• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Iunie , 2021

Domnul dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii „Petre Dulfu” din Baia Mare, aniversează 70 de ani de viață. Ce repede se scurge timpul... trecerea pe nesimțite a anilor  fiind însă marcată de o suită  de importante obiective puse în valoare de sărbătorit și care jalonează timpul trecut. Aniversarea se îngemănează, totodată, cu împlinirea a 20 de ani de când se află la conducerea Bibliotecii.

 

 Rememorând cu ochii minții anii scurși de la prima întâlnire cu dr. Teodor Ardelean, și nu sunt puțini, nu deslușesc schimbări în modul de acțiune și comportare. Același om activ, plin de vigoare, spiritul său păstrând prospețimea tinereții, vigoarea minții, precum și capacitatea de a se entuziasma la valorile culturale naționale, în special din acest colț de țară, Ma­ramureșul. Cuvântul său este întotdeauna argumentat, consistent și trădează filosoful format la școala rigorii științifice. Stau mărturie pentru aceste afirmații creațiile sale în domeniul culturii, întregite prin intensa activitate desfășurată în diseminarea culturii și a artei naționale, atât în țară, precum și în spațiul internațional. Creațiile sale, materializate în cărți sau articole publicate sau prezentate la conferințe naționale sau interna­ționale, sunt bine apreciate de cei care le citesc sau le ascultă. În acest context, aducem în lumină decernarea premiului „Ion Petrovici” al Academiei Române pentru lucrarea „Limba română și cultivarea ei în preocupările ASTREI”, de o deosebită valoare sau Dis­tincția culturală acordată tot de Academia Română atât pentru realizările personale, precum și pentru efortul de a introduce elemente din cultura noastră națio­nală, în spațiul valoric in­ter­na­țional, de mare importanță în contextul glo­balizării.

Domnul dr. Teodor Ardelean s-a afirmat și se afirmă drept ctitor de biblioteci și donator de cărți, implicate fiind mai multe unități din țară sau străinătate, printre care bibliotecile de la Chișinău, Budapesta, Coslada, Alcala de He­nares, Salamanca și Alicante din Spania, Glasgow din Marea Britanie sau Montreal din Canada. Pe plan local, sub conducerea dânsului, Biblioteca „Petre Dulfu” a devenit un important centru de cultură, rivalizând cu marile bi­blioteci naționale, atât ca fond de carte, cât și prin numerosul public cititor, elemente de mare impor­tanță în diseminarea valorilor culturale românești precum și a dezvoltării pasiunii pentru citit și, implicit, a ridicării nivelului cultural. S-a dedicat crezului ce pleacă de la necesitatea de a face cunoscută și totodată cinstită cultura națională, un îndemn pentru o mai bună cunoaștere a identității și demnității românești, a dezvoltării și dăruirii spirituale a poporului român.
Domnul dr. Teodor Ardelean a colaborat, pe parcursul anilor, cu Aca­demia Română, în particular cu Filiala Cluj-Transilvania. Stau mărturie pentru aceasta constituirea în cadrul Bibliotecii „Petre Dulfu” a Fondului Documentar al Academiei Române, având în jur de 3000 volume. A fost înființat în cadrul acestei instituții „Centrul de Cercetare și Documentare al Aca­demiei Române”, cu caracter multi și pluridisciplinar, care prin acti­vitatea desfășurată aduce importante contribuții la cunoașterea istoriei și a spațiului cultural mara­mureșean. Pentru realizările sale pe parcursul colaborării cu Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, domnul dr. Teodor Ardelean a fost distins cu „Medalia Meritul Academic”.
Dr. Teodor Ardelean, cu o aleasă cultură intelectuală, energic, exigent, dar drept, se bucură de aprecierea sinceră și stimă din partea celor cu care a interacționat. Reprezintă, de fapt, Omul firesc, care tace și face, care se bucură lăuntric de orice fapt menit să aducă contribuții la cultura na­țională, precum și la cunoașterea acesteia.

Calde și sincere felicitări, în acest an aniversar, urări de sănătate și putere de creație și pe mai departe, pentru binele celor din jur și totodată a Instituției la cârma căreia vă aflați.

LA MULŢI ANI!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.