• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Mai , 2023

Începe construirea noului terminal al Aeroportului Internațional Maramureș

 Recent, a avut loc semnarea contractului pentru proiectarea și execuția noului terminal de pasageri al Aeroportului Internațional Maramureș, eveniment la care au participat Ionel Bogdan, președinte Consiliul Județean Maramureș, ing. Cătălin Vișan, director executiv Concelex, Dorin Buda, director general AIMM, Ionuț Caraba, director dezvoltare AIMM.

Compania Concelex va proiecta și va realiza acest obiectiv de investiții important pentru județul Maramureș. Este o companie cu antreprenoriat 100% românesc, care vine cu o expertiză în implementarea acestui tip de proiecte, având în portofoliu obiective de investiții în derulare, precum extinderea și modernizarea aeroporturilor „Aurel Vlaicu” din Timișoara și „Delta Dunării” din Tulcea.

Noul terminal, care va răspunde reglementărilor internaționale aeronautice, va asigura deservirea unui volum de 450 pasageri/ oră și va avea o suprafață totală desfășurată de 12.209 mp. Printre dotări se află și un sistem integrat de control de securitate al bagajelor de cală pe fluxul de plecări care conține 10 ghișee check-in și benzi transportoare, două carusele plate cu plăci suprapuse pentru zona Sosiri, patru porți de control acces manual, două chioșcuri automate de prelucrare a pasagerilor cu uz comun pentru toate companiile aeriene, două ghișee check-in pentru self drop-off.

Valoarea totală a proiectului este de 134,23 milioane lei, din care 95,9 milioane lei finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), 14,67 milioane lei finanțare nerambursabilă din bugetul național și 2,25 milioane lei cofinanțare eligibilă a județului Maramureș.

Echipa de proiect, președintele Consiliului Județean și constructorul au avut o întâlnire în cabinetul conducerii Aeroportului, după care au coborât în holul mare pentru semnarea contractului. Gazdă a evenimentului a fost președintele CJ, Ionel Bogdan. Acesta a luat microfonul și a deschis manifestarea cu un cuvânt de salut.

„Ne aflăm la Aeroportul Maramureș, care dorește să fie tot mai competitiv. Dorim să fie cu adevărat internațional, odată cu investițiile pe care le vom avea implementate aici. În ultimii doi ani, a crescut exponențial numărul de pasageri pe Aeroportul Internațional Maramureș. Avem un zbor regulat internațional care și-a mărit frecvența de la două la trei curse pe săptămână pe ruta Paris – Baia Mare. Asta arată că există interes din partea pasagerilor. Sunt convins că vom avea și alte rute regulate pe Aeroportul Internațional Maramureș. Motivul pentru care suntem aici astăzi e noul terminal de pasageri pe care ni-l dorim în cel mai scurt timp implementat. Este cel mai mare proiect, din cele trei proiecte pe care le vom implementa cu fonduri europene aici, la Aeroport. Este vorba despre noul terminal de pasageri de 12.200 metri pătrați care va putea deservi peste 450 de pasageri în același timp și care, evident, va răspunde tuturor exigențelor internaționale. Acest terminal va fi dotat cu dotări de top de pe piață la momentul actual și sunt convins că semnarea contractului de execuție împreună cu constructorul Concelex va fi încoronată de succes. Mă bucur că avem un constructor care este unul de top pe piața românească și iată că de astăzi începe și proiectul de la Maramureș. Am încredere că își vor face treaba și că anul acesta vom avea o mare parte din proiect implementat, iar anul viitor finalizat și funcțional”, a spus Ionel Bogdan.

De la președintele maramureșean microfonul a ajuns la conducătorul firmei constructoare.

„Bine v-am găsit! Compania Concelex vă  asigură de întreaga implicare în acest proiect. Aducem la Baia Mare experiența de peste 29 de ani în domeniul construcțiilor. Pornim în acest proiect cu dorința de a dezvolta un parteneriat de încredere atât cu ordonatorul de credit, cât și cu beneficiarii noului terminal. Știm ce impact economic și social are comunitatea din această zonă în urma extinderii infrastructurii aero locale, iar responsabilitatea  noastră este de a răspunde, în calitate de constructor, la îndeplinirea acestor obiective. Avem experiență în lucrări de acest tip. Lucrăm la încă două aeroporturi, Timișoara și Tulcea, respectând toate normele legale și ținând cont de cerințele europene de siguranță a acestor proiecte. Faptul că lucrăm la cele două aeroporturi ne dă posibilitatea de a veni cu know-how-ul pe care îl avem acolo și sperăm să terminăm cât mai repede acest proiect”, a spus directorul executiv al companiei Concelex, ing. Cătălin Vișan.

Din partea Aeroportului a vorbit directorul Ionuț Caraba.

„Ne bucurăm că am ajuns, în sfârșit, la momentul de semnare a contractului și de  demarare a activităților de proiectare și execuție. Menționez că Aeroportul Internațional Maramureș are parte de o creștere constantă în ultima perioadă, iar necesitatea unui astfel de terminal este vitală pentru dezvoltarea Aeroportului.  Asigur atât constructorul, cât și presa de implicarea totală a echipei Aeroportului pentru finalizarea în cel mai scurt timp a acestui proiect. Ne dorim să vă invităm cât mai curând posibil să vedem această nouă construcție la propriu”.

Președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, a mai făcut câteva precizări.

„Mulțumesc echipei de proiect și celor care se implică în realizarea lui.

Știu că au existat discuții în rândul presei legate de termenul de evaluare, de  depunere, semnarea contractului, finanțare și așa mai departe. Au fost tot felul de discuții de-a lungul timpului. Însă, trebuie să fim cinstiți și corecți și să înțelegem că proiectele de anvergura aceasta, vorbim totuși de proiecte de peste 250 de milioane de lei care se implementează aici la Aeroport, dintre care aproape 150 de milioane de lei doar partea de terminal. Sunt proiecte grele, proiecte cu implicații mari și este foarte important ca toate procedurile să fie respectate în implementarea lor. Pe acest terminal achiziția publică a fost monitorizată de către ANAF, ceea ce este un lucru foarte bun, de către Agenția Națională a Achizițiilor Publice și pentru fiecare etapă au necesitat niște termene suplimentare pentru analiza lor. De aceea a și durat atât de mult această achiziție publică. Însă, eu mă bucur că am finalizat-o, că nu au existat contestații din partea celorlalți participanți la această procedură, ceea ce arată faptul că procedura a fost făcută corect. În concluzie, astăzi avem un constructor serios care își va  face treaba, sunt convins. Va avea din partea noastră  tot suportul necesar, atât din partea Consiliului Județean, cât și din partea echipei Aeroportului Internațional Maramureș. Mulțumesc încă o dată echipei de proiect. Eu voi urmări atât implementarea proiectelor la nivel de documente și finanțare, cât și partea de construcție și voi fi extrem de exigent în ceea ce privește calitatea și termenele pe care ni le asumăm. Așa cum l-am asigurat și pe constructor, asigur presa că tot ceea ce înseamnă avize, acorduri și lucruri care pot fi eficientizate au suportul nostru”, a  spus Ionel Bogdan.

Aeroportul Internațional Maramureș beneficiază de o pistă modernizată, de 2,15 km, deschisă în 2019. Suma de 20 de milioane de euro destinată acestui proiect a fost alocată de Guvern în 2017 și 2018. Pista este cu 100 de metri mai lungă decât cea a Aeroportului Cluj. După redeschidere, au fost eliminate restricțiile de aterizare sau de decolare. Pe vechea pistă, construită în urmă cu 50 de ani, puteau ateriza doar aeronave de mici dimensiuni.

Aeroportul a depus cerere de finanțare, prin POIM, pentru construirea noului terminal. Acesta va avea o suprafață desfășurată de 12.209 mp, fiind proiectat pentru o capacitate de 450 pasageri/ oră. Termenul de finalizare este de doi ani. Valoarea estimată se ridică la 138 de milioane de lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Ce facilități va avea AIM:

  • Hotel;
  • Parcare autoturisme (450 locuri);
  • Parcare microbuze (10 locuri);
  • Parcare autocare (8 locuri);
  • Parcare VIP și business;
  • Zonă cargo;
  • Zonă staționare taxiuri;
  • Zonă stație autobuz (2 locuri).
  •     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.