitorilor săi.
Târgu Lăpuş are atât de multe realizări încât, mai în glumă, mai în serios, primarul este întrebat când are timp să le enumere şi, mai ales, când a avut timp să le implementeze.

Reporter: Care este secretul succesului pentru administrația din Târgu Lăpuș?
Mitru Leşe: Dacă pui suflet, îţi doreşti şi nu condiţionezi economic participarea ta în acţiune, participarea ta în realizarea unor investiţii şi faci o prioritizare obiectivă a necesităţilor şi problemelor, rezultatele muncii se văd şi te ambi­ţionează.

Reporter: Dincolo de greutăți, sunteți mulțumit de realizările din acești ani?
Mitru Leșe: Sunt mulțumit în sensul că am făcut tot ce mi-a stat în putință să duc la bun sfârșit ce ne-am propus. Tot timpul mai este loc de mai bine. Dar sunt o fire di­namică și ambițioasă și îmi doresc să fac mai multe. Pentru că la un primar nu-i dă nimeni de lucru, își dă el analizând necesitatea celor ce trebuie făcute raportat la populație, în funcție de impactul social. Eu din start, de când am venit aici mi-am dorit învățământ și sănătate de ca­litate, și aici am avut ponderea mare de proiecte pentru a pune la punct aceste domenii, și am cam reușit. Acum ne dorim inovație și dezvoltare, punerea în valoare a întregii zone.

Reporter: Enumeraţi câteva dintre proiectele demarate sau finalizate recent.
Mitru Leșe: Anul trecut am reușit să demarăm și să implementăm o serie de proiecte importante în toate domeniile de activitate:
- Creșterea eficienței energetice a trei clădiri rezidențiale colective din orașul Târgu Lăpuș, 128 ap. POR 2014-2020 Axa 3.1
- Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială „Nicolae Steinhardt” – Corp B Rohia – PNDL II
- Reabilitare și modernizare Gră­dinița cu Program Prelungit – Târgu Lăpuș - PNDL II
-  Înființare sistem de alimentare cu apă orașul Târgu Lăpuș în locali­tățile aparținătoare Boiereni, Borcut, Fântânele și Inău, etapa I – sa­tele Borcut și Fântânele – PNDL II
- Modernizare (asfaltare) străzi în orașul Târgu Lăpuș - str. Mărășești, str. Pictor Nicolae Grigorescu, str. Liliacului, str. Mioriței – finalizate
- Reabilitarea Monumentului Eroilor căzuți pentru Unirea tuturor românilor – finalizat
- Modernizarea drumurilor comunale în orașul Târgu Lăpuș - DC 40 Cufoaia – finalizat
- Revitalizare spații publice urbane, îmbunătățirea serviciilor educa­ționale și sociale în orașul Târgu Lăpuș - POR 2014-2020 Axa 13.1
- Revitalizare spații publice urbane, îmbunătățirea serviciilor sociale și cultural-recreative în orașul Târgu Lăpuș - POR 2014-2020 Axa 13.1
- Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului integrat cu cabinet de specialitate din orașul Târgu Lăpuș, jud. Maramureș – POR 2014-2020 Axa 8.1
- Construire Grădiniță cu Program Normal în localitatea Răzoare, oraș Târgu Lăpuș, județ Maramureș –- POR 2014-2020 Axa 10.1
- Reabilitarea și extindere Grădiniță cu Program Normal în localitatea Rogoz, oraș Târgu Lăpuș, județ Maramureș - POR 2014-2020 Axa 10.1.
În acest an ne dorim finalizarea proiectelor începute și aflate în diferite stadii, dar și demararea unor investiții noi. Ne dorim ca, prin munca și strădania fiecăruia dintre noi, Târgu Lăpuș să devină un oraș mai modern, mai dezvoltat, mai prosper.

Reporter: Şi, în timp ce România se îngroapă în propria neputinţă în domeniul gestionării deşeurilor, având deschisă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene pentru că nu a închis gropile neconforme care nu mai trebuiau să funcţioneze din 2013, având o ruşinoasă rată a reciclării de 5% pe care până în 2020 trebuie s-o ridicăm la minim 55%, riscând altfel penalităţile de 200.000 de euro pe zi, oraşul maramureşean Târgu Lăpuş se pregăteşte să crească rata de reciclare de la 50-60% la 80% şi face strategii pentru a atinge obiectivul îndrăzneţ de „zero deşeuri”. Cum ați reușit acest lucru?
Mitru Leșe: Pasiunea și interesul pentru sectorul de colectare a deşeurilor a început în urmă cu mai bine de un deceniu când, împreună cu mai mulţi primari am ajuns într-un schimb de experienţă în Norvegia, Germania, Franţa, Spania, Ita­lia, Olanda, la universităţi mari şi la primării din oraşe mici. Mulţi dintre acei primari s-au întors acasă pro­babil resemnaţi că nu vor putea implementa niciodată în România un sistem de colectare a deşeurilor la fel ca şi cele pe care le-au văzut. Eu însă mi-am promis că voi schimba lucrurile. Primul pas spre schimbare a fost făcut printr-un proiect european de aproape un mi­lion de euro, intitulat sugestiv „Eco-sistem Târgu Lăpuş, proiect pentru implementarea unui sistem eficient de gestionare a deşeurilor municipale şi asimilate”, care a însemnat în primul rând achiziţionarea de dotări la cele mai înalte standarde.
În 2010 s-a înfiinţat Serviciul Pu­blic de Salubrizare al oraşului Târ­gu Lăpuş, care ulterior a obţinut patru licenţe, pe fiecare categorie de activitate, un fapt excepţional pentru un serviciu public. Dar pionieratul oraşului Târgu Lăpuş în domeniul deşeurilor nu s-a oprit aici.
Am continuat cu conştientizarea populaţiei şi chiar amendarea ei, pentru a impune reguli stricte care ulterior s-au dovedit a fi tot în folosul cetăţenilor. Fiecare casă a primit pubele şi, ca să aibă grijă de ele, au plătit un preţ modic. Am dat amenzi chiar şi în anii electorali, nu mi-a fost frică că lumea nu mă va vota. Şi, într-adevăr, am fost reales cu 68% din voturi.
Primăria Târgu Lăpuş a reuşit prin eforturi proprii să atingă cea mai ridicată rată de reciclare din România, de peste 50% şi şi-a asumat un plan ambiţios de atingere a obiectivului de 80%, redirecţionare de la rampă a deşeurilor, în următorii 5 ani, fără depozitare şi fără inci­ne­rare în instalaţii de tratare termică.
În perioada 2008-2012, adminis­traţia locală a perfecţionat un sistem de gestionare a deşeurilor care include colectarea pentru şase fracţii: hârtie, sticlă, metal, plastic, deşeuri biodegradabile şi nereciclabile.
Târgu Lăpuş este singurul oraş acceptat în reţeaua internaţională „Zero deşeuri” şi încearcă să atingă acest deziderat. Am făcut rost de benzi şi de presă şi pentru noi deşeurile reprezintă materie primă, valorificăm inclusiv sticla şi astfel obţinem şi venituri, iar beneficiile se întorc la cetăţeni. Am satisfacţia sufletească că am ajuns aici şi am să continui, încep să vină venituri, vreau să integrez circuitul pentru că acum e parţial deschis. Beneficiile se întorc la cetăţean pentru că nu mărim preţul, au un mediu curat şi vreau să primească gratuit o ladă de compost din plasticul recuperat de la ei, să vadă că munca lor nu a fost în zadar. Avem în jur de 19 oameni angrenaţi în această activitate. Culmea că unii n-au vrut să lucreze la gunoi la început, dar acum îşi doresc pentru că au văzut că avem dotări. Deocamdată, surplusul îl ducem la groapa de la Baia Mare, dar vom procesa până la 80-90%, am această strategie ambiţioasă, la standarde europene.
Durata implementării ei în timp depinde de ce infuzie de capital avem, deocamdată doar din ce vindem facem bani. Dar vom continua programul, vrem o selectare mai curată, mai riguroasă, iar cetăţenii trebuie să ştie că e spre beneficiul lor. Şi aş vrea să analizeze, să vadă unde ne situăm faţă de alţii şi din punct de vedere al costurilor şi al protecţiei mediului.

Reporter: Un mesaj pentru mara­mureșeni?
Mitru Leșe: Să fim optimiști că prin muncă și seriozitate se pot face lucrurile cum trebuie!

 

„Am făcut tot ce mi-a stat în putință să duc la bun sfârșit ce ne-am propus. Tot timpul mai este loc de mai bine. Dar sunt o fire di­namică și ambițioasă și îmi doresc să fac mai multe. Pentru că la un primar nu-i dă nimeni de lucru, își dă el analizând necesitatea celor ce trebuie făcute raportat la populație, în funcție de impactul social. Eu din start, de când am venit aici mi-am dorit învățământ și sănătate de calitate, și aici am avut ponderea mare de proiecte pentru a pune la punct aceste domenii, și am cam reușit. Acum ne dorim inovație și dezvoltare, punerea în valoare a întregii zone”.
Mitru Leșe, primarul orașului Târgu Lăpuș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.