• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 August , 2022

Ședința de CL Baia Mare, caniculă, secetă, război...Big Mac

Ultima ședință de Consiliul Local Baia Mare va avea loc la sfârșitul lunii iulie în plină caniculă și secetă. Vor fi peste 30 de proiecte de hotărâre pe borderoul de ședință. Probabil vor exista și proiecte de hotărâre suplimentare. Aleșii băimărenilor sunt chemați să dezbată și să aprobe aceste proiecte. Între ele sunt multe care au o importanță mare pentru mai binele celor din Baia Mare.


Un proiect de hotărâre interesant are ca subiect restaurantul Mc Donald’s - Mc Drive din Baia Mare.
Să ne amintim că acest restaurant a fost construit pe locul celebrului Ceas floral care se afla la începutul anilor ’90 pe spațiul verde din fața magazinului universal Maramu­reșul. Atunci, și în anii care au urmat, au fost multe discuții pe tema acestei construcții. S-au spus lucruri grele și greu dovedibile cu privire la interesele celor care au aprobat distrugerea Ceasului floral. Dar noutatea oferită de restaurant, dorința de a ne alinia la țările dezvoltate și cu oferte venite din vest au făcut ca subiectul să iasă din vizor. Uneori, în contexte mai ales politice, se mai amintește de poveste. Poate de aceea acest proiect de hotărâre este interesant. Putem vedea cât se încasează pe urma acestui restaurant. Mențio­năm de la început că terenul pe care se află construcția este al municipiului. Nu cum se spunea de multe ori că a fost cedat.

Proiectul se referă la aprobarea constituirii unui drept de superficie cu titlu oneros asupra terenului în suprafață de 1.600 mp, situat în Baia Mare, pe bulevardul Unirii, nr.8A, aferent restaurantului Mc Donald’s - Mc Drive, în favoarea proprietarului construcției edificată pe acesta, PREMIER RESTAURANTS ROMANIA SRL.
Trebuie spus că Superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altuia. Dacă este cu titlu oneros, suma datorată se plătește în rate lunare. Este o definiție simplificată.
Aprobarea constituirii unui drept de superficie este pentru exploatarea, menținerea, reabilitarea , extinderea şi modernizarea construc­țiilor, cu respectarea regulamentului de Urbanism, în baza unei Autorizații de Construire.
La aceasta dată, terenul este utilizat în baza contractului de asociere din 1999. Durata acestuia a fost fixat la 25 de ani. Suma datorată a fost stabilită la o cotă de 1,75% din vânzările nete lunare, care sunt comunicate lunar prin decont, ale restaurantului Mc Donald’s - Mc Drive, dar nu mai puțin de o sumă fixă anuală de 150.000.000 ROL/ an (15.000 lei/ an).
Atunci, s-a făcut un contract de asociere cu Primăria. Durata acestuia a fost de 25 de ani. Suma datorată a fost stabilită la o cotă de 1,75% din vânzările nete lunare.
În anul 2016, agentul economic și-a schimbat denumirea în PREMIER RESTAURANTS SRL. Contractul de asociere va expira la data de 01.12.2023. Asociatul, prin adresa înregistrată cu nr. 35261 / 19.08.2021, şi-a exprimat acordul privind constituirea unui drept de superficie de la data expirării contractului de asociere.

În ședința de la sfârșitul acestei luni, se va dezbate această solicitare.
În proiectul de hotărâre, se arată că prețul datorat pentru superficie este format dintr-o sumă fixă, la valoarea de 96 lei/ mp/ an, conform HCL 26/2018, (tarif aplicabil terenului concesionat închiriat sub construcții extinderi la parterul blocurilor de locuințe), sumă care se va indexa anual, cu indicele prețului de consum total dacă este pozitiv şi o cotă de 1,75% din vânzările nete lunare ale restaurantului Mc Donald’s - Mc Drive, dar nu mai puțin de 17.000 lei/ lună. Această sumă fixă este cea mai mică încasată în cursul anului 2021, în luna februarie. Practic, suma minimă de plată anuală va fi de 236.928 lei, dar care poate fi mai mare, în funcție de vânzările restaurantului. În anul 2021, ca
urmare a contractului de asociere, s-a încasat o sumă de 242.016,23 lei pentru întregul an, conform evidențelor vânzărilor nete lunare comunicate de către PREMIER RESTAURANTS. Având în vedere prevederile articolului 306 codul administrativ privind concesionarea, a fost propus ca durata să fie 15 ani de la data încheierii contractului, prin similitudine această durată cumulată cu data inițială nu depășește 49 de ani.

Un alt proiect care a suscitat multe discuții este cel prin care se cere încheierea unui nou contract de închiriere pentru terenul în suprafață de 200.800 mp aferent perimetrului de exploatare cariera Tăul Roșu, în favoarea SC ROMCIM SA. Durata închirierii ar fi de 20 de ani, iar chiria să fie la nivelul de 1.000.000 lei/ an, sumă ce se va indexa anual cu indicele prețurilor de consum (IPC) total anual comunicat de INS dacă acesta va fi pozitiv. Plata va fi trimestrială, în tranșe egale. Pentru întârzieri la plată, se vor aplica penalități de 0,04%/ zi de întârziere din suma datorată, urmând ca, în cazul unor întârzieri de plată mai mari de trei luni calendaristice, să se procedeze la rezilierea contractului. Rămâne de văzut cum vor vota consilierii băimăreni.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.