Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Și dacă se ia curentul? Nasol!
În 28 aprilie 2025 s-a produs o întrerupere uriașă de curent care a afectat Spania și Portugalia. Haosul și efectele unei astfel de situații sunt inimaginabile. Problema este că există teorii care susțin că ceea ce s-a întâmplat în Spania și Portugalia se va repeta și în alte părți ale lumii.
Nici nu ne putem gândi cât de dependenți suntem de curentul electric decât atunci când se oprește. În 28 aprilie 2025, a fost o uriașă pană de curent în Spania și Portugalia, iar efectele au dat totul peste cap. Detaliile sunt cât se poate de interesante, iar pentru asta am vorbit cu Cristian Lăpușan, un român care conduce o afacere în Madrid.
„Pana de curent a început în jurul orei 11.30. Eu eram în Madrid, iar pe la ora 12.00 a început haosul: panică în spitale, trenuri oprite pe linie, semafoarele nu mai funcționau, metrourile s-au oprit, trenurile care fac înconjurul Madridului nu au mai funcționat, alte trenuri care mergeau prin Spania au rămas în câmp, prin munți sau pe unde
i-a prins pana de curent. Pe scurt, tot ce era pe bază de curent s-a oprit. Au început să urle alarmele de la magazine peste tot, o atmosferă greu de descris.
Nu am știut ce se întâmplă, doar că s-a luat curentul pe mai multe zone, dar nu am bănuit anvergura. Am crezut inițiat că este ceva avarie puțin mai extinsă, pentru că aici se construiește nebunește în multe zone și se mai întâmplă să apară probleme sau accidente la rețea. Telefoanele funcționau. Eu am muncitori pe trei șantiere din Madrid și în apropiere, așa că m-au anunțat că nu mai pot să lucreze neavând lumină. Pentru că în interiorul sălilor de sport unde lucrăm acum este nevoie de lumină ca să poți lucra în interior. Am pornit spre unul dintre șantiere, iar drumul pe care în mod normal îl fac în 30 de minute l-am parcurs în 3 ore și jumătate”, a explicat Cristian Lăpușan.
Problema cea mai mare au avut-o cei care s-au obișnuit să facă plăți exclusiv cu cardul și care nu au avut bani cash în portofel: „Bancomatele nu au mai funcționat, magazinele s-au închis, deci a fost un haos total. Majoritatea oamenilor folosesc cardurile, deci lumea nu prea are bani cash. Se folosesc și bani cash, dar nu poți face plăți mai mari de o mie de euro cash. Dar toată lumea plătește cu cardul inclusiv cafeaua de dimineață. După ce s-a instaurat haosul, lumea a început să-și facă provizii, pentru că nu știau cât va dura criza de curent. Oamenii au dat buzna în magazinele mici care au rămas deschise, au ras tot. Primele lucruri care s-au epuizat din magazine au fost hârtia igienică și apa. Dar isteria asta pentru provizii a continuat și după ce a venit curentul, în primele zile. Toți au înțeles că trebuie să aibă anumite produse în casă și bani cash, așa că s-au format cozi la bancomate chiar și după ce a venit curentul. Dar, în scurt timp, le-a trecut oamenilor dorința de bani cash și au revenit la plățile cu cardul. Posibil că sunt acum mai mulți care au și bani cash pentru astfel de situații”, a spus românul din Madrid.
Haosul și panica s-au extins cu repeziciune: „Poliția era la gurile de metrou, pentru că metrourile erau închise și se evacuau oamenii din tuneluri. Cei care au rămas în metrou au fost scoși din tuneluri la suprafață. Au rămas mulți în lifturi, o parte dintre ei nu a putut intra în blocuri, pentru că nu funcționa interfonul. O grămadă de situații neplăcute. Congelatoarele dacă au fost închise nu au apucat să se decongeleze până seara când a venit curentul. Taxiurile au fost cele mai solicitate. S-a ajuns ca un taxi să ia câte 4 – 5 clienți. Taximetristul striga dacă merge cineva în anumită direcție, așa că lua mai mulți deodată și-i lăsa pe rând la destinație. Oricum, criza asta de curent a băgat o panică teribilă în toată lumea, pentru că ne-am dat seama fiecare cât de dependenți suntem de curent”.
Abia spre miezul nopții s-a reluat alimentarea cu energie electrică, deci criza a durat o zi întreagă. „Explicațiile oficiale au fost că Spania, fiind foarte mare producător de curent alternativ, eoliene și panouri solare, și fiind foarte mult curent băgat în rețeaua principală, pur și simplu a blocat rețeaua, fiind surplus de curent. Oficial s-a spus că a intrat în rețea de trei ori mai mult decât era normal și de aceea a intrat rețeaua în colaps. Dar teorii ale conspirației au fost foarte multe. Chiar în orele acelea de criză au început niște oameni să strige pe stradă împotriva lui Putin, pentru că erau convinși că problema are legătură cu războiul din Ucraina și cu Putin. Automat, dacă se întâmplă ceva mai nasol într-o țară, de când e războiul din Ucraina, apar voci care spun că Putin e de vină. Urla lumea pe stradă în Madrid că Putin e de vină și îl înjurau.
Curentul a revenit seara pe zone. De exemplu, la noi a venit la ora 22.33. Am stat cu lumânările aprinse după ce s-a înserat. Dar la 10 km depărtare de noi a venit curentul la miezul nopții. Ce mi s-a părut foarte interesant a fost că apa de la robinet nu s-a oprit nicăieri, deși este furnizată prin pompe electrice”.
În final, l-am întrebat pe Cristian Lăpușan ce părere personală și-a făcut după ce a avut parte de o asemenea experiență: „Ce variantă cred eu? Eu urmăresc fenomenul pe telegram. Întreruperea de curent se numește în Spania «apagon» (pană de curent). Interesant este că foarte multă lume vorbește de multă vreme că «apagonul» este inevitabil în toată lumea. Chiar se avertiza lumea să-și facă stocuri de primă necesitate. Iar acest lucru se spune de câteva luni și, culmea, că am găsit aceste informări pornite pe canale din Australia și America de Sud. Au avertizat că «apagonul» acesta va fi în toată lumea. Așa că cineva a calculat și a gândit toată această problemă înainte să se întâmple. Deci, cineva este la butoane și a apăsat butonul greșit iar acum, dacă au văzut că le merge, probabil o să-l mai apese și de alte dăți. E foarte ciudat oricum ce haos se poate crea!”.
Nasol! Așa-i?