• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 August , 2023

Hramul Mănăstirii Rohia

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Ipod. Vasile Pop

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit marți, 15 august 2023, de la ora 9.30, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, județul Maramureș, cu ocazia hramului și a serbării centenarului.


„Este zi de mare şi sfântă sărbă­toare, deoarece Mănăstirea Rohia din Muntele cel Sfânt îşi sărbă­torește centenarul, adică 100 de ani de existență, a precizat Prea­sfințitul Părinte Episcop Iustin. De 100 de ani aici, în Mun­tele cel Sfânt, unde Dumnezeu a ales locul, arătând cu de­getul Său unde să se construiască o «casă a Maicii Domnului», de 100 de ani de aici unde credin­cioșii din satul Rohia, în frunte cu păstorul lor, preotul Nicolae Gherman, au construit, în condiții greu de imaginat, cărând materialul pe versantul din spatele Altarului, o bisericuță ce s-a numit «Casa Maicii Domnului», aşa cum a fost mesajul lui Dumnezeu transmis prin fetiţa Anuţa, copila Părintelui plecată la cer la 10 ani. De atunci şi până astăzi, şiruri nesfârşite de închinători, milioane de creştini s-au rugat, sfinţind locul, la rândul lor, şi sfinţindu-se, că din acel moment a devenit un loc sfânt şi sfinţitor, din momentul în care a fost închinat locul lui Dumnezeu. Aici s-au mângâiat ro­mânii în vremurile grele, aici au traversat perioada în care Înaltpreasfinţitul Justinian era conducător şi Ar­dealul de Nord a fost rupt de trupul ţării, în timpul regimului horthist, 1940-1944. Acest loc a fost cel care le-a dat speranța revenirii bucății de pământ românesc la patria mamă, aici au traversat o mare parte din comunism împreună cu Înaltprea­sfinţitul Părinte Justinian şi au crezut în libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român, libertatea credinței şi a Bisericii Ortodoxe strămoșești, puterea şi lucrarea lui Dumnezeu faţă de poporul român şi acoperământul şi ajutorul Maicii Domnului, veșnic ajutătoare şi ocrotitoare. Aici, din icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, pe care o avem în faţa noastră şi cu care am făcut marele pelerinaj, la 100 de ani de la întemeierea mănăstirii, a făcut multe vindecări, a alinat multe boli şi suferințe şi a împlinit multe rugă­ciuni. De aceea, acum, când Rohia este o cetate a credinței, un fel de Munte Athos românesc, Muntele cel Sfânt, plin de credință, de evlavie, rugăciune şi sfințenie, în genunchi Îi mulțumim lui Dumnezeu că trăim aceste vremuri, că noi, cei de astăzi, trăim să vedem cu ochii noștri, să auzim cu urechile noastre şi să primim în ini­mile şi viața noastră slava lui Dumnezeu arătată în acest Munte Sfânt prin toate lucrările sfinte care s-au săvârșit şi minunile ce
s-au împlinit. Îi mulțumim Bu­nu­lui Dumnezeu şi Îl rugăm să ocro­tească obștea monahală, în frunte cu Părintele Arhimandrit Macarie, exarhul Mănăstirilor, să ducă la bun sfârşit lucrările care mai sunt de încheiat, să vegheze la unitatea credinței poporului român pe care Îl rugăm pe Dumnezeu să-l ocro­tească şi pe Maica Domnului să-l acopere, să-l țină în libertatea credinței şi să putem ca, la 100 de ani de la sfinţirea primei biserici, deci 1926-2026, să facem un eveniment şi mai mare decât acesta, prin sfințirea noii biserici a mănăstirii şi a tuturor lucrărilor care vor fi atunci, cu ajutorul lui Dumnezeu, osteneala părinților şi contribuția şi ofrandele credin­cioșilor încheiate, înfrumusețate şi desăvârșite. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
 

 

Sfânta Liturghie Arhierească
 

Un sobor mare de preoți de la ziua hramului, din care au făcut parte Arhim. dr. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia și exarhul mănăstirilor și schiturilor, Pr. Adrian Mihali, consilier epar­hial administrativ, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Arhim. Vasile Filip, starețul Mănăstirii Rohița, Pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. Mircea Filip, paroh în Paris, Franța, consilier eparhial al Episcopiei Europei Centrale și Meridionale, Pr. Ioan Pop, consilier eparhial administrativ emerit, Pr. conf. univ. dr. Mihai Brie, de la Facultatea de Teologie din Oradea, Pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Se­minarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Protos. Veniamin Pop, Pr. Eugen Burzo din Suciu de Sus, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Daniel Pop din Plopiş, Pr. Mădălin Fangli din Trestia, Pr. Augustin Tuns din Ciocotiș, Pr. Ciprian Bud Tâmbuș din Fânațe, Pr. Ioan Rus din Borcut, Pr. Cristian Pop din Răzoare, Pr. Vasile Hatos din Rohia, Pr. Vasile Tuns din Cernești, Pr. Ionuț Clep din Vima Mare, Pr. Ionuț Puicar din Suciu de Sus, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Alin Goga, de la Patriarhia Română, Arhid. Calinic Nistor de la Mănăstirea Rohia, Ipod. Vasile Pop.

La ectenia pentru cei adormiți Preasfințitul Părinte Iustin l-a po­me­nit pe preotul Nicolae Gherman, ctitorul Mănăstirii, pe preoteasa Maria și fetița Anuţa, care i-a spus în vis părintelui întemeietor să construiască o „casă Maicii Domnului în Dealul Viei”, precum și pe stareții mănăstirii tre­cuți la Domnul de-a lungul anilor.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Arhanghelii” a preoților din Episcopia Mara­mureşului şi Sătmarului, dirijată de Pr. lect. univ. dr. Petrică Aurelian Covaciu, iar după Sfânta Liturghie li s-a alăturat, într-o interpretare de excepţie, Alexandru Chiriac din Corala „Armonia” din Constanța, Radu Cuceu, solist la Opera „Bastille” din Paris, şi Aurelian Filip, profesor de canto clasic, de la Biserica „Sfântul Ni­colae” din Baia Mare.

Un mare număr de oficiali au participat la Sfânta Liturghie Arhie­rească: Ciprian Vasile Olinici, secretar de stat pentru culte, deputat Adrian Cozma, membru în Adunarea Eparhială și Adunarea Națională Bisericească, senator Dan Ivan, Ionel Bogdan, preșe­dintele Consiliului Județean Ma­ramureș, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, Acad. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, fost ministru al lucrărilor publice, Răzvan Bucuroiu, intelectual creș­tin şi directorul Editurii „Lumea Credinţei”, cu rubrici permanente la emisiunea Universul Credinței de la Televiziunea Română și la Trinitas TV, Nicolae Burzo, primarul comunei Groșii Țibleșului, satul Groșii Țibleșului fiind cel care oferă masa din ziua hramului de 76 de ani, anul acesta sacrificând 20 de oi, pe care le-au gătit în 30 de căldări mari, Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, fost membru în Adunarea Națională Bisericească, senatorul Dan Ivan, omul politic prezent la aproape toate Sfintele Liturghii Arhiereşti, fiind nelipsit de la biserică, Mircea Man, vicepreședintele ANRE, fost depu­tat și membru în Adunarea Națională Bisericească, Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, deputatul AUR George Simion, deputatul Florin Alexandru Alexa, deputat Marius Pop, dr. Ionuţ Ferenţ, medic chirurg cardiolog la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, Vasile Kraus, viceprimarul oraşului Târgu Lăpuş.
La Chinonic, Arhid. Vlad Verdeș a citit Actul aniversar la împlinirea unui secol de la întemeierea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia din Muntele cel Sfânt 1923-2023, o istorie pe scurt a înfiinţării şi existenţei Mănăstirii.
 

Cuvântul de învățătură
 

Pornind de la Evanghelia praz­nicului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a vorbit despre istoria mănăstirii şi rolul Bi­sericii în viața creștinilor, despre rolul jertfitor al preoților ca apărători ai credinței strămoșești şi ai neamului românesc de-a lungul secolelor, despre vindecările mi­raculoase făcute la icoana Maicii Domnului, despre unitatea pe care o asigură Biserica națiunii.

„Este sărbătoarea Maicii Domnului şi vreau să-i mulțumim îm­preună pentru tot ce a hotărât Dumnezeu şi a lucrat, prin ajutorul şi mijlocirea ei, în acest loc pe care l-a arătat Dumnezeu cu degetul, prin descoperirea lui de către copila Anuța a preotului Nicolae Gherman, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Aici a hotărât Dumnezeu să se facă mănăstire, pe un loc imposibil. Aici, unde este biserica, spuneau rohienii, stăteau căprioarele la soare. Era o stâncă în mijlocul codrului secular, stâncă golaşă, deci un loc curat. Şi acel loc, acea stâncă a arătat-o Dumnezeu cu mâna, cu degetul în Muntele cel Sfânt. Și pe el s-a zidit această mănăstire şi a fost închinată Maicii Domnului, care de 100 de ani adună milioane de închinători. Mulţi, nenumăraţi, mii s-au vindecat de boli, zeci de mii au primit răspuns la cererile lor, sute de mii s-au întors acasă cu pace în suflet şi-n familie şi milioane au fost mângâiați şi întăriți, şi încurajați, şi convinși că ajutorul lui Dumnezeu, prin Mănăstirea noastră de la Rohia, ca şi prin toate sfintele așezăminte, ne va da libertatea şi unitatea şi va ţine ţara împreună. Biserica a adus ţara împreună cu familia regală, că noi cam uităm, că ne-au spălat comuniștii pe creier.”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a lansat, cu această ocazie, proiectul „Nicio parohie fără monogra­fie” şi „Nicio mănăstire sau schit fără monografie”, care trebuie rea­lizate de preoţi.
 

Distincţii

Mulțumiri pentru efortul depus a adus Preacuviosul Părinte stareț Arhim. Macarie Motogna tuturor celor care au fost implicați în buna reușită a sărbătorii Mănăstirii Ro­hia, iar apoi Preasfințitul Pă­rinte Episcop Iustin a dăruit Ordinul Cultural „Nicolae Stein­hardt” acad. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, fost ministru al lucrărilor publice, care a contribuit la finanțarea realizării drumului de acces şi a ridicării bisericii noi a mănăstirii.
Același Ordin Cultural „Nicolae Steinhardt” a primit Ciprian Oli­§nici, secretar de stat pentru culte, care, în cuvântul său, a făcut o evocare a mănăstirii prin vremuri şi a adus un elogiu vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian.
Cu același Ordin Cultural a fost distins intelectualul creștin Răzvan Bucuroiu, directorul Editurii „Lu­mea Credinţei”, jurnalist de mare forță creștină, cu rubrici permanente în presa creştină din România.

 

„Acum, când Rohia este o cetate a credinței, un fel de Munte Athos românesc, Muntele cel Sfânt, plin de credință, de evlavie, rugăciune şi sfințenie, în genunchi Îi mulțumim lui Dumnezeu că trăim aceste vremuri, că noi, cei de astăzi, trăim să vedem cu ochii noștri, să auzim cu urechile noastre şi să primim în ini­mile şi viața noastră slava lui Dumnezeu arătată în acest Munte Sfânt prin toate lucrările sfinte care s-au săvârșit şi mi­nunile ce s-au împlinit”.
Prea­sfințitul Părinte Episcop Iustin

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.