• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Noiembrie , 2023

Expoziția de artă fotografică itinerantă – Tudorel Ilie MOȘTENIREA VIE: Patrimoniul Mondial UNESCO din România

„MOȘTENIREA VIE: Patrimoniul Mondial UNESCO din România” este o expoziție-eveniment care își propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din țară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România. Este o continuare firească a Programului cultural „România-Repere Culturale”, care, prin evenimentele culturale anterioare din cadrul turneului internațional al expoziției de artă fotografică „Comorile României”, a avut ocazia să promoveze patrimoniul cultural din România în Europa și în Asia, fiind vizionate până acum de sute de mii de vizitatori. Turneul expoziției va parcurge toate regiunile istorice ale României Mari şi zonele unde este prezentă diaspora românească.

 

Vernisajul-eveniment de lansare a expoziției a avut loc în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Cu acest prilej, s-a sărbătorit Ziua Națională a Patrimoniul Mondial UNESCO din România. Expoziția va fi deschisă în luna noiembrie. Intrarea liberă. Evenimentul cultural este realizat în colaborare cu „Comitetul de Organizare UNESCO pentru monumentele istorice din județul Maramureș, înscrise în Lista patrimoniului mondial, ca parte a bunului serial Biserici de lemn din Maramureș” (coordonator lect. univ. dr. Natalia Lazăr de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare).

 

Obiectivul expoziției este să arate publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil şi natural ale României înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din România, precum și nevoia stringentă de a le proteja și a le lăsa moștenire generațiilor viitoare. Această moștenire trebuie să fie una vie, vibrantă în conștiința colectivă a comunităților locale care au norocul de a avea pe meleagurile lor aceste situri ale patrimoniului mondial UNESCO. Micilor comunități, unele rurale, le revine sarcina de a proteja, conserva și promova permanent patrimoniul local înscris pe Lista UNESCO, ca fiind o resursă importantă pentru dezvoltarea durabilă în principal la nivel local, dar și județean, regional sau național. Marile valori patrimoniale românești, care ne diferențiază cultural de alte popoare, au darul de a ne face mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial. În special acum, când contextul geopolitic mondial instabil și frecvența crescută a războaielor poate pune în pericol și patrimoniul mondial UNESCO. Trebuie încurajate toate inițiativele prin care cetățenii să se implice în ampla cunoaștere a patrimoniului cultural. Educația pentru patrimoniu este prilejul cu care se va consolida sentimentul de apartenență la un spațiu cultural european și mondial al nostru, al tuturor. Patrimoniul UNESCO este o bogăție comună a umanității, desigur cu respectarea diversității culturale şi elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.

 

 Această expoziție de artă fotografică prezintă, într-un număr de peste 70 de lucrări, unele înrămate la mari dimensiuni, momente inedite, în care siturile UNESCO din România prind viață în cadrul evenimentelor educative, culturale sau religioase, organizate de comunitățile locale sau terți. Numai așa Patrimoniul UNESCO devine o „Moștenire Vie”! Selecția de fotografii color surprinde localnici sau turiști participând cu bucurie în aceste valoroase locații la evenimente sau sărbători cu tradiții și obiceiuri, imortalizate în marea majoritate a siturilor patrimoniului recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din România):

 

A) Patrimoniul cultural tangibil UNESCO din România:

a)     Biserici pictate din nordul Moldovei (Arbore, Humor, Moldovița, Sucevița, 

      Pătrăuți, Probota, Suceava şi Voroneț) aflate în județul Suceava;

b)     Fortărețe dacice din Munții Orăștie (Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Piatra Roșie, Bănița şi Căpâlna), aflate în județele Hunedoara şi Alba;

c)      Centrul istoric al orașului Sighișoara, județul Mureș;

d)     Mânăstirea Hurezi, aflată în Horezu, județul Vâlcea;

e)      Sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei (Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri) aflate în județele Alba, Brașov, Harghita, Mureș şi Sibiu;

f)       Biserici de lemn din Maramureș (Bârsana, Budești - Josani, Desești, Ieud-Deal, Plopiș, Poienile-Izei, Rogoz, Șurdești) aflate în județul Maramureș. 

 

B)  Patrimoniul natural UNESCO din România :

      a) Delta Dunării, judeţul Tulcea ;

      b) Pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpați (Strâmbu-Băiuț şi Groșii Țibleșului) județul Maramureș.

 

 Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogăției culturale de care poate dispune poporul român prin valorificarea durabilă a patrimoniului UNESCO. Este momentul ca toți românii să cunoască şi să aprecieze această inestimabilă avuție națională, europeană şi mondială care este patrimoniul UNESCO din România. Numai așa vom putea face din acesta o resursă importantă de dezvoltare personală şi comunitară prin conservare, protejare, promovare şi punere în valoare adecvată. Cu o strategie coerentă pe termen mediu și lung, patrimoniul UNESCO poate fi un important vector de promovare a turismului cultural în România.

          Comunitățile unde se află siturile UNESCO au un rol hotărâtor în utilizarea cu  responsabilitate a patrimoniului astfel încât să faciliteze în prezent întâlnirea dintre trecut și viitor, fiind o punte între generații. Localnicii trebuie conștientizați că patrimoniul UNESCO este o sursă uriașă de bogăție comunitară locală și noi trebuie să avem grijă de aceasta.

    Tudorel Ilie este un artist fotograf din Baia Mare, Maramureș.

    Este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România (rang Art A.A.F.R.), al Asociației Internaționale de Artă Fotografică „Euro Foto Art” (A.I.E.F.A.) din 2015 și al Uniunii Creatorilor Profesioniști (U.C.P.) sucursala Baia Mare. Este președinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociația „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 170 expoziții de artă fotografică, din care 78 de expoziții personale şi 92 expoziții de grup în muzee şi centre culturale din România, Belgia, China, Japonia, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Ucraina.  Această activitate expozițională a fost amplu reflectată în numeroase publicații scrise din țară, din străinătate şi în presa online. Fotografiile sale au fost publicate în albume de artă fotografică, reviste de turism internaționale, albume şi ghiduri turistice precum şi în numeroase cărți sau publicații științifice.

 

Artistului i-au fost decernate premiile :

- În anul 2022, i s-a acordat „Diploma de Excelenţă” pentru contribuția remarcabilă la susținerea valorilor și obiectivelor UNESCO din România - acordată de Comisia Națională a României pentru UNESCO, București;

- În anul 2022, i s-a acordat placheta „Carol Popp de Szathmary” de  către Asociația Internațională de Artă Fotografică „EuroFotoArt”;

- În anul 2019, i s-a acordat „Premiul de Excelenţă” de către Asociația Internațională de Artă Fotografică „EuroFotoArt”;

- În anul 2019, i s-a acordat titlul de „Ambasador al turismului maramureşean” pentru merite deosebite în promovarea turismului şi culturii tradiționale de către Consiliul Județean Maramureș;

- În anul 2015, i s-a acordat „Premiul de Excelență” de către revista de cultură „Gazeta de Maramureş” ;

- A participat la multe concursuri de fotografie şi a primit Premiul I  la concursul național de artă fotografică „Ipostaze Etnografice”- 2019.

A desfășurat mai multe proiecte culturale sub patronajul sau în parteneriat cu Comisia Națională a României pentru UNESCO şi Institutul Cultural Român, din București.

                                                                      

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.