• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Noiembrie , 2021

Ferma Gardenbio, Raiul din localitatea maramureșeană Hideaga

Ultimii doi ani au fost foarte dificili pentru sectorul sanitar, dar și pentru cel economic. Marile firme au găsit sprijin la stat, atât cât a fost posibil, dar micii afaceriști, micile firme s-au descurcat cum au putut. Dacă au putut. În acest peisaj sumbru, există și firme care au rezistat bine, au mers mai departe și sunt prezente pe piață la fel ca în perioada de dinainte de pandemie. Un astfel de exemplu îl găsim în localitatea maramureșeană Hideaga. De mai mulți ani, aici există o Fermă cu legume și fructe crescute în sistem bio. Ferma Gardenbio este un producător de legume ecologice. Vă prezentăm în continuare o poveste de succes, în care inteligența, dârzenia s-au întâlnit cu munca  asiduă, cu bunul gust și au dat pe piața de legume și fructe niște minunății. Nu degeaba unii dintre specialiștii în produse de acest fel au spus că  este vorba de „Raiul din Hideaga”.


Localitatea Hideaga nu a avut nimic special, nu a ieșit în evidență cu mai nimic, este un sat ca multe altele în Maramureșul nostru cel frumos. Cu toate astea, aici s-a stabilit familia Bodoni, cu intenția de a cultiva cele necesare familiei, mai ales copilului. Era undeva prin 2012, când cei doi soți s-au gândit să pună bazele unei ferme de legume. Nu aveau habar de nimic legat de agricultură, poate doar ce mai auziseră la alții. Așa
începe aventura familiei Bodoni într-ale agriculturii ecologice. Pentru primele rezultate, s-au interesat unde au putut și au început cu pași mărunți. Studiul și dârzenia i-au dus la prime rezultate. Cele folosite în familie. Și-au dat seama că ar putea face mai mult. Și au îndrăznit.
Era în 2014 și au fost mândri de prima grădină cu legume ecologice pentru familie. Cunoștințele lor în tainele grădinăritului erau
înainte aproape nule, însă dorința de a consuma o hrană sănătoasă fără chimicale i-au determinat să învețe de la un an la altul şi să acumuleze informații, date și expe­riențe. Efortul a meritat din plin. Pe o suprafață de aproximativ 100 de mp au produs legume suficiente pentru familie şi le-au redescoperit gustul adevărat, de altădată. Primele probleme au fost rezolvate, însă, după mult studiu.
Terenul avut nu le-a oferit cel mai bun sol pentru realizarea unei grădini, iar spațiul nu era tocmai suficient pentru ce doreau să cultive. Cea mai bună variantă pe care au găsit-o au fost raised bed-urile. Au construit 16 straturi înălțate (raised beds), cu dimensiunile  H = 0,4 m, L = 3 m și l  = 1,2 m. Deși sunt mai puțin cunoscute la noi, straturile înălțate, un concept aplicat în permacultură, au o serie de avantaje față de grădinăritul clasic și se aplică pe scară largă în alte țări. Au ales lățimea de 1,2 m pentru accesul ușor pe laturile straturilor. Cadrele le-au realizat din scândură de lemn cu grosime de 5 cm, date în exterior cu vopsea ecologică. Acestea le-au umplut cu compost produs din resturile vegetale din grădină. După ce au făcut prima grădină în care au cultivat propriile legume ecologice, pentru familie, de la un an la altul au prins gustul pentru această ocupație, devenind apoi pasiune. A apărut dorința de a testa varietăți noi de plante, de a descoperi tot mai mult din tainele minunate ale naturii. Acestea au fost provocările care i-au condus pe drumul spre realizarea grădinii de la țară. Aici, în 2016, au făcut primele straturi, în care au experimentat pentru prima dată plante cum ar fi: topinambur, amarant,  cartofi dulci, oca, quinoa, anghinare, sparanghel etc.
După o vizită în Franța, au fost inspirați de Perrine şi Charles Herve-Gruyer, fondatorii uneia dintre cele mai renumite ferme ecologice și de permacultură, de Bec Hellouin din Normandia, care, în 2003, din avocat şi navigator a lăsat viaţa agitată din oraş pentru a se bucura de soare, ploaie şi cultivarea hranei fără chimicale, în armonie cu natura.
„Astfel, ne-am hotărât să transformăm pasiunea noastră într-o mică afacere de familie și am pornit pe drumul spre această nouă aventură. În 2017, am pus bazele microfermei ecologice Gardenbio, pe o suprafaţă de 4000 de mp. Am început prin împărțirea lotului de teren de 40 de ari în asolamente (pentru aplicarea rotației culturii), construcția primului solar, de la Sere Transilvania, cu dimensiunile 8 m x 40 m şi pregătirea solului pentru cultivare ecologică. Terenul pe care am început încă din 2016 să grădinărim l-am îmbunătățit deja cu compost şi mulciri repetate. Ne-am propus să realizăm compost pentru toată suprafața, din tocătură de crengi, resturi vegetale din grădină și gunoi de bovine. De asemenea, pe unele stra­turi am semănat îngrășăminte verzi (trifoi, lucernă, facelia, muș­tar) care fixează pe cale biologică azotul în sol, fiind culturi premergătoare legumelor ce urmează să le cultivăm în sezonul următor. Am creat habitate pentru atragerea unei biodiversități cât mai mari, a polenizatorilor, insectelor, păsărilor, iar cele patru familii de albine care ne însuflețesc grădina vor asigura, pe lângă produsele apicole (miere, polen etc.), și producții sporite, mai sănătoase, prin realizarea polenizării”, a spus Dan Bodoni.
În 2017, au început primele livrări de legume la domiciliu în Baia Mare. În 2018, au aplicat principiile de cultivare biointensivă, ex­periența acumulată şi cunoș­tințele dobândite la cursurile The Market Gardener’s Masterclass – Canada i-au ajutat să utilizeze tehnici noi de grădinărit, să implementeze un sistem agricol ecologic care se concentrează pe obținerea de randamente maxime pe o suprafață minimă de teren, în același timp crescând biodiversitatea și sus­ținând fertilitatea solului.
De asemenea, pentru a dispune de sursa cea mai importantă pentru cultivare, apa, indispensabilă în zilele secetoase și caniculare de vară, au forat un puț la adâncimea de 75 de metri care alimentează un mic iaz, din care irigă culturile. O barieră de protecție constituită dintr-un strat intermediar de marnă de aproximativ 50 de metri,  între pânza freatică de suprafață și un strat acvifer de 60 de metri, le asigură o apă superioară calitativ comparativ cu cea captată de la adâncimi mici. Deoarece lucrurile au mers din ce în ce mai bine, au început să livreze legume la comandă în municipiul Baia Mare.
Anul 2018 a fost un an greu, cu multe provocări, mai ales furtuna de la începutul verii. Culturile au fost compromise şi au întrerupt livrările pe parcursul lunii iunie. Până la urmă, lucrurile au revenit la normal și au fost foarte mul­țumiți şi chiar impresionați de abundența şi diversitatea de legume obținute de pe suprafața de 4000 de mp cultivată în sistem biointensiv. Au reușit să livreze 800 de coşuri cu legume pe bază de abonament şi aproape 1000 de coşuri cu legume comandate din magazinul online www.fermagardenbio.ro.

La sfârșitul lunii noiembrie, au finalizat încă 600 de mp de spațiu protejat cu două solarii multitunel de la Sere Transilvania, care s-au alăturat celorlalte două solarii existente de 560 de mp. Acestea  vor proteja culturile de vremea capricioasă din ultima perioadă şi îi vor ajuta să extindă sezonul cu câteva luni.
În anul următor, au arendat în jurul fermei 1,5 ha, unde cultivă mai ales plante de nutreț, lucernă, trifoi, pentru realizarea compostului, dar și ca sursă de hrană pentru insecte, polenizatori. În final, au obținut de la Ecoinspect certificarea ecologică, după doi ani de conversie.
Desigur, pandemia a adus greutăți suplimentare unor producători de legume și fructe, acestea fiind produse perisabile și care nu pot fi lăsate „pe mai târziu”. Dar inte­li­gența antreprenorilor maramureșeni i-au scos din aceste situații de blocaj.  Au un site bine pus la punct, cu un magazin online. În baza comenzilor primite, au livrat produsele obți­nute.
Mai mult, cei doi soți au lucrat la o platformă de e-learning, unde au lansat, în 2021, primele cursuri online de grădinărit. Dan Bodoni con­sideră că toate cunoștințele obținute trebuie să fie știute de cei care doresc să aibă o grădină de calitate.

Dan Bodoni este un tip cu ambiție, iar pentru a reuși studiază, caută cele mai bune soluții. Așa a găsit multe date despre acest gen de grădinărit. A devenit un specialist, am putea spune.

„În prezent, creșterea populației și activitățile pe care omul le întreprinde ca urmare a dezvoltării și progresului contribuie tot mai mult la poluare, la reducerea surselor de apă potabilă, la încălzirea globală și pierderea calității aerului. Se defrișează tot mai multe păduri pentru culturile agricole care să hrănească populația, efectul fiind reducerea semnificativă a precipitațiilor, o creștere a emisiilor de CO2  și, în final, încălzirea globală și deșertificarea, adică terenuri tot mai puține pentru agricultură. În plus, practicile agricole actuale, agricultura modernă, folosesc 80% din apa disponibilă a planetei și utilizează îngrășăminte chimice, ierbicide, insecticide care conduc la poluarea pânzei freatice și la o epuizare rapidă a solului, a resurselor pentru generațiile viitoare. Departamentul Agricol al SUA spune că pentru 1 kg de hrană se pierd 6 kg de sol fertil. Sunt câteva din motivele care trebuie să ne îngrijoreze şi să ne determine să căutăm alternative la abordarea iresponsabilă și nesustenabilă prin care acționăm.
Un mod sustenabil în care am putea să ne producem hrana în prezent îl găsim în practicile agricole biointensive, care au fost aplicate din cele mai vechi timpuri în agricultura chinezilor, grecilor, mayașilor, fiind regăsit din secolul al 18-lea și în Europa la grădinarii francezi. Din 1972, metoda de cultivare biointesivă a fost dezvoltată în continuare de John Jeavons prin Ecology Action și este cunoscută în mod oficial sub denumirea de «GROW BIOINTENSIVE® Sustainable Mini-Farming». Metoda se bucură acum de o practică larg răspândită și este utilizată în peste 140 de țări din întreaga lume, în aproape orice climat și sol unde se cultivă.
Grădinăritul biointensiv este un sistem agricol ecologic care se concentrează pe obținerea de randamente maxime pe o suprafață minimă de teren, în același timp crescând biodiversitatea și sus­ținând fertilitatea solului. Scopul final este durabilitatea pe termen lung pe baza unui sistem închis, autonomie care nu necesită un aport suplimentar de resurse dinafară (ce se ia din sistem se pune la loc). Metoda este eficientă în special pentru grădinarii care își cultivă propriile legume, dar și pentru micii fermieri, de fapt aceasta fiind alternativa sustenabilă de viitor la agricultura modernă, chimizată, pe suprafețe foarte mari.
În prezent, grădinăritul biointensiv este aplicat cu succes de grădinarii care ne inspiră și pe noi în ceea ce ne dorim să facem. Dintre ei aș men­ționa pe Charles Dowding, Eliot Coleman, pionierul agriculturii ecologice din SUA, acesta la rândul său a fost mentor pentru familia Herve-Gruye, care a înființat ferma Bec Hellouin din Franța, Curtis Stone, autor al bestsellerului „The Urban Farmer” și, nu în ultimul rând, J.M. Fortier, fermier din Québécois – Canada, autor, educator și susți­nător al unei agriculturi durabile, dar mai ales viabile din punct de vedere economic. Randamentele obținute de aceștia prin cultivarea biointensivă pe suprafețe foarte mici sunt de neînchipuit la noi, de exemplu Jean Martin Fortier obține la microferma Les Jardins de la Grelinette, pe o suprafață de 0,8 ha, venituri anuale de 140.000 $, iar la ferma Bec Hellouin s-au obținut pe un lot experimental de 1000 de mp venituri de 51.724 de euro”, a spus Dan Bodoni.

Ce cultivă familia Bodoni

Primele răsaduri sunt puse în luna decembrie. Primele recolte și livrări se fac din aprilie și până în noiembrie. Sunt cultivate o gamă largă de legume și plante aromatice de sezon.
Primăvara: ridichi de lună, ceapă verde, salată mesclun, salată, spanac, baby spanac, rucola, măcriș, creson, mizuna, gulii,  praz, fenicul, conopidă,  kale, lobodă, mazăre, mangold, sfeclă roșie, usturoi verde, pătrunjel, morcovi,  plante aromatice etc.
Vara-toamna:  ceapă verde, ceapă, usturoi, praz, salată, castraveţi, dovlecei, patison, pepeni galbeni și roșii, dovleci, tomate, ardei, vinete, morcovi, ţelină, păstârnac, pătrunjel, fenicul, sfeclă roşie, mangold, păstăi, varză, varză chinezească, kale, gulii, cono­pidă, brocoli, măcriș, cartofi dulci, physalis, rubarbă, ridichi de lună, ridichi de iarnă, salată mesclun, salată, spanac, baby spanac, rucola, creson, mizuna, tatsoi, pack-choi, topinambur, plante aromatice (oregano, coriandru, cimbru, isop, măghiran, anason, tarhon, salvie, leuştean, busuioc, chives) etc.
Începând cu luna aprilie, se pot comanda produsele fermei, din magazinul online sau prin abonament lunar.
Toate informațiile necesare pentru a putea cumpăra de la fermă sunt găsite pe site-ul:  https://www.fermagardenbio.ro/

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.