• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Februarie , 2024

Este oficial, avem comasare europarlamentare și alegeri locale

PSD și PNL au convenit comasarea europarlamentarelor cu cele locale și candidaturi comune la alegerile pentru Parlamentul European. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au confirmat oficial comasarea în urmă cu câteva zile. Spre seară! Au avut loc discuții interminabile în coaliție și cu președintele Iohannis. În calculele PSD și PNL, alegerile prezidențiale ar urma să fie devansate și să se desfășoare în septembrie.

 

Alegeri europarlamentare comasate cu cele locale, în iunie, liste comune PSD-PNL pentru Parlamentul European, prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie. Acesta este calendarul electoral al anului 2024. Decizia a venit în urma consultărilor cu liderii filialelor social-democrate și liberale din întreaga țară. Din momentul anunțării comasării alegerilor se poate spune că am intrat într-o precampanie electorală.

 

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a venit cu explicații în ședința liberalilor pentru susținerea comasării alegerilor. „Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și, nu în ultimul rând, va asigura: stabilitatea politică, coerența actului de guvernare și evitarea unei situații de degringoladă în condițiile în care la granița României există un conflict care, din păcate, are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Republica Moldova”, le-a spus Ciucă liberalilor.

 

În declarația de la conferința de presă unde a fost anunțată comasarea, Ciucă a declarat că: „La nivelul alegerilor locale, fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar pentru europarlamentare să existe o listă comună. Am avut în vedere tot ceea ce s-a întâmplat de la finalul anului 2021, când această coaliție și-a asumat guvernarea reușind să treacă România printr-o serie de crize succesive și suprapuse. În această perioadă nu ne permitem să fragilizăm tot ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice. PNL a mandatat executivul partidului să discute în coaliție și să agreeze această formulă de comasare a alegerilor europarlamentare cu listă comună și alegerile locale prin forțe proprii”.

 

La rândul său, Marcel Ciolacu, liderul PSD și prim-ministru, a declarat: „Numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în această luptă. În trecut, România a mai luat astfel de decizii. Așa am reușit să intrăm în UE și NATO. Acum avem două obiective la fel de importante: intrarea în Schengen și în 2026  România să fie membră OECD. Este un parcurs cu reforme, la fel și implementarea PNRR. Nu văd nimic nedemocratic să-ți asumi niște lucruri bune pentru români și pentru România”, a spus premierul României.

 

Dincolo de oficializarea comasării sunt multe discuții în teritoriu. Se știe că în multe județe nu există o bună colaborare între cele două partide. De aici și posibile discuții între lideri.

 

Nici Maramureșul nu a fost ocolit de astfel de probleme. De aceea am vorbit cu liderii politici județeni despre comasare și despre înțelegerile sau neînțelegerile între cele două partide, dar și opiniile celor din opoziție.

 

Senatorul liberal din Maramureș, Cristian Niculescu Țâgârlaș, crede că alegerile comasate sunt o soluție bună.

„Din punctul meu de vedere, comasarea alegerilor reprezintă o posibilitate reală de a se desfășura alegerile în mod democratic, deoarece prezența la vot va fi mai mare. Se știe că alegerile pentru Parlamentul european nu sunt agreate de români, motiv pentru care coordonarea acestor alegeri cu cele locale va aduce o mai mare prezență la vot. Vom vedea ce vor românii! Vor partide suverane, partide extremiste sau vor partide democratice cu familii mari politice europene?

În altă ordine de idei, această comasare chiar reprezintă o economie financiară în condițiile în care toată lumea se plânge de modul cum sunt cheltuiți banii publici. Situația din Maramureș are o singură necunoscută, pe care încă nu o știm. Ce se va discuta de candidaturile în Baia Mare. Așteptăm în următoarea perioadă o decizie politică cu privire la Baia Mare. Dacă se va merge separat sau vom avea un candidat comun pe Baia Mare”, a spus senatorul liberal.

 

Liderul USR Maramureș, senatorul Dan Ivan, ne-a spus că această comasare este  pentru putere.

„Din punctul nostru de vedere este un act disperat al PNL și PSD de păstrare a puterii. Trec peste orice înseamnă politici social-democratice sau liberale, trec peste orice program de guvernare. Vor doar să își păstreze puterea pentru încă opt ani. Despre situația din Maramureș este greu de spus ce va fi, deoarece nu se cunosc toate detaliile. Ce am înțeles eu din cele declarate e că au libertatea de a face alianțe electorale pentru alegerile locale. Din acest punct de vedere nu avem informații dacă Ionel Bogdan și Gabriel Zetea vor decide în anumite localități sau pentru anumite liste de candidaturi. Nu m-ar mira să văd o candidatură comună la Primăria Baia Mare sau la Consiliul Județean, deși știm că sunt anumite conflicte între cei doi. Noi, cei din USR, PMP, Forța Dreptei, după cum s-a anunțat, vom merge în tot anul electoral împreună. Este devreme să spunem cine va candida la Baia Mare sau la județ. În perioada următoare”, a spus Dan Ivan.

 

Și liderul AUR Maramureș, deputatul Darius Pop, vorbește despre împărțirea puterii.

„Partidul unic PSD și PNL, de data aceasta pe față, calcă democrația în picioare de teama partidului AUR. Noi suntem pregătiți pentru aceste alegeri comasate. Ne-am pregătit listele, inclusiv cele pentru europarlamentare. Acești candidați au fost prezentați cu un an înainte. Avem o listă impresionată cu nume de mare rezonanță pentru România. Iar PSD și PNL, împreună cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis, fac tot posibilul să țină în brațe Partidul Național Liberal și să își păstreze funcțiile pe care le au. De ce? Printre altele, pentru că Marcel Ciolacu a declarat că, dacă AUR va câștiga alegerile europarlamentare, el își va da demisia de la conducerea PSD. Bineînțeles, văzând că în sondaje AUR crește, că se află în topul preferințelor românilor, s-au coalizat împotriva AUR prin această comasare. Dacă ne gândim bine, în 2012, guvernul Emil Boc a cerut comasarea, dar atunci Alina Gorghiu, Mihai Tudose și alți lideri au făcut sesizări de neconstituționalitate cu privire la comasarea pe care a cerut-o Boc. Ei bine, cei care strigau atunci că o comasare este neconstituțională, acum o vor, o cer! Dar noi suntem pregătiți, indiferent de ce jocuri meschine va face acest partid unic, această coaliție monstruoasă. Suntem pregătiți și pentru Maramureș, iar în perioada următoare vom prezenta ce candidat avem la Baia Mare. Facem un sondaj intern între cei trei candidați pe care îi avem. Cel mai bun va fi candidatul nostru la Baia Mare”, a spus Darius Pop.

 

Liderul PSD a vorbit despre comasare și alegerile din acest an.

„Acum doi ani, când PSD a hotărât să intre la guvernare alături de PNL era un context politic dificil, instabilitate, o criză socială în urma unei guvernări de dreapta care a eșuat. Am hotărât în acel moment intrarea la guvernare pentru a asigura stabilitate. Astăzi, cu atât mai mult, având în vedere contextul geopolitic  regional și faptul că, la nivelul Comisiei europene, al instituțiilor de la Bruxelles, România este văzută ca principalul pilon de stabilitate în Europa de Est, în flancul estic al NATO, continuarea unei alianțe politice PSD-PNL înseamnă, de  fapt, continuarea parteneriatului între România și UE. Absorbția fondurilor europene, ajutorul pe care Bruxelles îl poate da României în următorii ani reprezintă secretul prin care România se va dezvolta. Atât Partidul Socialiștilor Europeni, cât și Partidul Popularilor Europeni, familiile politice din care fac parte PSD și PNL, încurajează formarea unei alianțe pentru a asigura stabilitate politică în România. În acest context, conducerile celor două partide au hotărât, la București, formarea unei alianțe electorale pentru alegerile europarlamentare în care cele două partide vor propune candidați comuni, un proiect comun pentru Europa.

În ceea ce privește  situația din Maramureș, nu prea este ce spune. Cei aflați la conducerea județului, acum, trebuie să plece acasă pentru că nu au făcut nimic. Rezultatele administrației conduse de către PNL și USR sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire. Avem astăzi în Maramureș 0 kilometri de drum județean în șantier, în reabilitate. Este 0. Așadar, ne vom bate în județul Maramureș pentru a da Maramureșului o administrație județeană mult mai competentă, care, îl loc să pună poze pe rețele sociale, să lucreze pe șantiere”, a spus Gabriel Zetea.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.