• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Iunie , 2021

Înțepătura de căpușe - cum prevenim infectarea cu Borrelia

Boala Lyme, produsă de Borrelia burgdorferi în principal, eventual asociată cu alte microorganisme, a devenit doar de câțiva ani ținta unor preocupări intense în medicină și presă, deși afecțiunea era cunoscută de mult și la noi. Anterior, erau indisponibile în laboratoare metode de investigare care să indice posibila prezență a acestor microorganisme.
 

Aceste spirochete sunt transmise prin înțepă­tura de căpuse, țânțari sau alte insecte. Totuși, căpușele sunt cel mai mult incriminate. Iar primăvara și vara sunt cele mai active. De menționat că nu fiecare căpușă ori țânțar e purtător de spirochete, așadar să nu ne simțim permanent ame­nințați de aceste insecte. Spre­ a evita o eventuală infectare cu spirochete, după înțepătură se pot face câteva lucruri.
Extragerea căpușei cât mai repede după ce s-a observat atașarea ei pe piele.
Abdomenul insectei nu trebuie comprimat, fiindcă astfel ați pompa singuri în piele conținutul ei, posibil încărcat cu spirochete. Pentru aceasta, nu o apucați cu degetele, fiindcă o veți strivi!
Cea mai simplă și eficientă modalitate de extragere este prin utilizarea unui dispozitiv numit tick twister, adică extractor de căpușe. În imagine se observă forma lui, felul de utilizare și faptul că insecta se extrage fără a fi strivită. Sau există alte variante care funcționează pe același principiu.
Posibil să găsiți aceste tick twister în magazinele cu articole pentru animale de companie, întrucât sunt utilizate de veterinari la extragerea căpușelor de pe pielea lor.
În caz că nu dețineți un asemenea extractor, există o altă variantă. Trebuie reținut că această insectă când înțeapă se prinde foarte bine cu capul în pielea țintei sale. Dacă se extrage forțat, există riscul să i se rupă capul care rămâne în piele, situație în care de regulă apare o mică infecție locală (ceea ce nu echivalează cu infectarea cu Borrelia). Ca să evităm acest risc, ideal este să o extragem după ce a murit, fiindcă atunci slăbește atașamentul ei în piele și se desprinde întreagă. Cum ele respiră prin învelișul corpului, pot fi omorâte prin sufocare, dacă se acoperă în întregime cu o cremă, ulei, unsori diverse, sau untură și se lasă astfel câteva minute. Apoi realizați extragerea folosind o pensetă așa încât să o prindeți pe dedesubt: fie din poziție orizontală cu o pensetă fină orizontală, fie verticală, cu o pensetă cu vârfurile curbate. Așa veți evita presarea abdomenului.
Efectul antimicrobian
anti-Borrelia
al propolisului
Noi utilizăm tinctura de propolis sau propolis mielat, cu 30% concentrație de propolis.
Extern: badijonaj local imediat după extragerea căpușei, repetat; propolisul, datorită penetrării în piele a componentelor active din tinctură, va anihila spirochetele care au pătruns deja în piele și sunt abordabile local imediat după înțepătură.
Intern: pentru siguranța că vor fi anihilate și posibilele spirochete deja migrate în fluxul sanguin de la locul înțepăturii, luăm doze mai mari de tinctură de propolis/propolis mielat, timp de 3-4 zile:
a) adulții: de 3-4 ori pe zi câte 3-5 ml, în funcție de masa corporală;
b) la copii până în 3 ani, câte 3-4 picături pe kilogram corp și zi (funcție de masa corporală), împărțită în 3 prize;
c) pentru copii mai mari, de 3 ori pe zi câte 1-3 ml, în funcție de vârstă și greutate.

Dacă luați tinctură simplă de pro­polis amestecați-o cu puțină miere (care îi va spori efectul), de prefe­rință pe stomacul gol, 15-20 de minute înainte de mese. Propolis mielat deja conține miere în acest sens.
În cazul în care nu ați surprins că­pușa imediat după ce s-a atașat, este mai mare probabilitatea ca spirochetele pe care le poate conține să fi trecut în piele/sânge. În acest caz, administrarea orală de tinctură de propolis trebuie prelun­gită, preferabil după sfatul unui apiterapeut.
Efectul anti-Borrelia
al uleiului volatil (esențial) de Tea tree
Acest ulei volatil are un puternic efect anti-Borrelia. După extragerea căpușei, se face badijonaj local imediat și repetat.
În caz că nu dețineți nici tinctură de propolis, nici ulei volatil de Tea tree, dar aveți la dispoziție un alt ulei esențial, îl puteți folosi pe acela, fiindcă aproape toate au și efecte antimicrobiene. Chiar dacă nu dispuneți de cel ideal, oricum e mai mult decât nimic. În caz că aveți de ales între mai multe dintre cele comune, ar fi mai utile uleiul de Cimbru sau Coriandru.
Efectul antimicrobian anti-Borrelia al veninului de albine
Apicultorii sau alte persoane care știu că suportă înțepăturile de albine, fără reacții alergice, pot aplica o albină pe locul înțepăturii de căpușă, după ce s-a extras căpușa. Veninul de albine este puter­nic antimicrobian și omoară repede toate posibilele spirochete pătrunse în piele.
La Congresul Internațional de Apiterapie de la Passau, din urmă cu câțiva ani, un apicultor și-a prezentat experiența personală: a relatat că tratase în acest fel până atunci câteva sute de persoane și niciuna dintre ele nu rămăsese infectată cu Borrelia, în urma înțepăturilor de căpușă.

Din experiența personală, vă pot relata că, în urma cu câțiva ani, am fost înțepată de patru căpușe
într-un sezon, iar în următorul, de trei. După extragerea căpușei, am aplicat de fiecare dată tratamentul cu tinctura de propolis extern și intern câte 2-3 zile. Am rămas la fel de sănătoasă ca înainte.
O imunitate bună anihilează de la sine Borrelia pătrunsă prin înțepătură. În natură ani­malele sălba­tice sunt frecvent înțe­pate de numeroase căpușe în fiecare an, însă nu fac boala Lyme, așa cum o fac oamenii. Doar că ele
și-au păstrat naturalețea,
în timp ce oamenii, prin stilul de viață și alimentar denaturat, și-au redus mult capacitatea imunitară.
Aceasta este, de fapt, principala îngrijorare în relație nu numai cu borelioza, ci și cu cea mai mare parte a patologiei existente: imunitatea devenită deficitară.
Vă doresc plimbări plăcute la iarbă verde!

 

Dr. Cristina Aoșan
Membru în Comisia de Apiterapie a Apimondia
Membru în Comisia pentru medicină alternativă a Ministerului Sănătății din România
www.melidava.ro

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.