• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 25 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Iunie , 2024

„Enigma Otiliei” și șapca lui Ceaușescu, licitate în București

La Artmark are loc o licitație inedită într-o casă din București, o clădire cu o istorie interesantă. Manifestarea este Licitații de Artă Decorativă și Obiecte de Colecție. Evenimentul cuprinde câteva piese de mobilier din celebra casă în care s-a turnat, la începutul anilor ’70, filmul „Felix și Otilia”, ecranizare a romanului lui George Călinescu, în regia lui Iulian Mihu. Cu Radu Boruzescu și Julieta Szönyi în rolurile principale, acțiunea peliculei, care îi are în distribuție și pe inegalabilii Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Jean Constantin, Sergiu Nicolaescu, Gina Patrichi sau Rodica Mandache, se petrece în cea mai mare parte în decorul superb al Casei Miclescu de pe Șoseaua Kiseleff nr. 35-37. Unul dintre motivele care au stat la baza alegerii acestei case ca spațiu de desfășurare a dramelor Otiliei este și faptul că Julieta Szönyi, actrița care dă viață celebrului personaj în ecranizare, a locuit aici. Casa Miclescu a fost o vreme închiriată de Uniunea Artiștilor Plastici, iar într-unul dintre cele șapte apartamente improvizate în acest spațiu a fost casa pictorului Ștefan Szönyi, tatăl ei.

Între anii 2015-2021, construcția, care datează de la începutul anilor 1900, s-a aflat pe lista monumentelor istorice din Capitală. A fost proiectată, se crede, chiar de renumitul arhitect Ion Mincu, la dorința pictorului G.D. Mirea, dar acesta a fost nevoit să abandoneze construcția, din cauza problemelor financiare, iar casa a fost achiziționată, în 1904, de cel care i-a dat și numele celebru: avocatul Jean Miclescu, descendent al unei familii boierești moldovenești. Înainte de Primul Război Mondial, Casa Miclescu era una dintre cele mai cunoscute locuri de întâlnire a aristocraților acelor vremuri – printre care Cantacuzino, Brâncoveanu, Sturdza, Balș sau Odobescu. Săptămânal, aici se dădeau baluri.

          De remarcat câteva dintre aceste obiecte de mobilier: un fotoliu de tip balansoar Thonet, în stil Sezession, cu împletitură de pai de orez, realizat la 1900, o pereche de scaune Louis XVI, din lemn de nuc, de la sfârșitul sec. al XIX-lea sau o oglindă Napoleon III din cristal, cu ramă aurită, de pe la începutul anilor 1900 – toate acestea estimate la 500-800 de euro.

Licitația curentă prezintă și o serie de obiecte de colecție care au aparținut lui Nicolae Ceaușescu. Se remarcă Macheta Daciei C.N., realizată cu ocazia lansării râvnitului model, în 1987 (este vorba despre un cadou pentru Nicolae Ceaușescu din partea Întreprinderii de Autoturisme Dacia, însoțită de certificat R.A.A.P.P.S.) – piesa are un preț de pornire de 2.500 de euro, precum și o șapcă bărbătească din bumbac ce a fost purtată de Nicolae Ceaușescu, realizată de Casa de Modă București – având un preț de pornire de 500 de euro.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.