• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 11 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Aprilie , 2022

Guvernul a lansat pachetul „Sprijin pentru România”

Anul 2022 s-a dovedit a fi unul al problemelor economice, sociale, din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei. Creșterea prețului la
energie electrică și gaz metan a dus la scumpiri în lanț atât în zona productivă, cât și în servicii. Transportatorii au fost nevoiți să ridice prețurile, de aici noi scumpiri la alimente și la tot și la toate.


Guvernul a încercat rezolvarea situației, dar a fost nevoie de o decizie politică a Coaliției. Politicienii au discutat, au propus și cam atât în primele trei luni ale anului. Social-democrații au presat partea liberală a Coaliției pentru realizarea unui pachet de soluții pentru populație. Cât a fost Florin Cîțu lider liberal, situația nu a avut un final dorit de toată lumea. Și a venit Congresul PNL, schimbarea de gardă la conducerea PNL și realizarea unui pachet de măsuri pentru români, pentru România. Liberalii și cei din PSD s-au înțeles pe măsuri și au venit în fața românilor cu acestea.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, zilele trecute, într-o conferință de presă, principalele măsuri ale programului „Sprijin pentru România”, adoptat de Coaliția de gu­vernare pentru a contracara efectele crizei economice. Acesta a precizat că primele măsuri vor intra în vigoare la 1 mai. „Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârșitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a declarat premierul, alături de liderii coaliției.

„În acest pachet, avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creșteri ale prețurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Și ele vor continua și în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcție de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor”, a spus Nicolae Ciucă.
Premierul a precizat că pachetul „Sprijin pentru România” are o valoare de 17,3 miliarde lei, aproximativ 52% din valoare fiind asi­gurată din fonduri europene, iar 48% de la bugetul de stat.

„Acest pachet are trei obiective principale: susținerea economiei pentru o creștere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale și solidaritatea între generații” a mai spus Nicolae Ciucă.

„Punerea în aplicare a pachetului de măsuri «Sprijin pentru România», pentru protejarea cetățenilor și a economiei, este prioritară pentru Guvern. Am discutat cu miniștrii responsabili, iar soluțiile legislative sunt în lucru”, a precizat premierul Nicolae Ciucă. Acesta a explicat că schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, publicată de Ministerul Finanțelor spre consultare publică, răspunde unei așteptări foarte mari din partea mediului de afaceri.

Cele mai importante măsuri cuprinse în pachetul „Sprijin pentru România:

- garantarea unui credit în valoare de maximum 75.000 lei, în proporție de 80% de către stat - prin programul Family Start pentru plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after school, plata chiriei, avans din achiziția unei locuinţe.
- garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporție de 80% de către stat prin programul național „Student Invest” pentru taxe de studii, publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești.
- acordarea unor granturi de până la 400.000 de euro/ companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanț de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Măsura poate să fie finanțată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minimum 300 de milioane de euro.
- aplicarea măsurilor Șomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru
- vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile până la sfârșitul anului 2022  pentru alimente. Ele fiind acordate la fiecare două luni pentru: familii cu cel puțin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei / lună; pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/ lună; persoane cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilități.
- 200 de lei în plus pentru salariul minim (creștere voluntară scutită de taxe);
- vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii vulnerabile;
- reducere la benzină și motorină pentru marii transportatori - 50 de bani;
- prelungirea plafonării polițelor RCA pentru marii transportatori;
- majorarea salariului minim cu 200 de lei;
- dublarea cotei de hrană pentru bolnavii internați în spitale, de la 11 la 22 de lei;
- creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centrele de plasament;
- majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei, cu aplicare de la 1 iunie;
- actualizarea prețurilor la materiale de construcții pentru finalizarea proiectelor pe PNDL și pe fonduri europene.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.