• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 20 Septembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 August , 2021

Dialoguri virtuale. Pentru conducători – bine – pentru votanți?

(a doua parte)

Întrebare: Merită să se facă anumite precizări despre gripa spaniolă...
Răspuns: Și, că tot veni vorba de gripa spaniolă, poate nu știu toți, dar denumirea nu i se trage de la faptul că a început în Spania, ci deoarece Spania a raportat cel mai corect și consistent informațiile pe parcursul acestei pandemii de acum o sută și doi ani. În timpul gripei spaniole, în doi ani au murit peste 50 de milioane de oameni. În cazul de față, până acum avem, din păcate, 2,6 milioane de decese. Evident, condițiile de acum sunt altele decât cele de atunci, mă refer la cele medicale, de igienă.
Î.: Ce s-a întâmplat până acum se poate contoriza ca fiind finalul efec­telor pandemiei?
R.: Efectele pandemiei se vor resimți pe o perioadă destul de lungă. Cred că efectele sunt, multe dintre ele, deja cunoscute. Consider că sunt și efecte pe care nu le estimăm la adevărata lor dimensiune. Nu numai din zona economică, unde probabil că vom vedea o serie de repercusiuni și în anii următori, chiar dacă pande­mia se va termina anul acesta, într-un scenariu fericit. La nivel social, probabil că vor fi efecte destul de îndelungate și spun asta numai dacă ne gândim la această perioadă în care s-a făcut școală online. Probabil că multe generații de copii au avut dificultăți în a-și asigura necesarul pentru a participa la aceste cursuri online, mai ales în mediul rural, dar nu numai acolo. Una e să fii față în față cu profesorii, mai ales la clasele mai mici în primii ani de școală, și alta e să explici prin intermediul calculatorului, tabletei sau aplicațiilor. Probabil că, la nivelul sistemului educațional, vor fi efecte destul de serioase care vor face această pe­rioadă destul de dificil de recuperat.
Î.: Și în economie?
R.: În economie se vor vedea sectoare economice grav afectate pentru o perioadă mai lungă, dată fiind teama că va mai persista un timp, în condițiile în care există riscuri destul de mari legate de noile tulpini. Vaccinul probabil nu va rezolva în totalitate problema. Probabil că va deveni o boală sezonieră și necesitatea vaccinării va fi una anuală. Nu știm exact cât de mult durează și imunitatea de după vaccin. Sunt multe necunoscute. Deci, efectele pandemiei cred că le vom resimți pe o perioadă destul de lungă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.