• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Mai , 2023

Dispariția copiilor, o problemă a adulților

 Numărul sesizărilor privind dispariția de la domiciliu a copiilor a crescut exponențial în ultimii doi ani: astfel, analiza perioadei cuprinse între 30 aprilie 2022 și 22 aprilie 2023 semnalează faptul că au fost înregistrate 8.722 de sesizări referitoare la dispariția minorilor de la domiciliu, cu 1.145 mai mult decât în anul anterior. Din datele obținute de la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție reiese că, în perioada analizată, au dispărut 106 copii cu vârsta sub 5 ani, 176  de copii cu vârsta între 5 și 10 ani, 2.245 de copii între 10-14 ani și  6.195 de copii de peste 14 ani. În evidența autorităților se află și dispariția, din 1 februarie 2023, a unui copil ucrainean, în vârstă de 6 ani.

Din totalul sesizărilor înregistrate, peste 30% reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale sau centrele DGASPC. Cele mai multe dispariții au fost înregistrate în București și județele Bacău, Iași și Constanța. Menționăm că și în Maramureș dispariția copiilor a fost o problemă complicată cu ani în urmă.  În urma măsurilor luate de autorități și de cei de la Direcția de Asistență Socială, aceste probleme s-au diminuat. Dar, la modul general, rămâne o chestiune de actualitate.

Numărul sesizărilor cu privire la disparițiile copiilor a suferit o dinamică progresivă în ultimii patru ani, cu o creștere semnificativă începând cu anul 2021: astfel, dacă în perioada 2020 – 2021 au fost înregistrate 5.922 de cazuri de minori dispăruți, un an mai târziu numărul a crescut la 7.577, ajungând în ultimul an (2022 – 2023) la 8.722. Este de menționat că aproximativ 95% dintre sesizările primite în fiecare an se referă la plecări voluntare de la domiciliu sau din centrele de ocrotire, cele mai multe fiind soluționate în timp scurt, fără implicații majore de risc victimal sau infracțional.

Principalele motive și factorii de risc care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt:

·        neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea părinților sau a adulților responsabili;

·        conflictele repetate din familie, conflictele cu părinții;

·        abuzurile asupra copiilor, fizice şi/ sau emoționale;

·        lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate;

·        blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile;

·        abandonul școlar și teama față de reacția părinților cu privire la rezultate negative acumulate la școală;

·        influența/ presiunea anturajului;

·        consumul de alcool și substanțe halucinogene;

·        situația economică precară a familiei.

În martie 2020, Missing Children Europe a lansat proiectul RADAR, cu scopul de a obține progrese palpabile în ceea ce privește conștientizarea, înțelegerea și protejarea copiilor care se văd nevoiți să plece de acasă.

Cercetările și studiile de caz au arătat că o problemă principală în lupta pentru prevenirea plecărilor de acasă ale copiilor este percepția greșită a fenomenului și în special asocierea cu termenul voluntar. De cele mai multe ori, aceste plecări sunt voluntare, însă acest termen neagă complexitatea și natura fenomenului. Fuga este adesea un simptom al uneia sau mai multor experiențe negative care se întâmplă în viața copilului.

În fenomenul plecărilor de acasă ale tinerilor sunt esențiale prevenția și sprijinul oferit copiilor în momentele dificile. Momentul întoarcerii acasă sau în centru este o etapă delicată în traiectoria copiilor fugari, ceea ce necesită o atenție sporită din partea familiilor și a profesioniștilor. Tinerii au identificat „momentul întoarcerii” ca un pas semnificativ care le influențează decizia de a fugi din nou sau nu.

În perioada 22-26 mai 2023, Salvați Copiii România a desfășurat o serie de activități de informare și conștientizare în școli și licee, unde s-a discutat cu tinerii despre pericolele fugii de acasă și despre alternativele pe care le au.

Au fost realizate interviuri cu adulți care la vârsta adolescenței au fugit de acasă, dar și cu specialiști în psihologia copilului care vorbesc despre motivația care stă în spatele plecărilor de acasă și despre cele două traiectorii care se conturează în jurul fenomenului plecărilor de acasă. Aceste traiectorii sunt: pleacă de acasă din cauza a ceva și pleacă de acasă spre ceva. Rețeaua de linii de asistență telefonică pentru copii dispăruți 116.000 este operată de organizații naționale din 32 de țări din Europa.

Copiii și familiile care apelează la această linie pentru copii dispăruți beneficiază gratuit de asistență psihologică, socială, legală și administrativă 24/7. Se oferă, de asemenea, un punct central de contact și coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere.

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.