• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Noiembrie , 2021

Hope and Homes for Children trage un semnal de alarmă: 3.810 copii încă trăiesc în instituții de tip vechi, în România

De Ziua Mondială a Copiilor Orfani, Hope and Homes for Children a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul încă mare de copii, 3.810, care trăiesc în 141 de centre de plasament, în România. Instituții ce continuă să le răpească șansa la o dezvoltare normală, ca membri ai societății.

În sprijinul lor, HHC a lansat campania-manifest #SuntAici: Dacă ai trăit vreodată frica de pierdere sau abandon, știi ce este în sufletul copiilor din orfelinate, zi de zi. Spune #SuntAici. Trimite HOPE la 8864 și donează  4 euro, lunar, sau fă o donație cu cardul pe departedefrica.ro. Manifestări au avut loc în capitală, cu sprijinul Metrorex.

De asemenea, 27 de radiouri din întreaga țară au devenit glasul copiilor fără voce și au transmis pro bono, spotul campaniei. Într-o acțiune fără precedent, în jurul orei 8.00, posturile de radio au oprit programul lor regulat și au difuzat mesajul campaniei către milioane de oameni.
Mesajul vorbește despre sentimentul greu al separării sau pierderii pe care fiecare din noi, copil sau adult, l-am simțit la un moment dat, și despre trauma grea a abandonului, pe care copiii din orfelinate o trăiesc zi de zi. Pentru asta, trebuie să facem împreună toate eforturile să închidem orfelinatele și să le oferim acestor copii șansa de a crește într-un mediu cât mai apropiat de cel familial.

Primul orfelinat închis de Hope and Homes for Children, împreună cu partenerii din sistemul de protecție a copilului, în anul 2001, a fost Leagănul Cavnic, iar de atunci Fundația a contribuit la închiderea a 62 de instituții de tip vechi, cu peste 6.700 de copii scoși din orfelinate. Dar reforma sistemului de protecție a copilului trebuie continuată.

„De 20 de ani, alături de parteneri instituționali și din mediul privat, am făcut toate eforturile să readucem copiii instituționalizați înapoi în familii sau în medii cât mai apropiate de cele familiale. Dincolo de trauma abandonului, instituționalizarea le răpește identitatea și șansa la o dezvoltare firească. Am reușit câte ceva, de fapt cred că am schimbat fundamental în bine viața fiecărui copil pe care l-am scos din orfelinate. Dar nu e de ajuns. Dovadă sunt cei peste 3.800 de copii care încă așteaptă șansa la o viață într-un mediu familial, așa cum orice copil are nevoie. Sunt prea mulți, pentru o societate care știe - sau ar trebui să știe - că istoria, așa cum a fost ea scrisă până în 1990, cu peste 100.000 de copii în orfelinate, nu are voie să se mai repete vreodată. Pentru asta, vom merge înainte, până vom pune lacătul și pe ultimul orfelinat. Iar acest lucru îl putem face doar împreună: autorități, societate civilă, mediu privat și fiecare dintre noi, așa cum putem”, a spus Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.