• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 1 Aprilie , 2012

Seniorul consilierilor judeţeni ai PSD

Gheorghe Şimon este unul dintre cei mai cunoscuţi consilieri judeţeni. Membru PSD, Şimon cunoaşte mecanismele de funcţionare ale Consiliului Judeţean şi este printre cei mai activi aleşi ai maramureşenilor. Primul mandat de consilier l-a obţinut în 1992, în Consiliul Local, după care a fost ales în Consiliul Judeţean. Critic şi autocritic, Gheorghe Şimon este unul dintre aleşii Consiliului Judeţean

 

Reporter: Este greu să fi consilier judeţean într-o perioadă în care viaţa politică şi economică sunt în dificultate?

Gheorghe Şimon: Este o întrebare bună! În această perioadă complicată, mai ales economică, nu este de loc simplu să fii consilier judeţean responsabil atunci când te duci în teritoriu, chiar la primarii tăi, iar problemele pe care le ridică nu prea au o posibilitate de rezolvare. Este cumplit să nu poţi ajuta comunităţile! Aici se vede o greşeală a guvernării prin faptul că, tot vorbim de descentralizare, dar ea nu se realizează. Mă refer strict la fondurile care ar trebui să treacă prin Consiliul Judeţean pentru a fi împărţite, nu numai după culoare politică, ci şi după nevoi şi necesităţi. Acum, aceste fonduri vin direcţionate numai pe culoare politică, vin de la nivel central. În aceste condiţii este dificil să fii consilier judeţean, este dificil să pledezi pentru primarii tăi şi este şi mai dificil când nu te poţi implica în a finanţa şi a cofinanţa din puţinele proiecte care sunt în Maramureş. Trebuie să subliniez, în patru ani de mandat, pe lângă foarte multe proiecte, eu nu spun că nu-s importante, de valoare mică, nu avem decât patru proiecte mari. Reabilitarea drumului Baia Sprie-Bârsana, reabilitarea Spitalului Judeţean, Circuitul bisericilor de lemn şi Depozitul ecologic. Toate aceste patru proiecte mari şi late sunt în situaţii limită. Unele se află în situaţia de a nu fi începute (circuitul şi depozitul), iar celelalte două au probleme mari, de la modul în care s-au adjudecat licitaţiile, până la execuţie.

Rep.: Suntem la final de mandat în Consiliu Judeţean. Cum ar putea fi caracterizat acesta? Cum poate fi caracterizată activitatea CJ?

Gheorghe Şimon: Foarte slabă! Eu am în spate mai multe mandate de consilier judeţean, dar aceşti ultimi patru ani de zile reprezintă un mandat slab. Un mandat în care nu s-a făcut mai nimic. Cred că şi presa, cetăţenii în general, s-au săturat de criticile aduse celor de la conducere, la adresa proiectelor. Nici nu mai avem ce să monitorizăm! Pe de altă parte, ca şi colegi de CJ, nu am să-i enumăr, este un Consiliu foarte, foarte slab. Mă refer la cei care au ajuns să fie consilieri judeţeni! Dau totuşi un exemplu. Niciodată nu am asistat în plenul Consiliului Judeţean la o luare de poziţie, pro sau contra, laudativă la adresa conducerii sau critică, din partea unui consilier PDL. Nu este normal!. Dacă PSD-ul ar fi avut preşedenţia Consiliului Judeţean, ştiam cum să ne comportăm. Noi, consilierii, am fi fost aproape de preşedinte pentru a-l ajuta sau pentru a-l corecta în exercitarea mandatului.

Rep.: În aceste context, cum ar trebui să fie viitorul Consiliu Judeţean?

Gheorghe Şimon: Lucrurile sunt simple! Ca să fii un bun consilier judeţean trebuie să te implici în această muncă. Activitatea consilierului nu se rezumă, aşa cum spun unii, la a merge doar la şedinţe. Dacă eşti consilier doar cu numele şi vii doar la şedinţă, fără a te implica, nu are rost să te înhami la o astfel de activitate. Trebuie participat la şedinţele de Comisii, trebuie vorbit cu cei din aparatul tehnic al CJ pentru a putea face ceva concret, temeinic, pentru oameni. Fiind în prag de alegeri, toate partidele ar trebui să se gândească foarte serios la candidaţii propuşi pentru CJ. Ar trebui promovaţi în Consiliul Judeţean oameni reprezentativi pentru zona de unde vin. Iar cei în cauză să aibă şi disponibilitatea de a se implica în această muncă. Trebuie ca cei ajunşi în CJ să cunoască „mapa”. Adică, să cunoască problemele pe care le ridică proiectele de hotărâre, respectiv problemele oamenilor, a zonei de unde vin. Şi nu numai! Candidatul potrivit trebuie să fie o îmbinare între omul reprezentativ şi omul muncitor!

Rep.: Care ar fi prioritatea zero pentru viitorul mandat al CJ?

Gheorghe Şimon: Maramureşul este un judeţ în care se termină graniţa Comunităţii Europene, de aceea toate ar trebui să fie prioritare. Noi, aproape nu mai avem nimic şi totul a devenit prioritate zero. De la drumuri, la economie, la social şi mediu. Dar, mă gândesc că cetăţenii au nevoie de sănătate, au nevoie de şcoli puse la punct. Desigur, şi drumuri şi toate celelalte. Poate asta ar fi o prioritate reală. Pe de altă parte, resursa umană este cea care va face diferenţa! Ani de zile a fost neglijată această problemă a resursei umane, iar acum vedem, mergând pe stradă, vorbind cu cetăţenii, că sunt mulţi oameni educaţi care stau deoparte. Nu se implică! Sunt scârbiţi de clasa politică. Aici ar trebui să umblăm, să încercăm să schimbăm situaţia. Este, probabil, singura şansă de a ieşi din imobilism. Mă refer la toată clasa politică! 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.