• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Iunie , 2022

Era „cătușelor digitale”

Ocupați cu creșterile de prețuri, inflația, războiul și vacanța, europenii au uitat de covid. În acest timp, în Shanghai, s-a desfășurat un amplu experiment social. Am putut vedea ce se întâmplă dacă băncile blochează lichiditățile sau ce înseamnă să ți se pună „cătușe digitale”. Cetățenii din China au aplicații pentru codurile de sănătate și nu se pot deplasa decât dacă este verde codul. Astfel, celor care doreau să se deplaseze la un protest, le-au fost transformate codurile în roșu. Blocajul a fost făcut cu ajutorul sistemului anticovid, deși niciunul nu era infectat cu virusul și niciunul nu avea test pozitiv. Cum s-a putut acest lucru?
În primul rând, prin scanarea rețelelor sociale. China a dezvoltat un sistem care poate scana, în doar o secundă, în pro­porție de peste 90% din po­pulație. Desigur, deocamdată, astfel de măsuri par departe de Europa. Și totuși... Să nu uităm cum privea admirativ toată lumea China în pandemie. Și, mai ales, să nu uităm că, în istorie, vremurile de criză și război au fost urmate mai întot­deauna de dictaturi. Și sondajele arată că România are cea mai mare deschidere spre un lider autoritar din tot spațiul european. Cam 60% dintre români ar vota un dictator, având impresia, probabil, că egalitatea forțată
i-ar avantaja și uitând că dictatura nu înseamnă numai rații alimentare, ci și gratii și sârmă ghimpată.
Să nu fie, vorba părintelui Steinhardt. Dar, dacă va fi, vina ne va aparține nouă, celor care stăm amorțiți, cu ochii larg în­chiși și ne autosugestionăm că nu ni se poate întâmpla.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.