• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Martie , 2024

Europarlamentare 2024, date, cifre, statistici

Peste câteva luni vor avea loc alegerile europarlamentare și locale. Primele alegeri din 2024 și foarte importante, deoarece fiecare partid va avea date concrete cu privire la susținerea din teritoriu. De asemenea, contextul politic și economic din Europa conferă o importanță mărită alegerilor europarlamentare. Față de alte asemenea alegeri, în acest an partidele extremiste și naționaliste au luat avânt în întreaga Europă, ceea ce va duce la un posibil rezultat dezastruos pentru UE, pentru democrația europeană.

 

În acest context, vă prezentăm un material despre Parlamentul European și despre europarlamentari. Ce înseamnă, cum se aleg, care este rolul acestora. Vom prezenta și date despre actualii europarlamentari români și unde se situează aceștia în cadrul Parlamentului european. Ca și în cazul Parlamentului român, în cel european unii europarlamentari sunt mai activi, alții mai puțin. Importantă este leafa (nu mică) și privilegiile.

 

La fiecare cinci ani, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European. În alegerile europarlamentare, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în calitate de membri ai Parlamentului European (europarlamentari). Parlamentul European este singura adunare transnațională din lume aleasă în mod direct. Europarlamentarii reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european. Împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE, europarlamentarii  dau forma și decid asupra noilor legi care influențează toate aspectele vieții din Uniunea Europeană, de la susținerea economiei, la lupta împotriva sărăciei și schimbărilor climatice și la aspecte de securitate. Europarlamentarii aduc temele importante politice, economice și sociale în centrul atenției și susțin valorile Uniunii Europene: respectarea drepturilor omului, libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept. Parlamentul aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia. De asemenea, alege Președintele Comisiei Europene, numește comisarii și îi poate trage la răspundere.

 

Alegerile europarlamentare se țin la fiecare cinci ani. Ultimele alegeri europarlamentare au avut loc în mai 2019. Fiecare țară este responsabilă de organizarea alegerilor, însă există anumite dispoziții comune pe care trebuie să le aplice.

  • Alegerile au loc într-un interval de patru zile, de joi până duminică.
  • Numărul europarlamentarilor aleși dintr-un partid politic este proporțional cu numărul de voturi primit de acel partid.
  • Cetățenii UE rezidenți într-o altă țară UE pot vota și candida la alegeri în acea țară.
  • Fiecare cetățean poate vota o singură dată.

 

În România, alegerile europene au loc duminică, 9 iunie 2024. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-21.00, ora locală. În 2024, votanții vor alege 33 de membri ai Parlamentului European. În total vor fi aleși 720 de europarlamentari în iunie 2024, cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri. Ca regulă generală, numărul eurodeputaților se decide înaintea fiecăror alegeri. Totalul acestora nu poate depăși 750 plus președintele.

 

Alegerile se dispută între partidele politice naționale, însă, odată aleși, majoritatea eurodeputaților aleg să devină parte a grupurilor politice transnaționale. Majoritatea partidelor naționale sunt afiliate unui partid politic la nivel european. Deputații europeni alcătuiesc grupuri politice bazate pe idealuri comune. Fiecare grup este constituit din minimum 23 de europarlamentari din cel puțin un sfert din țările UE. În actualul Parlament sunt prezente șapte grupuri. Acestea sunt:

- Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat);

Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European;

Renew Europe Group Consultați; 

Grupul Verzilor/ Alianța Liberă Europeană;

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni;

Grupul Identitate și Democrație;  

Grupul Stângii din Parlamentul European - GUE/NGL.

  

România are zece reprezentanți în topul celor mai influenți o sută de europarlamentari, conform unui studiu realizat de  eumatrix.eu, iar cea mai înaltă poziție în acest clasament îi revine lui Dragoș Tudorache (ex-USR), fost ministru de Interne. Top 10 cei mai influenți deputați europeni în 2019-2024 au fost:

- Roberta Metsola (președintele PE și legislator cheie pentru consolidarea democrației, libertatea presei și pluralismul în UE);

- Manfred Weber (președintele PPE, cel mai mare grup politic din Parlament);

- Iratxe García Pérez (președintele S&D);

- Othmar Karas (prim-vicepreședinte al Parlamentului European);

- Valérie Hayer (președinte Renew și legiuitor influent pentru resursele UE);

- Dita Charanzová (vicepreședinte al PE, membru al Biroului Renew și legiuitor cheie pentru aspecte legate de piața internă);

- Roberts Zīle (vicepreședinte al Parlamentului European și membru al Biroului ECR și legiuitor cu accent pe transportul maritim) și Frances Fitzgerald (vicepreședinte al PPE și legiuitor cheie pentru drepturile femeii);

- Dragoș Tudorache (vicepreședinte și legislator cheie privind inteligența artificială) și Evelyn Regner (legiuitor pentru impozitare și drepturile femeilor).

 

Delegația germană este cea mai influentă în general și, de asemenea, una dintre cele mai performante proporțional cu dimensiunea sa.

 

În schimb, italienii și, într-o măsură mai mică, francezii, au avut performanțe slabe (indiferent de mărimea delegațiilor lor). Dintre țările mici, luxemburgezii, maltezii și portughezii au cea mai mare influență raportat la ponderea lor numerică, în timp ce maghiarii, ciprioții și italienii sunt grupurile naționale cu cele mai slabe performanțe. PPE este cel mai influent grup atunci când sunt luați în ansamblu, în timp ce membrii Renew tind să aibă rezultate mai bune proporțional, în special datorită activităților lor legislative și a performanței de vot.

 

În general, România a depășit ponderea sa în actualul PE, mai ales când vine vorba de poziții de conducere, precum și de a construi rețele puternice în PE, în timp ce a fost mai slabă când vine vorba de influența reală asupra dosarelor legislative.

 

Românii au fost mai degrabă influenți în problemele bugetare (cu 4 români în top 20: Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu, Claudiu Manda, Ramona Strugariu) și o influență puternică în chestiuni instituționale (deputați de top: Ramona Strugariu & Loránt Vincze).

 

Au exercitat influență și asupra agriculturii, energiei (Dan Nica & Marian-Jean Marinescu) și sănătății (Cristian-Silviu Buşoi & Tudor Ciuhodaru), precum și asupra comerțului (Maria Grapini & Iuliu Winkler), transporturilor (Marian-Jean Marinescu) şi migraţiei (Ramona Strugariu & Loránt Vincze).

 

În schimb, influența românilor este medie în chestiuni precum finanțele, afacerile externe și politica socială, dar unii europarlamentari trec peste greutatea lor, cum ar fi Dragoș Tudorache (afaceri externe) și Dragoș Pîslaru (politica socială).

 

Cei mai influenți europarlamentari români sunt:

Dragoș Tudorache (Renew) – Locul 10

Marian Jean Marinescu (PPE) – Locul 31

Cristian Bușoi (PPE) – Locul 34

Siegfried Mureșan (PPE) – Locul 37

Victor Negrescu (S&D) – Locul 53

Dragoș Pîslaru (Renew) – Locul 63

Dacian Cioloș (Renew) – Locul 67

Corina Crețu (S&D) – Locul 80

Maria Grapini (S&D) – Locul 90

Rovana Plumb (S&D) – Locul 94

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.