• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Ianuarie , 2016

Donează sânge, salvează vieţi! un proiect naţional pornit din Baia Mare

Aţi donat vreodată sânge? Dacă nu acum este momentul să vă gândiţi măcar l-a această acţiune. Probabil că aţi auzit toate sloganele promovând donatul de sânge dar nu le-aţi luat în serios, poate vă este frică, poate nu aveţi cu cine să mergeţi, dar nu cred că nu doriţi să ajutaţi un om. Se zice că România este pe ultimul loc din Europa la donat de sânge, cu doar 1% din populaţie fiind donatoare.

 

Luând toate acestea în calcul, un grup de tineri băimăreni, Rotaract Team Baia Mare, au început încă de anul trecut un proiect numit „Donează sânge, salvează vieţi!”. Acest proiect devine de anul acesta o tradiţie, fiind reluat şi preluat de alte cluburi din România.

„Acest proiect îşi propune să facă cunoscută nevoia urgentă de a dona sânge în ţară, de a informa şi a consolida încrederea oamenilor cu privire la procedura de colectare a sângelui, de a monitoriza interesul participanţilor pe termen lung precum şi reacţiile lor faţă de subiectul propus.

Conform statisticilor, România ocupă penultimul loc in Europa, după Albania, în privinţa donării de sânge. „România nu are stoc de sânge, nu are bancă de sânge, funcţionează de pe o zi pe alta” (dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti).

România are doar o medie de 1,77% donatori la întreaga populaţie, în vreme ce un minim necesar ar fi de 2,5%, iar recomandarea Comisiei Europene este de 6%. (anul 2012) .

 

O persoană are nevoie de sânge o dată la 3 secunde, sub 22% din români donează sânge şi numai 65% din nevoia de sânge este acoperită în România. Sângele donat de o persoană poate salva 3 vieţi.

 

La finalul lunii februarie va avea loc şi un bal caritabil, „Balul Inimilor”, de pe urma căruia toţi bani colectaţi va fi modernizat Centrul de Transfuzie Sanguină Baia Mare. Anul trecut, din fondurile colectate de pe urma balului s-au modernizat cele două toalete din cadrul centrului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.