• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 14 Iulie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Iulie , 2025

Dialoguri virtuale / Diarium Academicum Septentrionis (CXXVI)

·        1894. În revista „Tribuna” de la Sibiu, nr. 179 Ioan Russu Șirianu publică articolul Din Maramureș în care îi face și un portret lui Ioan Mihalyi de Apșa: „L-am găsit între niște acte. Un om pentru care sărbătoare este când poate lucra mai mult. Istoric profund, jurist de primă forță și în același timp la curent cu literatura română. Mi-a plăcut de la prima vedere. Mic de statură, așezat, rar la vorbă, cu ochii pătrunzători și buni în același timp, dl. dr. Ioan Mihalyi în adevăr îți face impresia unui savant. Se ocupă mai ales de istoria Maramureșului, având o colecție interesantă de acte inedite din trecutul Maramureșului. Posedă o bibliotecă bogată, reviste și foile românești, cărți din România …”.

·        1894.Constantin Lucaciu, născut în 26 ianuarie 1860 la Baia Mare, frate cu Vasile Lucaciu, tipărește la Baia Mare, pentru nevoia credincioșilor, lucrarea intitulată Calea Cerească, carte de rugăciuni și cântări bisericești, având pe pagina de titlu textul: „Dedic această carte Poporului român. Autorul”, iar pe dosul foii de titlu un fragment din Ginta latină de Vasile Alecsandri. Episcopia Greco-Catolică din Oradea a avut grijă ca această carte să fie „interzisă” printr-o „circulară”!

·        Ianuarie 1894. Apare, la București, revista bilunară „Vatra, Foaie ilustrată pentru familie”, an I, nr. 1, 30 de pagini, inițiată și realizată de Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale și GeorgeCoșbuc. Se adresa mai ales publicului din Transilvania și Ungaria. Alături de articolele fondatorilor, dintre care remarcăm fragmentele din romanul Mara al lui Slavici găsim și primul episod din Isprăvile lui Păcală de Petre Dulfu, epopee poporală în 31 de cânturi „ce va ieși în curând de sub tipar”. În revistă, lucrarea poetică a scriitorului din Tohat poartă titlul Lupiiʼn vatră și se va continua în numărul următor, constituind în fapt una din „structurile” cele mai importante, atât în proporții, cât și în mesaj ale acestei „foi poporale”. În același număr, la rubrica „Revista politică”, se găsesc prețioase informații despre Vasile Lucaciu, care, de asemenea pot fi regăsite și în numerele următoare.

·        8 februarie 1894. După eliberarea din închisoare (duminică 7 februarie, după alte surse 11 februarie) dr. Vasile Lucaciu este întâmpinat de „reprezentanții tuturor societăților studențești a naționalităților supuse”. A doua zi, la Restaurantul Reuter de pe str. Andrassy din Budapesta, a fost aranjat un banchet oficial, la care au vorbit, printre alții: Al. Papiu Ilarian, Iuliu Coroianu, Valeriu Braniște, Vasile Mangra, Victor Onișor, Iuliu Maniu ș.a.

·        26 februarie 1894. Imediat după eliberarea din închisoare Vasile Lucaciu, cel mai bun comunicator al memorandiștilor, este primit în audiență atât de Regele Carol I cât și de principele Ferdinand. S-a discutat despre apropiatul Proces al memorandiștilor de la Cluj și strategia de urmat.

·        28 februarie 1894.Aflat în vizită la București, pentru a cere sprijin oficialităților române fațăde mișcarea memorandistă, marele tribun național Vasile Lucaciu a fost oaspetele Ligii Culturale și al studenților. În onoarea sa a fost oferit un banchet cu 230 de tacâmuri la care autoastat: V. A. Urechia (președintele Ligii Culturale), Ion Grădișteanu, Petre Grădișteanu, G.Cantacuzino, I. Bacalbașa, B. Șt. Delavrancea, Ioan Bogdan, Ioan Slaviciși … Vasile Lucaciu. Aristizza Romanescu a recitat „Doina” lui Mihai Eminescu.

·        12 martie 1894. Banchet la București în onoarea sosirii lui Vasile Lucaciu (în sala Teatrului Hug), prezidat de V. A. Urechia, președintele Ligii și la care iau parte Delavrancea, Xenopol, Ioan Slavici, Ioan Bogdan.

·        19 martie 1894. „Voința Prahovei” scrie despre Sărbătoarea închinată bunului luptător român Vasile Lucaciu, la Ploiești, unde s-au organizat festivități ample, la gară, cu muzică militară, muzica tuturor lăutarilor, retrageri cu torțe, prezentări de moțiuni, oferirea „unui condeiu de aur” pe care era scris „24 iunie 1892”, prezentarea unei scrisori de solidaritate semnată de peste 1000 de persoane, citirea telegramei trimise de Delavrancea ș.a.m.d. În același ziar dr. Vasile Lucaciu, parohul Șișeștilor, le mulțumește și îi îmbărbătează: „ …Noi Românii lucrăm pe față, lucrarea noastră e leală, patriotică, legală, e lucrarea spiritului de pace, de ordine, e o lucrare în interesul ideilor mari și nobile cari pot să preocupe spiritul oamenilor de bine și devotați cauzei libertății popoarelor …”. „Să rămânem pururi frați, uniți în cugete, uniți în simțire și nici porțile iadului nu ne vor învinge. Adio dulce Românie: la fericită revedere!”.

·        15 aprilie 1894. La Roma se emit acte papale legate de absolvirea lui Victor Mihalyi de Apșa din funcția de episcop al Lugojului și numirea lui ca Mitropolit de Alba Iulia și Făgăraș. Originalele și copiile legalizate sunt în limba latină, dar s-au emis și copii în limba română.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.