• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 13 August , 2016

Eveniment istoric: Catedrala Sf. Treime din Baia Mare, finalizată pe verticală

Joia trecută va rămâne cu siguranţă în istoria municipiului Baia Mare. Motivul? A fost montată crucea de pe cupola Catedralei episcopale Sf. Treime din Baia Mare, ceea ce înseamnă că lucrarea este finalizată pe verticală, după mai bine de 20 de ani. 

 

 

După două decenii de lucrări şi sacrificii, se poate spune în sfârşit că construcţia Catedralei Episcopale „Sf. Treime” din Baia Mare este finalizată pe verticală, după ce, joia trecută a fost montată crucea pe cupola lăcaşului de cult. Un moment istoric, unic şi spectaculos care a însemnat montarea unei structuri metalice care împreună cu subansamblele cântăreşte circa 50 de tone.

ÎPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, care în urmă cu 26 de ani a pus piatra de temelie a catedralei a spus că: „Este o zi foarte importantă ziua de 12 august 2016, ziua când am fost anunţat că s-a pus Crucea pe Catedrala Maramureşului şi a întregului Ardeal. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns ziua aceasta, în care, după 26 de ani de când am pus piatra fundamentală pentru Catedrală, în 1990, acum s-a pus Crucea şi s-a încheiat această lucrare deosebit de importantă. Să dăruiască Dumnezeu sănătate la toţi slujitorii Lui, să binecuvinteze Dumnezeu ca această lucrare să fie pentru bucuria şi pacea lumii şi liniştea noastră, a tuturor! Sunt foarte fericit, foarte recunoscător faţă de toţi muncitorii, faţă de Preasfinţitul Iustin, faţă de peoţi şi faţă de Dumnezeu!

Îi mulţumesc lui Dumnezeu, mulţumesc Poporului Român, mulţumesc tuturor! Acum sunt liniştit pentru că mi-am împlinit misiunea! Pace tuturor! Amin! Amin! Amin!”.

 

P.S. Justin Hodea Sigheteanu, arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului, care din 1999 coordonează proiectul a spus că: „Sfânta Cruce va fi înălţată pe cupola catedralei ca să binecuvânteze cetatea, oraşul nostru, ţinutul, judeţul, locul şi lumea. Orice Cruce a lui Hristos binecuvintează atât poporul lui Dumnezeu, cât şi ţinutul şi lumea, aduce multă putere şi binecuvântare de la Dumnezeu.

Crucea va fi înălţată la cota +75 de metri şi aduce catedrala la cota de 83 de metri şi jumătate de la cota zero, dar de la sol, la 85 de metri. Mulţumim Bunului Dumnezeu şi tuturor celor care s-au ostenit să ajungem aici, în primul rând părinţilor catedralei, constructorilor, specialiştilor, echipei tehnice şi mulţumim din inimă Bunului Dumnezeu că ne-a dat sănătate şi putere să parcurgem toate etapele, care n-au fost deloc uşoare. Este un şantier cu un grad de dificultate foarte ridicat, poate cel mai dificil şantier din Transilvania la ora actuală, şi ne-a ajutat Dumnezeu să parcurgem fără evenimente nefericite toate etapele şi să ajungem în acest moment.

De acum înainte urmează împodobirea catedralei cu finisajele exterioare, care va face din acest monument de arhitectură, emblematic pentru Baia Mare, chiar emblema acestui municipiu şi suntem bucuroşi că biserica noastră, alături de celelalte culte, îşi aduce sporul ei de lucrare la înfrumuseţarea oraşului nostru, care şi aşa este unul dintre cele mai frumoase din România”. 

 

 

În anul 1990, după eliberarea de sub dictatura comunistă, în Baia Mare, municipiu cu o populaţie ortodoxă atât de numeroasă, nu existau decât trei biserici ortodoxe, de aceea s-a simtit necesitatea stringentă de construire a unor de locaşuri de cult, având în vedere faptul că oraşul s-a dezvoltat mult în ultimii 40 de ani (în perioada 1948-1998 populaţia oraşului a crescut de cca. 5 ori, de la 30 mii la cca. 150 mii locuitori) deci tocmai în perioada când construcţiile religioase erau interzise. A apărut, în mod evident, necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe Române, care să fie reprezentativă pentru populaţia majoritară a municipiului şi a zonei de influenţă.

Problema acestei Catedrale s-a pus imediat după evenimentele din decembrie 1989, chiar înainte de reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. În vara anului 1990 s-a întocmit un studiu de amplasament pentru acest edificiu, aprobat de forurile în drept.

La data de 20 iulie 1990, când P.S. JUSTINIAN CHIRA era locţiitor al reînfiinţatei Eparhii de Maramureş şi Sătmar, a pus piatra de temelie pentru noua catedrală ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, la intersecţia B-lui Unirii cu B-dul Republicii.

 

În anul 1999, PreaSfinţitului JUSTIN HODEA SIGHETEANUL Arhiereu-Vicar, îşi asumă preluarea şi continuarea lucrărilor la Catedrala Episcopală Sfânta Treime. La repornirea lucrărilor, proiectul catedralei a fost regândit şi a rezultat un nou proiect care să răspundă mai bine cerinţelor, în conformitate cu tradiţia Bisericilor Ortodoxe şi care să fie reprezentativ pentru aria de cuprindere a Episcopiei. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.