• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Noiembrie , 2021

Guvernul Ciucă are o largă majoritate

Guvernul Ciucă, format din membrii PSD, PNL şi UDMR, a primit  votul de învestitură cu 318 bile albe. 126 de parlamentari au votat cu bile negre, adică împotrivă. Conform calculelor, este vorba de parlamentarii USR, cei ai AUR și parlamentarii liberali adunați în jurul lui Ludovic Orban. La vot au fost prezenți 444 de parlamentari, din totalul de 466.
Această coaliție condusă de Ciucă a pus capăt celor doi ani de opoziție a social-democraților. După votul din Parlament, se va încheia şi un acord politic care prevede clar ca Nicolae Ciucă să demisioneze de la Palatul Victoria în 2023, iar PSD să primească funcția de premier pentru perioada de până la alegerile din 2024.

Premierul demis Florin Cîțu a respins ideea unei colaborări de lungă durată cu PSD şi a subliniat că este vorba doar de o coaliție guvernamentală şi nu de una electorală. „Această coaliție este doar una guvernamentală, până în 2024. Este o noutate. Nu ne-am gândit atunci când am făcut coaliția, dar, după stabilirea ei, a trebuit să găsim o soluție pentru a asigura calmul pentru ambele partide și pentru electorat”, a spus Cîțu. Este o de­clarație politică  a unui lider  care a cam pierdut controlul în propriul partid.

După momentul votului din Parlament, Nicolae Ciucă și miniștrii guvernului au plecat la Cotroceni pentru întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, ultimul pas pentru ca noul guvern să aibă puteri depline. Aici președintele României va numi Executivul, iar premierul și miniștrii vor depune jurământul.
În cadrul plenului reunit din Parlament, reprezentanții partidelor din noua coaliție de guvernare şi-au motivat decizia de a merge împreună, dar nu au ezitat nici să se atace pe alocuri.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, şi-a început discursul criticând fosta guvernare, precizând „au fost doi ani pierduţi”, iar partidul pe care îl conduce a intrat la guvernare din responsabilitate, pentru a-şi folosi „priceperea” să stabilizeze țara. În replică, liberalul Daniel Fenechiu i-a transmis de la tribuna Parlamentului că ultimii doi ani de guvernare liberală nu au fost pierduți, ci au existat ani când acţiunilor PNL „li s-a tras frâna de mână”. Cei mai critici au fost, evident, useriștii și cei de la AUR.
În timpul discuțiilor din Parlament și în timpul votului, în holul Parlamentului, trei așa-ziși membri ai societății civile au venit cu un
banner pe care era scris: „Tot voi”, o aluzie negativă la actuala Coaliție. Un protest în jurul căruia gravita destul de apăsat liderul AUR. Cu sau fără proteste, Coaliția a trecut de votul parlamentarilor. După anunțarea rezultatelor, premierul cu puteri depline, Nicolae Ciucă, a transmis primul mesaj ca premier. El a declarat că Guvernul pe care îl conduce va face tot ce este posibil ca România să depășească problemele provocate de pandemia de COVID şi să determine „liniile de efort pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea” ţării noastre.
„Mulțumesc tuturor celor care ne-au acordat votul de încredere, de asemenea doresc să le mulțumesc celor care nu ni l-au acordat. De asemenea, cred că este foarte important, atât pentru noi, membrii Guvernului, cât şi pentru dumneavoastră, toţi membrii Parlamentului. Să știți că am înțeles din tot ce s-a exprimat că ne-am asumat o răspundere foarte mare. Am înțeles şi recomandările făcute de cei care au luat cuvântul din partea opo­ziției. Suntem un Guvern al României şi vom face tot ce este posibil, aşa cum ne-am asumat, să avem în centrul atenției noastre cetățeanul român şi să facem tot ce este cu putinţă, astfel încât să depășim toate aceste probleme pe care le avem şi le întâmpinăm din cauza crizei COVID şi să determinăm liniile de efort pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea României”, a spus Nico­lae Ciucă după învestirea în plenul reu­nit al Parlamentului a Guvernului propus de el.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.