Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Expoziția fotografică „COMORILE ROMÂNIEI din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO”
Autor: artistul fotograf Tudorel Ilie, partener al Institutului Cultural Madrid în turneul expozițional din Spania
Expoziția de artă fotografică, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a avut loc în Spania, după cum urmează:
- Madrid, la Galeria ICR Madrid, 16 ianuarie 2025;
- Madrid, la Ambasada României în Spania, 30 ianuarie 2025;
- Sevilla, la Universitatea din Sevilla, 11 martie 2025;
- Ibiza, la Ajuntament d’Eivissa, 16 aprilie 2025;
- Cuenca, la Centrul Cultural Aguirre Cuenca, 21 iulie 2025.
La sfârșitul anului 2024 și începutul anului 2025, Ilie Tudorel a colaborat foarte bine cu Institutul Cultural Român din Madrid - Spania (ICR Madrid) pentru realizarea proiectului cultural - expoziția fotografică „COMORILE ROMÂNIEI - Patrimoniul Mondial UNESCO din România” în Spania, fiind organizat un turneu expozițional la Madrid și în alte orașe importante din Spania. Din partea ICR Madrid și-au adus contribuția doamna director Maria Pop și doamna director adjunct Carmen Ducaru, personalul ICR-Madrid.
Acest proiect cultural are ca scop prezentarea și promovarea celor mai reprezentative obiective ale Patrimoniul Mondial UNESCO din România publicului spaniol și diasporei românești din Spania, manifestările derulându-se în colaborare și în parteneriat cu ICR Madrid și sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Expoziția cuprinde 25 de panouri printate la dimensiuni mari (împreună cu textele explicative traduse în limba spaniolă), care reprezintă o selecție a Patrimoniului Mondial UNESCO din România, toate făcând parte din expoziția completă „COMORILE ROMÂNIEI ” a autorului Tudorel Ilie. Ea conține peste 70 de fotografii, cuprinzând integral lista patrimoniului material, imaterial și natural UNESCO din România, inclusiv lista indicativă UNESCO.
Madrid – capitala Spaniei
La Galeria ICR Madrid
Turneul a debutat în 16 ianuarie 2025 cu vernisajul expoziției desfășurat la Galeria ICR Madrid, organizat de Ziua Culturii Naționale din România – 2025, în prezența unui public numeros, format din spanioli și români din diaspora care trăiesc la Madrid și în alte localități din Spania.
La vernisajul expoziției au cuvântat oficialități de nivel înalt ca: ambasadorul României, ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Spaniei și directoarea ICR Madrid, doamna Maria Pop. Au participat la vernisaj doamna director adjunct Carmen Ducaru și membrii ICR Madrid care au asigurat atât buna desfășurare a evenimentului cultural, cât și traducerea prezentării în limba spaniolă. Au fost, totodată, prezenți membrii de la Ambasada României și de la Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei, consulul general și membri ai Consulatului General al României la Madrid, consulul general și membri ai Consulatului General al Republicii Moldova la Madrid, precum și oficialități locale spaniole.
La Ambasada României din Madrid, expoziție în aer liber
Începând din 30 ianuarie 2025, s-a inaugurat varianta în aer liber a expoziției, amenajată la Ambasada României din Madrid. Astfel, publicul spaniol și diaspora românească au avut ocazia de a vedea o selecție valoroasă din expoziția fotografică „COMORILE ROMÂNIEI - Patrimoniul Mondial UNESCO din România”, expusă permanent pe panouri de foarte mari dimensiuni, pe toată durata anului 2025.
Sevilla – comunitatea autonomă Andaluzia
Vernisajul de la Madrid a fost o reușită, iar turneul expoziției a continuat la Sevilla, un mare oraș spaniol, unde sunt importante monumente UNESCO: Catedrala din Sevilla (cea mai mare biserică din Spania, cu mormântul lui Cristofor Columb), Alcazarul și Arhivele Indiilor. Vernisajul expoziției s-a desfășurat la Universitatea din Sevilla în 11 martie 2025.
Ibiza – arhipelagul insulelor Baleare, Marea Mediterană
Următorul vernisaj al expoziției itinerante a avut loc la Ibiza, un mare oraș spaniol unde sunt importante monumente UNESCO: Dalt Villa (fortificația medievală renascentistă a orașului de sus, Castelul Almudaina, conventul Santo Domingo), siturile arheologice feniciene și punice, situl maritim Neptune Grass. Vernisajul expoziției s-a desfășurat la Ajuntament d’Eivissa (Primăria Eivissa din Ibiza) în 16 aprilie 2025, cu participarea consului general al României la Barcelona, doamna Sandra Gătejeanu. La Ibiza expoziția a fost oferită publicului spaniol și unui număr foarte mare de turiști din toate continentele, în perioada 16 aprilie - 16 mai 2025.
Cuenca - comunitatea autonomă Castilla-La Mancha
Următoarea expoziție itinerantă a avut loc la Cuenca, capitala provinciei Cuenca, din comunitatea autonomă Castilla - La Mancha, un mare oraș spaniol unde sunt importante monumente UNESCO: Orașul Vechi Cuenca (fortificația medievală a orașului de sus, unul dintre cele mai valoroase situri ale patrimoniului mondial UNESCO spaniol). Vernisajul expoziției s-a desfășurat la Centrul Cultural Aguirre Cuenca al Primariei Cuenca, în 23 iulie 2025, cu participarea oficialităților locale. La Cuenca expoziția este oferită publicului spaniol și unui număr foarte mare de turiști din toate continentele, în perioada 21iulie - 23 august 2025.
Publicul prezent la vernisajele expoziției a fost sensibilizat prin redarea importanței Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO din România pentru cultura întregii umanități. Românii din diaspora românească din Spania s-au arătat mândri că România are un patrimoniu cultural atât de valoros pe plan mondial. S-a creat o atmosferă caldă de apropiere și prietenie între spanioli și români.
Educația pentru Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO
are ca principal mesaj faptul că patrimoniul românesc al UNESCO este o bogăție culturală comună a românilor și a spaniolilor, dar și a culturii globale.
Expoziția este o punte de legătură între culturile noastre latine atât de bine reprezentate în Patrimoniul UNESCO.
Turneul expoziției va continua și în alte locuri din Spania în decursul anului 2025, în interesul fundamental de a promova valorile Patrimoniului Cultural UNESCO din România în Spania.