• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Mai , 2021

Expoziția „Broderie” a artistei Zoe Vida Porumb, vernisată la Muzeul de Etnografie din Baia Mare

După mai bine de un an de zile, în care activitățile culturale ”au luat pauză” forțate de pandemie, iubitorii de frumos și-au dat întâlnire pe esplanada Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, unde a avut loc vernisajul expoziției intitulate „Broderie”, a artistei Zoe Vida Porumb.

 

Evenimentul a fost  organizat de Academia Română – Secția Arte, Arhitectură și Audiovizual, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Asociația Ars Transsilvaniae România, Consiliul Județean Maramureș, Primăria Municipiului Baia Mare, Muzeul de Artă – Centrul Artistic Baia Mare, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Mara­mureș.
Manifestarea a fost moderată de directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”, Teodor Ardelean. Au participat academicieni, oameni de cultură, artiști plastici, profesori universitari, autorități, prieteni ai artistei. A fost prezent primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Trufan, directorul Muzeului de Artă din Baia Mare, Tiberiu Alexa, și alții.

Gazdă primitoare a manifestării a fost directorul Muzeului de Etnografie, Monica Mare, iar alături de artista născută în Baia Mare a stat academicianul Marius Porumb.
În programul încărcat a avut loc lansarea Albumului Zoe Vida
Porumb – Broderie. Au avut loc momente muzicale susținute de: Cvintetul „MaraMusic”, condus de prof. Carmen Augustin, Lavinia Bocu, mezzosoprană (Cluj-Na­poca), Grupul „Hori și joc” coordonat de prof. Maria Seraz de la Palatul Copiilor Baia Mare – director, prof. dr. Ion Iuga.

Manifestarea a început după so­sirea PS Iustin, episcopul Mara­mureșului și Sătmarului.
Prea­sfin­ția Sa a ținut o slujbă de sfințire a plăcii memoriale dedicată Monumentului Martirilor de la Moisei și care a fost montată pe fațada clădirii Muzeului de Etnografie. Varianta în lemn a Monumentului de la Moisei se află, la dorința artistului Vida Gheza, sub aripa ocrotitoare a Muzeului băi­mă­rean.
„Am o frumoas[ prietenie cu fami­lia Porumb, ca și dumneavoastră, toți. Ei se consideră băimăreni, deși locuiesc în Cluj. Nu își uită rădăcinile și vin cu drag în Baia Mare. Vă felicităm pentru această manifestare. Este un început care trebuie să continue. Să intrăm în normalitate. Eu am spus de mai multe ori, nu sunt proroc, dar am o oarecare sursă de inspirație, am spus-o în iarnă în prezența doctorului Rareș Pop, că pandemia, la sfârșit de primăvară și început de vară, va înceta și virusul va dispă­rea, de la  sine, cu vaccin, fără vaccin. Suntem aproape imunizați 30%, o parte se vor mai vaccina și o să intrăm în normalitate. Doamne-ajută!”, a spus PS Iustin, episcopul de Maramureș și Sătmar.
A urmat directorul Muzeului de Etnografie, Monica Mare.
„Asistăm astăzi la un moment de referință pentru urbea noastră. Artista Zoe Vida Porumb revine după 12 ani cu o expoziție în orașul natal. Este o mare bucurie, o deosebită onoare. Fără a spune vorbe mari, aceasta este cea mai importantă expoziție găzduită de instituția noastră în ultimii ani și va rămâne un reper pentru muzeul nostru”, a spus Monica Mare.

Moderatorul manifestării, Teodor Ardelean, a vorbit cu multă simpatie despre expoziție, despre eveniment.
„Suntem trăitori, împreună, aici și acum, al unui moment de excepție, expoziția de broderie a artistei Zoe Vida Porumb pe esplanada fostului Teatru, unde ne desfășurăm, și în salon. Edificiul, ocrotit artistic și simbolic de aceste statui care capătă rol și rost amplificat, de azi înainte.  Statuile au fost realizate în 1966 chiar de maestru, iar în 1972 au fost așezate în piatră. Suntem oameni cu mult noroc deoa­rece suntem moștenitorii maes­tru­lui Vida, a tuturor operelor sale, din Baia Mare și din alte locuri. Din lucrările lui Vida Gheza s-a inspirat și fiica marelui artist, azi la rându-i performer de talie na­țională și internațională”, a spus Teodor Ardelean.

Un moment emoționant a fost acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Băii Mari din partea CL Baia Mare.
„Am avut onoarea să înmânez doamnei Zoe Vida Porumb, artist plastic, unul dintre cei mai renu­miți reprezentanți ai artei textile din România, titlul de cetățean de onoare al Municipiului Baia Mare. În semn de respect și prețuire pentru toată activitatea și implicarea în viața cultural artistică, pentru efortul și contribuția constante de a duce mai departe renumele celui care a fost tatăl domniei sale, sculptorul Vida Gheza, și astfel renumele municipiului Baia Mare. Doamna Zoe Vida Porumb, alături de soțul său, academician Marius Porumb, sunt prietenii orașului și comunității noastre, implicându-se activ în viața comunității noastre, fapt pentru care le mulțumesc în mod special. Consiliul Local al Municipiului Baia Mare conferise titlul în urmă cu aproape un an, însă am așteptat un moment festiv, la care să participe și domnia-sa, pentru a-i înmâna oficial titlul. Municipiul Baia Mare își pre­țuiește ambasadorii onorifici. Dar Baia Mare este capitala admi­nistrativă a Maramureșului. Și pentru că vorbim despre Maramureș, despre oamenii care și-au dedicat viața și creația acestui loc sacru pentru noi, m-am gândit să dau o mai mare importanță, în activitatea mea, județului Maramureș.
Unii dintre dumneavoastră o să înțelegeți de acum, alții mai târziu, peste câtva timp. Așa că vreau
să-i dau puțin de lucru domnului academician Marius Porumb.
Săptămâna viitoare o să îmi permit să-i deranjez pe consilierii locali pentru o ședință a CL în care locul, clădirea în care, cu generozitatea familiei Porumb, găzduim Atelierul sculptorului Gheza Vida să îl transformăm, să-l statuăm ca și Muzeul Gheza Vida. Întreaga clădire, nu doar sala de expoziție. Întreaga clădire să fie destinată artei, culturii, prin personalitatea simbolică a artistului Gheza Vida. Și bineînțeles cu inspirația și prin dăruirea pe care familia Porumb a arătat-o de fiecare dată”, a spus primarul Cătălin Cherecheș.

Consiliul Județean Maramureș a acordat o diplomă de recu­noș­tință artistei Zoe Vida Porumb.
„Artista Zoe Vida Porumb și-a expus azi lucrările la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare în cadrul expoziției ”Broderie”. Executivul Consiliului Județean Maramureș i-a acordat o diplomă în semn de recunoaștere a meritelor pe care fiica renumitului sculptor Vida Gheza și a profesoarei de pian Ecaterina Vida le are pentru contribuția adusă la va­lorificarea tezaurului artistic na­țional și internațional. Ca de fiecare dată, Zoe Vida Porumb, un om de valoare al Maramureșului, reușește să ne farmece prin unicitatea tehnicii sale, prin arta născută din măiestria mâinilor sale, dar și a sufletului modest și prin bogăția imaginației care o caracterizează. Creațiile sale sunt adevărate lecții pe care le regăsim în fiecare operă care-i poartă semnătura”, a spus Radu Trufan, vicepreședintele CJ Maramureș.

Au mai vorbit academicieni, istorici, oameni de cultură. Manifestarea s-a încheiat cu momente muzicale oferite de Cvintetul MaraMusic.

 

   


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.